Deşi rutina de îngrijire a dinţilor pare un chin şi necesită foarte mult timp, beneficiile pe care le aduce pe termen lung sunt nenumărate, indiferent de vârstă. Regulile de bază ale îngrijirii orale sunt periajul regulat, folosirea aţei dentare şi a apei de gură, toate acestea fiind esenţiale pentru a ţine la distanţă problemele stomatologice. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, ne reaminteşte că această rutină este ideală şi pentru succesul tratamentului ortodontinc la pacienţii cu aparat dentar. Însă, dacă nu ne curăţăm dinţii corespunzător, riscăm să ne supunem unor serii de probleme.
Periajul asigură eliminarea plăcii dentare (o peliculă mai subţire sau mai groasă de resturi alimentare şi bacterii), care este cauza principală a demineralizarii dinţilor.
“Acest risc este cu atât mai mare în cazul purtării aparatului dentar, când placa bacteriană acumulată în jurul bracketurilor rămâne pentru o vreme îndelungată (luni de zile) produce acizi care vor scoate calciul din smalţ. După scoaterea aparatului dentar, sub bracketuri va rămâne smalţul curat şi strălucitor, aşa cum era înainte de montarea aparatului, iar în jurul bracketurilor, acolo unde a stagnat placa bacteriană, vor rămâne unele pete alb-gălbui, mate, fără strălucire, semn că smalţul este afectat. Din nefericire, acest pete dispar foarte greu sau nu dispar deloc de la sine şi sunt necesare măsuri suplimentare pentru tratarea lor”, atenţionează specialistul ortodont.
Bacteriile din aceeaşi placă bacteriană reacţionează cu zaharurile şi amidonul din alimente formând un acid care atacă smalţul dinţilor, ceea ce favorizează apariţia cariilor.
“Pe smalţul dentar demineralizat, cu o calitate şi rezistenţă mai slabe, pot apărea uşor cariile. La fel şi între dinţi, dacă nu folosim aţa dentară sau duşul bucal. Riscurile sunt chiar şi mai mari pentru pacienţii care urmează tratament ortodontic şi trebuie să acorde o mai mare atenţie curăţării corecte a danturii”, spune Dr. Mihaela Dan, ortodont.
Gingivita este o afecţiune frecventă, dar care lăsată netratată poate în cazurile extreme să ducă la pierderea dinţilor şi a masei osoase.
“Placa bacteriană determină umflarea, înrosirea şi sângerarea foarte uşoară a gingiei, fenomen care poate fi tratat printr-o mai mare atenţie acordată curăţării dinţilor şi a spaţiilor interdentare. Chiar şi în cazul pacienţilor care poartă aparat dentar această problemă este reversibilă şi dispare în câteva zile, după îndepărtarea aparatului dentar, când pacientul se poate igieniza corect”, explică specialistul ortodont.
Deşi majoritatea persoanelor îşi curăţă dinţii în mod regulat, este posibil ca rutină de îngrijire dentară să fie incompletă sau incorectă. Vizita periodică la medicul stomatolog, precum şi adoptarea unor măsuri de îngrijire corecte pot face o diferenţă mare pe termen lung, mai ales în cazul pacienţilor care urmează tratament ortodontic. Cei din urmă vor rămâne cu deprinderi de igienă corecte şi după scoaterea aparatului dentar, ceea ce îi va ajuta şi pe viitor să prevină cariile şi complicaţiile lor, precum şi cheltuiala şi disconfortul vizitelor dese la stomatolog.