Tot mai mulţi oameni renunţă la fumat, încep să meargă la sală sau să mănânce mai sănătos. Şi deşi este foarte important să fii atentă la alimentele pe care le consumi, nu ar trebui să uiţi că şi băuturile au un efect semnificativ. Nu numai că unele dintre ele conţin foarte multe calorii, dar o parte din ele sunt dăunătoare pentru dantura ta.
În urma studiilor s-a constatat că multe din băuturile pe care le consumăm frecvent au un efect mai mult sau mai puţin nociv asupra smalţului dentar. Dar care sunt cele mai dăunătoare băuturi? Iată o listă cu băuturile pe care ai face bine să le eviţi sau să limitezi pe cât posibil consumul lor!
Băuturile acidulate reprezintă una dintre cele mai importante cauze alimentare ce favorizeaza apariţia cariilor, afectând oameni de toate vârstele. Componentele acide din băuturile carbogazoase slăbesc smalţul dinţilor, contribuind la formarea cariilor. În cazuri extreme, slabirea smalţului asociata cu periajul incorect, bruxismul sau alte probleme ale dinţilor poate duce la pierderea lor. Şi băuturile fără zahăr pot cauza probleme. Studiile arată că lipsa zahărului nu le face mai puţin dăunătoare pentru dinţii tăi, pentru că îşi păstrează aciditatea. Zahărul şi aciditatea din sucuri îţi atacă smalţul dinţilor şi îl distrug, chiar dacă te speli pe dinţi cu regularitate.
O ceaşcă de cafea dimineaţa face parte din ruina zilnică a milioane de oameni. Acizii tanici din cafea (şi din anumite ceaiuri) atacă smalţul dentar şi pătează dinţii. Un alt risc care vine la pachet cu o ceaşcă de cafea? Dinţii pătaţi de cafea sunt mai predispuşi la recolorare în urma albirilor dentare. Coloraţiile favorizează depunerea plăcii bacteriene, acumularea de tartru şi resturi alimentare. Toate acestea duc, în timp, la apariţia cariilor şi problemelor parodontale. Mai mult, dacă preferi cafeaua îndulcită, trebuie să ţii cont şi de faptul că zahărul este un inamic al sănătaţii dentare.
Nu eşti fan al cafelei? O cană de ceai îţi dă energie în fiecare dimineaţă, iar antioxidanţii îţi apără organismul de efectele radicalilor liberi. Fii atentă la tipul de ceai pe care îl consumi. Ceaiul negru şi cele mai închise îţi pot păta dinţi într-un mod asemănător cafelei. Ceaiul este în mod normal considerat o alternativă mai sănătoasă la sucuri acidulate şi băuturi îndulcite. Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Iowa arată că acesta poate cauza deteriorarea smalţului. Totodată, prin consistenţa lor, acestea pot lăsa în urmă o suprafeţe lipicoase pe dinţi şi implicit cauzarea cariilor. Ceaiul negru erodează dantura mai mult decât cel verde.
Fie că preferi un pahar de vin la cină sau o bere la meci, băuturile alcoolice pot afecta smalţului dinţilor. Deşi multe persoane nu îşi dau seama, băuturile alcoolice pot dăuna danturii dar şi gingiilor. Alcoolul irită orice suprafaţă de ţesut mai sensibil, cauzând celor care îl consumă de obicei iritaţii şi o reducere a cantităţii de salivă din cavitatea bucală. Cantitatea mare de zahăr din ele pot contribui la diferite afecţiuni parodontale. Vinul roşu – în ciuda beneficiilor pe care le oferă antioxidanţii – este un amestec de acizi, coloranţi naturali şi tanin, trei dintre ingredientele care lucrează împreună pentru a-ţi păta dinţii.
După un antrenament intens, multe persoane apelează la aceste băuturi. Cu toate acestea, multă lume nu ştie că ele reprezintă o mare ameninţare pentru dinţi. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham a arătat că energizantele sau băuturile destinate sportivilor sunt de 30 de ori mai corozive decât apa.
Citricele sunt nocive pentru dinţi, iar alături de zahărul din limonadă reprezintă reţeta perfectă pentru carii. Smalţul dentar este atacat în special de acizii continuţi în citrice, ce acidifică pH-ul oral. Limonda ne face sa salivăm, datorită concentratţei mari de acid citric. Contactul acestuia cu dinţii, la intervale scurte de timp, şi pe o perioadă relativ îndelungată, distruge smalţul şi face dinţii mai sensibili la cald şi rece.