Dr. Şerban Atanasiu, medic stomatolog, ultraspecializat în implantologie dentară, explică avantajele coroanelor dentare din zirconiu şi modalitatea de înngrijire a acestora.
O coroană este o proteză dentară ceramică care înlocuieşte partea vizibilă a unui dinte deteriorat sau devitalizat (carii, pierderea nervului) sau a unei fracturi dentare în urma unui accident. Coroana restaurează o estetică naturală a gurii sau acoperp un implant care înlocuieşte un dinte lipsă. Există diferite tipuri de coroane dentare, cum ar fi coroana metalo-ceramică sau coroana de zirconiu.
Coroana de zirconiu, numită şi coroana zirconia, nu are cadru metalic. Partea interioară este compusă din zirconiu, un material alb, iar partea exterioară este acoperită cu ceramică. Datorită caracteristicilor sale, zirconia face astăzi posibilă atingerea celui mai înalt nivel de estetică în stomatologie.
Zirconiul este foarte estetic în gură. Absenţa metalului (prezent într-o coroană metalo-ceramică) împiedică apariţia unui chenar gri lângă gingie. Coroana din zirconiu are o natură translucidă care îi permite să lăsăm la lumină şi să dăm o oarecare reflecţie pe dinţi, integrându-ne perfect cu restul danturii.
Acest material este de o mare rezistenţă şi, prin urmare, are o viaţă mult mai lungă decât alte coroane dentare, cum ar fi coroane PFM. Zirconiul are de asemenea avantajul de a avea o rezistenţă termică ridicată, fără o senzaţie neplăcută legată de o coroană metalică.
Zirconiul este un material biocompatibil. Se potriveşte perfect cu dinţii fără risc de alergie.
Utilizarea proceselor de proiectare şi de fabricaţie asistată de calculator oferă pacienţilor o potrivire precisă, reducând timpul necesar pentru a se potrivi cu coroanele.
Calitatea de fabricaţie a coroanei de zirconiu o face complet adaptată gingiei şi, prin urmare, mai etanşă decât o coroană tradiţională. Într-adevăr, în cazul plasării implantului dentar, zirconiul fiind mai rezistent la bacterii decât alte materiale, el evită în mod semnificativ riscul de peri-implantitis (infecţie care afectează ţesuturile din jurul implanturilor care duc la pierderea suportului osos, cu un risc semnificativ de pierdere totală a implantului).
Coroana de zirconiu este utilizată în următoarele cazuri:
Este recomandat pentru pacienţii care suferă de „bruxism” (mai cunoscut sub numele de măcinarea dinţilor), deoarece zirconia oferă o rezistenţă mai mare în timp decât orice alt material.
Deşi coroana metalo-ceramică oferă un rezultat estetic excelent, zirconiul permite un rezultat estetic mai aproape de dinţii naturali.
Pentru durabilitatea coroanelor, se recomandă: