Îţi doreşti să îţi pui un aparat dentar sau urmează să începi un tratament ortodontic, dar nu ştii exact ce presupune acesta, cât timp va trebui purtat şi, mai ales, ce se întâmplă cu dinţii tăi după ce îţi pui aparatul dentar? Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştii despre tratamentul ortodontic şi despre modificările pe care dinţii le suportă de-a lungul acestuia.
Cele mai multe persoane consideră că aparatul dentar este necesar doar pentru a aduce o schimbare aspectului estetic, prin îndreptarea dinţilor ce nu sunt corect aliniaţi. În realitate, aparatul dentar nu îmbunătăţeşte doar aspectul zâmbetului, ci ne ajută să avem şi o sănătate orală mai bună. Pe termen lung, o dantură perfect aliniată cu ajutorul unui aparat dentare înseamnă o muşcătură corectă, care se traduce prin o masticaţie eficientă şi o digestie mai bună. Totodată, dinţii corectaţi ne scapă de înghesuirile dentare şi ne ajută la realizarea unei igiene orale corecte. Astfel, dinţii sunt mult mai uşor de curăţat, iar riscul apariţiei cariilor şi a bolii parodontale este mai scăzut.
De asemenea, medicii stomatologi recomandă purtarea aparatelor dentare şi în cazul pacienţilor care au nevoie de un tratament protetic şi au nevoie de o bază corectă pe care lucrările să poată fi aplicate.
Aparatele dentare reprezintă soluţia ideală pentru îndreptarea dinţilor înghesuiţi sau corectarea muşcăturii. De asemenea, acesta corectează şi problemele de la nivelul gingiilor, a articulaţiei temporo-mandibulare şi chiar problemele legate de integritatea tubului digestiv deoarece corectează problemele de alimentaţie. Este adevărat că tratamentul ortodontic este unul pe termen lung, de obicei acesta durează aproximativ un an – un an şi jumătate, însă rezultatele sunt pe măsură şi, cu siguranţă, nu îţi va părea rău pentru alegerea făcută.
Aparatul dentar este recomandat, în general, de către medicii ortodonţi, în urma unui consult stomatologic. De cele mai multe ori, pacienţii care urmează să îşi pună un aparat dentar se prezintă în faţa medicului stomatolog deoarece sunt nemulţumiţi de zâmbetul lor din diverse motive. Iată care sunt cele mai des întâlnite semne care ne arată că avem nevoie de un aparat dentar:
– dinţii sunt înghesuiţi sau, dimpotrivă, există spaţii mult prea mari între ei;
– dinţii de pe arcada superioară nu îi ating pe cei de pe arcada inferioară;
– arcada inferioară o circumscrie pe cea superioară, în zona incisivilor sau în zonele laterale;
– există dinţi absenţi sau dinţi suplimentari pe arcadă;
– unul sau mai mulţi incisivi superiori sunt poziţionaţi în spatele incisivilor inferiori.
De asemenea, aparatul poate fi necesar şi atunci când apar dureri în dreptul urechilor şi senzaţia de tensiune musculară la nivelul feţei. De multe ori, nevoia tratamentului ortodontic este semnalată şi de senzaţia de ineficienţă a masticaţiei sau de modificarea rapidă a poziţiei dinţilor pe arcadă.
Conform Asociaţiei Americane de Ortodonţie, un control ortodontic este indicat şi atunci când se observă un dezechilibru facial, o asimetrie de proporţii majore sau chiar şi atunci când apare imposibilitatea apropierii buzelor fără apariţia durerii.
Tratamentul ortodontic nu are o limită de vârstă, iar ideea conform căreia doar copiii pot purta un aparat dentar este falsă! Există o mulţime de cazuri în care aparatul dentar se recomandă adulţilor, făcând parte dintr-un plan de tratament corect şi complet. Este important de menţionat faptul că numărul adulţilor care poartă aparat ortodontic a crescut semnificativ în ultimii ani. Din ce în ce mai multe persoane decid să aleagă acest tip de tratament pentru a-şi putea îndeplini visul de a avea un zâmbet perfect.
Desigur, este recomandat ca primul consult ortodontic să fie realizat în jurul vârstei de 7 ani, atunci când copilul are cea mai mare parte a dinţilor definitivi deja erupţi pe arcadă. Începerea tratamentului ortodontic este recomandată odată cu vârsta de 8-9 ani, deoarece în această perioadă semnele sunt din ce în ce mai clare, iar micuţul pacient devine cooperant şi înţelege nevoia tratamentului. La această vârstă copiii poartă un aparat mobil, numit de către medicii ortodonţi aparat interceptiv, urmând ca după erupţia tuturor dinţilor definitivi să se înceapă purtarea unui aparat dentar fix.
Aşa cum am văzut, aparatul dentar reprezintă un tratament stomatologic pe termen lung. Etapele prin care vei trece de-a lungul acestuia variază în funcţie de tipul aparatului dentar pe care îl alegi împreună cu medicul stomatolog şi de problemele pe care le ai. Cu toate acestea, orice tratament ortodontic cuprinde următorii paşi:
Consultaţia iniţială
Prima consultaţie stomatologică este extrem de importantă în ceea ce priveşte tratamentul ortodontic, în cadrul acesteia medicul specialist analizează cu atenţie poziţia dinţilor, dar şi muşcătura pe care o realizezi, astfel poate stabili ce tip de tratament ortodontic este potrivit pentru tine şi ce model de aparat dentar îţi poate recomanda.
Planul de tratament personalizat
Pentru a putea începe un tratament ortodontic, medicul stomatolog are nevoie de mai multe informaţii, de exemplu: fotografii intra şi extra-orale, radiografii dentare panoramice şi o scanare intraorală a întregii cavităţi orale. Astfel, planul de tratament este personalizat pentru fiecare pacient în parte, tocmai pentru a putea beneficia de rezultatele aşteptate.
Montarea aparatului dentar
Aparatul dentar se montează în cadrul unei şedinţe special destinate. Astfel, aparatul dentar este aşezat pe suprafaţa dinţilor, fie pe partea vizibilă, fie pe partea din spate a dinţilor. Procedeul de montare a aparatului dentar durează în jur de o oră, iar înainte de aceasta este recomandată o igienizare profesională.
Controalele regulate
Controalele trebuie realizate periodic pentru ca medicul ortodont să se poată asigura de evoluţia corectă a tratamentului. Numărul controalelor periodice diferă în funcţie de fiecare tratament în parte, de exemplu, un aparat dentar fix necesită vizite lunare.
Îndepărtarea aparatului dentar
Atunci când tratamentul ortodontic este finalizat, iar dinţii au o poziţie corectă pe arcadă, aparatul dentar este îndepărtat, cu ajutorul unor instrumente speciale şi se completează cu o şedinţă de fluorizare şi igienizare profesională.
Purtarea aparatului de contenţie
În urma finalizării tratamentului ortodontic, este necesară utilizarea unui aparat de contenţie pentru asigurarea păstrării rezultatelor. Aparatul de contenţie poate fi de 2 tipuri: mobil, reprezentat de o gutieră realizată după forma dinţilor sau fix, reprezentat de un retainer lipit permanent în spatele dinţilor frontali. Acestea eu rolul de a păstra dinţii în poziţia corectă şi sunt alese în funcţie de recomandarea medicului ortodont.
Tratamentul cu aparat dentar este urmat o dată în viaţă, însă rezultatele obţinute sunt pentru toată viaţa. O dantură perfect aliniată şi un zâmbet fără cusur îţi vor oferi mai multă încredere în propria persoană. De aceea, dacă consideri că ai nevoie de un tratament ortodontic consultă medicul stomatolog şi află care este aparatul dentar care ţi se potriveşte.