Orice medic dentist bun face tot ceea ce este posibil ca în timpul serviciilor pe care le oferă să salveze dinții naturali ai pacienţilor şi să nu ajungă la extracția dentară.
În această idee, pentru a se preveni extracțiile, în practica stomatologică se subliniază și importanța igienei orale şi a controalelor regulate la stomatolog. Cu toate acestea, există şi situaţii în care unul sau mai mulți dinți nu pot fi salvați. Mai jos regăsiți câteva cauze ale extracțiilor dentare.
Afecţiunea gingiilor cunoscută în practică medicală sub numele de gingivită este cauzată în principal de igiena orală precară. Acumularea plăcii dentare în exces şi faptul că aceasta nu se îndepărtează corespunzator, este o condiţie care are ca efect inflamarea gingiilor. Acestea se înroşesc şi este posibil să sângereze în timpul perierii dinţilor, cât şi atunci când se consumă alimente mai tari.
De la acest stadiu şi până la apariţia parodontitei (boală ireversibilă), nu este mult dacă nu se iau urgent măsuri pentru tratarea gingivitei. Ori, în cazul parodontitei, de asemenea, fără tratament corespunzător, se poate ajunge la extractii dentare.
Boala parodontală afectează atât gingiile, cât şi osul din jurul dinților. Primul semn al bolii constă în sângerarea gingivală, însoţită de inflamații și retracții gingivale.
A se reţine că indiferent că rezulta în urma unor răniri sau că sunt determinate de alte cauze şi sunt regulate, sângerările gingivale impun un tratament de specialitate imediat. Cu sângerarea gingivală se confruntă nu mai puţin de 90% din populaţia globală.
Pe lângă sângerările gingivale care determină extracţia dinţilor, în practica stomatologică extracţiile dentare pot fi cauzate şi de următoarele condiţii:
Fără să aibă titlu exhaustiv, exemplele anterioare se materializează în practica stomatologică în cele mai comune cauze ale extracţiilor dentare efectuate in clinica stomatologica Elveto Dent – CabinetStomatologicSector2. Partea bună constă în faptul că dintele extras poate fi înlocuit cu un implant dentar, o soluţie foarte asemănătoare cu dintele natural, estetică şi funcţională.