Copilul tău are nevoie de aparat dentar? Iată cum să-ţi dai seama!

Sudii recente arată că peste 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât dinţii strâmbi nu cauzează doar probleme de ordin estetic şi de pronunţie. Cu timpul, lipsa unui tratament corespunzător poate duce la afecţiuni stomacale (din cauza masticaţiei defectuoase), carii şi alte probleme de sănătate.
  • Publicat:
Copilul tău are nevoie de aparat dentar? Iată cum să-ţi dai seama!

Sudii recente arată că peste 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât dinţii strâmbi nu cauzează doar probleme de ordin estetic şi de pronunţie. Cu timpul, lipsa unui tratament corespunzător poate duce la afecţiuni stomacale (din cauza masticaţiei defectuoase), carii şi alte probleme de sănătate.

„Primul control la medicul specialist ortodont ar trebui făcut în jurul vârstei de 6 ani. Tratamentul ortodontic la această vârstă este mai uşor de aplicat, copilul se află în perioada de creştere, iar rezultatele se obţin mult mai rapid într-un timp mult mai scurt. Tratamentul stomatologic care se aplică după 12-14 ani presupune purtarea unui aparat fix de cele mai multe ori”, explică dr. Andra Custură, medic stomatolog.

Cum ştii ca cel mic are nevoie de aparat dentar?

Specialiştii au realizat o listă cu cele mai comune semne care te avertizează că cel mic are nevoie de aparat dentar:

-Copilul şi-a pierdut dinţii de lapte prea devreme, prea târziu sau la intervale neregulate (altfel decât în schema de schimbare a dinţilor);

-Dinţii de lapte sau cei permanenţi sunt strâmbi, încălecaţi sau prea rari (ca şi cum ar avea un dinte sau mai mulţi lipsă);

-Copilul mestecă sau muşcă din alimente cu dificultate;

-Fălcile nu se suprapun corect, par strâmbe sau produc sunete la atingere;

-Copilul îşi muşcă adesea obrazul accidental;

-Respiraţia este neregulată, şuierătoare sau nu poate respira decât cu gura deschisă;

-Continuă să îşi sugă degetele chiar şi la mult timp după ce a depăşit perioada de sugar;

-Fălcile şi dinţii sunt mult mai mari şi disproporţionate în raport cu restul feţei;

-Suferă de bruxism (scrâşneşte dinţii în special noaptea);

-Mandibula pocneşte când copilul deschide gura sau mănâncă.


Cum să alegi apartul dentar potrivit?
Durata tratamentului cu aparat dentar variază de la 1 la 3 ani, în funcţie copil. Tratamentul este determinat de vârstă, de starea de sănătate a dinţilor şi a gingiilor şi de gradul de severitate a problemei.

Există 2 tipuri de aparate dentare (fixe şi mobile), medicul ortodont fiind singurul care poate stabili în urma consultului şi planului de tratament, care este aparatul recomandat pentru copilul tău. Atunci când copiii au dinţi de lapte sau dentiţie mixtă (şi de lapte, şi permanenţi) de cele mai multe ori se optează pentru aparate mobile, pentru că se află în etapa de creştere.

Ulterior, dacă va fi cazul de unele retuşuri ale poziţiei dinţilor şi/sau muşcăturii, se poate folosi şi un aparat fix. Acesta oferă un confort sporit şi determină rezultate mai bune în comparaţie cu cele mobil, pentru că este purtat 24h/24h, fiind cimentat pe dinţi. Braketii aparatelor fixe pot fi metalici, ceramici (culoarea dintelui) sau din safir (transparenti), cei din urmă fiind şi cei mai estetici. Diferenţa dintre aparatele dentare fixe, ţine în principal de estetică si buget, şi nu de funcţionalitatea lor.

Igiena dentară în perioada purtării aparatului

În timpul purtătii aparatului dentar igiena dentară necesită mult mai multă atenţie. Iată ce presupune:

-Spălarea pe dinţi după fiecare masă, iar dacă nu se poate, măcar clătirea gurii cu apă/apa de gură;
-Utilizarea unei periuţe interdentare pentru aparatul ortodontic.
-Folosirea apei de gură şi aţei dentare o dată pe zi;
-Utilizarea duşului bucal, cel mai eficient mijloc de curăţare pentru purtătorii de aparate ortodontice;
-Igienizare la 3-4 luni;

„O igienă deficitară implică riscuri precum: pete albe ireversibile care se văd după ce dezlipim aparatul (adica zone de smalţ demineralizat care se pot transforma în carii), carii pe zonele dentare de lângă bracketi, între dinţi sau pe feţele masticatorii, dar şi gingivită”. adăugă specialistul.

Chiar dacă la prima vedere lucrurile pot părea puţin dificile pentru tine şi pentru copilul tău, în maxim două săptămâni aceste lucruri vă vor intra în rutina. Pe termen lung, purtarea aparatului dentar este cea mai bună investiţie pe care o poţi face în sănătatea şi aspectul fizic al celui mic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
8 cauze pentru apariţia gingivitei
8 cauze pentru apariţia gingivitei