Ce persoane sunt mai predispuse la apariţia cariilor

O igienă orală corespunzătoare este importantă, dar din păcate nu are nimic de a face cu predispoziţia la apariţia cariilor.
  • Publicat:
Ce persoane sunt mai predispuse la apariţia cariilor

Dacă te speli pe dinţi de trei ori pe zi şi foloseşti aţa dentară constat nu o să faci carii, aşa e? Greşit. O igienă orală corespunzătoare este importantă, dar din păcate nu are nimic de a face cu predispoziţia la apariţia cariilor. În schimb, dieta şi AND-ul tău joacă un rol crucial.

Mantra spălatului pe dinţi şi aţei dentare a fost folosită pentru un timp îndelungat, dar dacă analizăm studiile clinice, foarte puţine dintre ele arată o reducere a cariilor. „Spălatul pe dinţi şi folosirea aţei dentare nu previn cariile”, atrage atenţia Page Caufield de la Universitatea de Stomatologie din Michigan.

Dacă nu există dovezi ştiinţifice pentru a susţine această explicaţie, atunci care sunt cauzele apariţiei cariilor?

Pe scurt, motivul principal ar fi zahărul. “Apariţia cariilor este asociată cu introducerea zahărului în dieta occidental[. Dacă renunţi la zahăr, dispar şi cariile”, susţine Caufield.

„Avem tendinţa să asociem cariile cu perioada în care eram copii, dar, de fapt, acestea sunt la fel de frecvente la adulţi. Pot apărea în orice moment de-a lungul vieţii tale”, spune Bruce Dye de la Institutul National American de Cercetări Dentare şi craniofaciale.

Dacă igiena orală face parte din rutina noastră zilnică  – de ce atât de mulţi adulţi au carii?

Înainte de apariţia cariei propriu-zise, există însă un proces de acumulare a bacteriilor care, împreună cu resturile alimentare şi saliva, formează un biofilm subţire cunoscut sub denumirea de placă dentară. În momentul în care consumaţi alimente sau băuturi cu concentraţii ridicate de carbohidraţi, bacteriile din placa dentară transformă aceşti carbohidraţi în energie pentru supravieţuirea lor şi astfel sunt produşi acizii, care în timp distrug straturile dentare şi astfel ia naştere caria.

Alimentele care se lipesc de dinţi şi cele cu un conţinut mare de carbohidraţi sunt cele mai periculoase pentru sănătatea dentară. Printre acestea amintim: zahărul, mierea, gemul, ciocolata, băuturile răcoritoare cu zahăr, îngheţata, bomboanele, chips-urile şi chiar pâinea.

Astfel, în momentul în care consumi astfel de alimente te expui la carii. În plus, se pare că unii dintre noi mai expuşi la efectele negative ale cariilor decât alţii. “Există o componentă genetică – motivul pentru o treime dintre carii – şi anume forma dintelui şi cantitatea de salivă.”,  adaugă Caufield.

Caria dentară apare în general la dinţii din spate care, datorită formei lor aplatizate, sunt folosiţi în mestecarea alimentelor  şi astfel sunt favorizate depunerile de resturi alimentare în spaţiile interdentare, care cresc numărul de bacterii dăunătoare în lipsa unei igiene orale corespunzătoare.

Şi deşi nu există dovezi clare care arată că spălatul pe dinţi imediat după ce ai mâncat ceva dulce ţine cariile la distanţă, cei mai mulţi dentişti recomandă acest obicei.

„Dacă foloseşti o pastă de dinţi cu fluor, protecţia împotriva cariilor va fi un modestă, de maxim 20%”, mai susţine Caufield.

Ideea „dinţilor slabi” este un mit, dar genele joacă un rol important. Anumite secvenţe ale ADN-ului determină o mai bună absorbţie a fluorului şi un smalţ mai puternic, explică Bruce Dye. În plus, unele persoane au mai multă salivă, ceea ce crează un mediu potrivit pentru bacteriile sănătoase.

Saliva luptă împotriva cariilor prin reglarea ph-ului salivar, reducând aciditatea (bacteriile se dezvoltă în medii acide!). Prin prezenţa calciului, florului, fosfatului  saliva ajută la remineralizarea cariilor incipiente. Un sistem imunitar puternic te ajută să fac faţă infecţiilor de orice fel, de la gripă la boli ale gingiilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News