Corectarea problemelor de aliniere a dinților la vârsta adultă: nu există „prea târziu”, dar cu cât amâni, cu atât există mai multe riscuri

Dr. Teodorina Secară, Medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială, ne-a vorbit despre corectarea problemelor de aliniere a dinților la vârsta adultă.
  • Publicat:
Corectarea problemelor de aliniere a dinților la vârsta adultă: nu există „prea târziu”, dar cu cât amâni, cu atât există mai multe riscuri
Corectarea problemelor de aliniere a dinților la vârsta adultă: nu există „prea târziu”, dar cu cât amâni, cu atât există mai multe riscuri

Dacă în copilările nu ne-am rezolvat problemele de aliniere a dinților, asta nu înseamnă că la vârsta adultă acest lucru este imposibil. Din contra. Dacă mergem pe ideea că „e prea târziu”, s-ar putea să ne confruntăm cu alte probleme de sănătate la care nu ne-am fi gândit.

Dr. Teodorina Secară, Medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială, ne-a vorbit despre corectarea problemelor de aliniere a dinților la vârsta adultă și ne-a convins că nu există „prea târziu” pentru asta.

CSID: Ce riscuri există pentru sănătatea orală dacă alegem să nu corectăm problemele de aliniere a dinților vârsta adultă?

Dr. Teodorina Secară: Riscurile sunt uriașe, iar implicațiile lor merg dincolo de sfera sănătății orale. Pe scurt, probleme de pozitionare defectuoasă a dinților generează o masticație ineficientă, ceea ce duce la nenumărate neplăceri, de la tocirea danturii, la afectarea țesuturilor de susținere a dinților în os și până la probleme de respirație, de digestie sau chiar de postură a corpului.

Pe lângă implicațiile estetice ale perpetuării unor probleme ortodontice netratate, implicațiile funcționale nu pot fi omise: retragerea gingiilor, resorbția osoasă, mobilitate excesivă a dinților, mușcătura viciată și generarea de spasme și contracturi musculare la nivel facial. În timp, există riscul dezvoltării afecțiunii numite bruxism (scrâșnit din dinți în timpul somnului), zgomote nefirești la nivelul maxilarului (click-clack), dureri la nivelul articulațiilor care leagă mandibula de craniu, dureri de cap, dureri localizate la nivel cervical.

Să nu uităm și un alt aspect foarte important, ce ține de igiena dentară: dinții înghesuiți sunt dificil de curățat în mod corespunzător, fapt ce favorizează apariția cariilor dentare și a complicațiilor ce survin de aici.

CSID: Dar riscuri specifice sau provocări care pot apărea în momentul în care începem tratamentul de aliniere a dinților la vârsta adultă?

Dr. Teodorina Secară: Tratarea la vârstă mica este indicată pentru că întregul proces durează mai puțin, organismul se adaptează mai repede și sunt preîntâmpinate efectele asupra sănătății ce se instalează în timp, atunci când nu se face tratamentul ortodontic într-o fază incipientă a poziționării danturii în mod defectuos.

Însă, nu e timpul pierdut nici la maturitate și nici chiar la vârsta a doua. Avem și pacienți de 70-80 de ani care sunt în tratmente de corecție ortodontică. Ceea ce se întâmplă la vârsta adultă este faptul că avem de-a face cu mai multe neplăceri cauzate de tratarea cu întârziere, deci trebuie ca în paralel cu tratamentul ortodontic să evaluăm și să tratăm și complicațiile adiacente apărute în timp, cum ar fi cele de ordin postural, digestive și așa mai departe. Dar riscuri, nu sunt.

Este un proces foarte natural de a restabili echilibrul în corp, iar corpul nostru ne este mereu recunoscător atunci când ne gândim la el și alocăm timp și energie pentru a-l ajuta să performeze optim, la nivelul tuturor sistemelor ce îl alăctuiesc.

CSID: Corectarea danturii poate influența articulațiile mandibulare?

Dr. Teodorina Secară: Desigur, corectarea poziționării dinților va avea efecte benefice asupra sănătății articulației temporo-mandibulare, așa cum necorectarea poziționării dinților va avea efecte negative asupra aceleiași articulații. Imaginați-vă că este ca o balama a unei uși care scârțâie permanent și este nevoie să intervenim și să repoziționăm îmbinarea defectuoasă. Asta se întâmplă, dacă este să dăm o explicație simplă, pe înțelesul oricui, în tratamentul ortodontic și de ortopedie dento-facială.

CSID: Care sunt opțiunile de tratament pentru corectarea dinților la adulți?

Dr. Teodorina Secară: Până la tratament se pune problema diagnosticării corecte a pacientului. În această etapă primul pas este evaluarea clinică a pacientului (examinarea dinților, mucoaselor, mușchilor, deschiderea gurii etc.), dar și analiza dosarului ortodontic. Acesta este un instrument extrem de important pentru o diagnosticare corectă și cuprinde poze ale feței pacientului și poze cu dinții, respectiv poze care evidențiază mușcătura pacientului, teleradiografie de craniu, radiografie panoramică.

Mai este necesară și cefalometria, compusă dintr-un set de măsurători specifice pe radiografia de craniu. Digitalizarea în medicină ne mai aduce un instrument de mare ajutor, cu ajutorul căruia putem face evaluarea Modjaw, iar cu acest articulator digital putem observa dinamica maxilarelor, în diferite procese uzuale, adică atunci când pacientul vorbește, mestecă sau înghite alimentele.  Nu în ultimul rând, pentru a realiza aceste măsurători, sunt necesare scanările arcadelor dentare (adică amprentarea lor digitală).

Astfel, după o evaluare atât de amănunțită, medicul ortodont poate decide planul de tratament, În unele cazuri poate fi necesar un dispozitiv medical premergător aparatului dentar, de exemplu un splint pe care să îl poarte pacientul câteva luni pentru a distanța maxilarele care au devenit prea încleștate. Ulterior, cu privire la alegerea aparatului dentar, există atât varianta clasică, cu brackeți metalici, cât și varianta modernă, digitalizată, sub forma alignerelor transparente.

Acestea sunt practic o serie de gutiere transparente care se fixează ca o mănușă pe dinți și le modifică poziția gradual. Se schimbă săptămânal, pentru a obține un rezultat progresiv, vizibil. Pacientul primește seria de gutiere de la început și vine la controale mai rar decât în cazul aparatelor clasice. Igiena dentară se păstrează mai ușor, aceste gutiere putând fi îndepărtate cu ușurință în momentul mesei și puse la loc după igienizarea dinților.

Astfel, nu rămân resturi alimentare prinse în aparat care să erodeze smalțul dinților. În plus, la nivel estetic acest tip de aparat este aproape imperceptibil, invizibil.

CSID: Cât timp durează, în medie, un tratament ortodontic pentru un adult?

Dr. Teodorina Secară: Depinde de foarte mulți factori. Nu există un răspuns standard, fiecare pacient este unic, fiecare patologie are specificul ei, iar expertiza medicului ortodont joacă un rol hotărâtor în setarea duratei optime de tratament. În plus, contează, desigur, și complianța pacientului. Practic, dacă pacientul nu respecta indicațiile de utilizare a dispozitivelor ortodontice întocmai atunci nici efectelor nu se vor face simțite conform așteptărilor.

Dacă vreți să spunem totuși o cifră, pentru a seta un orizont de așteptare cititorilor, aș spune cel puțin 1 an, ca durată minimă de tratament ortodontic.

CSID: Care sunt avantajele pe termen lung ale corectării danturii?

Dr. Teodorina Secară: Răspunsul acesta poate fi foarte amplu și pot lista în oglindă toate complicațiile asupra sănătății pacientului atunci când nu corectează postura deficitară a danturii, așa cum deja am explicat. Așa că, pot spune pe scurt, avantajele corectării danturii țin de nivelul de calitate al vieții pacientului, pe toate planurile. Practic, prin aplicarea unui tratament ortodontic corect, întreaga sa viață se îmbunătățește, corpul își reia funcționarea armonioasă și neplăcerile aosciate malpoziționării dentare dispar. Noi, la Clinica de Ortodonție NORTHO punem mare preț pe interdisciplinaritate și pe medicina integrată și vedem, zi de zi, cum pacienții noștri își îmbunătățesc calitatea vieții pe toate planurile în urma tratamentelor ortodontice.

Iar odată corectată poziția dinților, în cazul în care persistă anumite neplăceri ce țin de postura corpului, sistem digestiv, sistem respirator, abordarea noastră integrată vine în ajutorul pacienților pentru a corecta și aceste urme ale anilor în care corpul a căutat mecansime de compensare pentru malpoziționarea dentară, încercând să readucă armonia și provocând de multe ori alte dezechilibre în corp.

Lucrăm cu kinetoterapeuți, posturologi, medici neurologici sau medici specializați ORL pentru a ajuta pacienții să obțină acea stare de bine pe toate planurile, scăpând nu doar de poziționarea defectuoasă a dinților, ci și de efectele nocive ale acestui dezechilibru care au lăsat urme la nivelul altor sisteme din corp. Să nu uităm că sănătatea începe cu o dantură sănătoasă!

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult