Ce inseamna tratamentul endodontic sub microscop – de ce este folosit, ce trebuie sa stie pacientul

Tratamentele endodontice sub microscop oferă medicului specialist un control mai mare asupra manevrelor efectuate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce inseamna tratamentul endodontic sub microscop – de ce este folosit, ce trebuie sa stie pacientul

Dantura noastră poate fi salvată în cele mai multe cazuri, asta dacă apelăm la cei mai profesionişti oameni din domeniu şi ne folosim de cea mai bună tehnologie de pe piaţă.

Procedurile care se efectuează sub tratament endodontic au avantajul de a nu provoca durere, ci, din contră, de a ajuta la combaterea acesteia.

Rolul tratamentului endodontic este de a salva un dinte, care, la suprafaţă poate părea sănătos. Astfel, semnele unor probleme dentare nu trebuie neapărat să fie vizibile la exterior. Printre altele, o îngrijire corectă îi oferă pacientului o masticaţie eficientă, un aspect natural, o muşcătura corectă şi dinţi protejaţi.” ne spune dr. Ionut Leahu.

În interiorul dintelui se află o cavitate formată din două părţi: camera pulpară şi canalul radicular. Pentru acest tip de tratament, medicul dentist se ocupă de ceea ce se află în camera pulpară, în special în momentul în care pulpa este inflamată sau afectată, aceasta urmând a fi eliminată. Ulterior, canalele vor fi dezinfectate şi curăţate, ca mai apoi acestea să fie sigilate cu un material special. Pulpa dentară este protejată de ţesuturi dentare dure ca dentina, care se găseşte în partea coronară şi cea radiculară dar şi de smalţ şi cement care au rolul de a acopei dentinele. 

După cum spuneam, tehnologia este necesară pentru sănătatea noastră, astfel, cu timpul au apărut dispozitive menite să ne ajute, unul dintre acestea fiind microscopul folosit în tratamentul endodontic. Dacă până nu demult, procedurile se realizau doar prin sensibilitatea noastră tactilă şi prin intermediul radiografiilor sau a tomografiilor computerizate, cu ajutorul microscopului, orice problemă poate fi vizualizată.

Tratamentele endodontice sub microscop oferă medicului specialist un control mai mare asupra manevrelor efectuate, dispozitivul fiind prevăzut cu o iluminare puternică a câmpului tratat şi cu o capacitatate mare de mărire, necesară pentru detalii.
De asemenea, medicul dentist poate vedea toate canalele, va afla cum să le acceseze, problema fisurilor este mai uşor de rezolvat, deci şi a fracturilor şi pot fi identificate pragurile şi acele rupte. Şi curăţarea va fi una mai eficientă, rezultatul fiind un prognostic mai bun şi un tratament mai eficient pentru pacient. „ spune dr.Ionut Leahu

Este necesar ca pacientul să ştie că principalul simptom al afectării pulpei dentare este cauzat de durere. Indiferent dacă este o durere de intentistate mare, care poate apărea şi pe timpul nopţii sau vorbim de o astfel de durere fără a exista stimuli externi, apărând brusc, ea se poate extinde şi spre alte zone ale capului cum ar fi urechile sau chiar tâmplele. După tratamentul endodontic, aceasta dispare.

Chiar şi domeniul endodonţiei chirurgicale are diverse avantaje de pe urma microscopului deoarece rezecţiile apicale nu necesită o secţionare generoasă din apexul rădăcinii.

Tratamentul endodontic asistat de microscop reprezintă cea mai complexă procedură de lucru în ramura endodonţiei, cu o rată de succes de până la 90%.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ionuţ Leahu - Medic primar stomatologie generală
Dr. Ionuț Leahu – doctor și fondator al celei mai extinse rețea de clinici stomatologice din România. Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și master în implantologie orală și parodontologie este anteprenorul român care a construit în decursul a 12 ...
citește mai mult