Antecedentele dureroase sau neplăcute suferite de un copil în cabinetul de medicină dentară pot avea influenţe negative asupra psihicului acestuia, ducând la dezvoltarea unor fobii, a acceselor de anxietate şi uneori chiar la atacuri de panică.
Una din cele mai bune soluţii pentru a scuti copilul de aceste neplăceri o reprezintă vizita în cabinetele dentare în care medicii sunt pregătiţi pentru a trata dantura unui copil. O vizită a copilului la medicul dentist care este sortită eşecului, de cele mai multe ori, devine pentru cel mic un motiv de spaimă faţă de cabinetul dentar şi faţă de medic în general.
De altfel, de la cele mai fragede vârste, copii ar trebui să aibă o atitudine prietenoasă şi să acorde un interes deosebit atât vizitelor la medicul stomatolog, cât şi grijei faţă de igiena orală.
Ȋncepând cu vârsta de 5 ani, când dinţii de lapte sunt înlocuiţi cu 32 de dinţi permanenţi, copiii ar trebui să devină conştienţi de faptul că un periaj zilnic corespunzător şi folosirea aţei dentare îndepărtează placa bacteriană şi îi ţine departe de cabinetul stomatologic.
Pentru a avea grijă de sănătatea orală a copiiilor, Blend-a-med Stages este o nouă pastă de dinţi atât de avansată încât este ca şi când ai avea un dentist care să aibă grijă permanent de sănătatea gurii copilului tău, între vizitele la stomatolog.
Mai mult decât atât, pentru a preveni intervenţiile stomatologice şi durerile dentare, copiii trebuie să afle că placa bacteriană este responsabilă de apariţia cariilor si a bolilor periodontale. Aşadar, folosirea unei periuţe de dinţi care să cureţe locurile greu accesibile ale cavităţii bucale este obligatorie. Oral-B Srages are peri moi care se adapteaza perfect gurii celor mici fara sa cauzeze rani ale gingiei si care îndepărtează în mod eficient placa bacteriană din spaţiile interdentare. Acestora li se adaugă şi perii indicatori ce te ajuta sa stii cand trebuie schimbata periuta copilului tau la fiecare 3 luni.
Pentru ca e mai bine să evităm sau să prevenim eventualele probleme stomatologice ale copiiilor noştri, trebuie să-i învăţăm de mici care sunt regulile unei igiene corecte şi sănătoase. Dar pentru că un consult anual la medicul stomatolog face parte din rutina îngrijirii, atunci când alegem stomatologul trebuie să luăm în calcul confortul şi încrederea pe care acesta o transmite copilului.
Un medic dentist are în pregătirea sa o serie de metode prin care ajută copiii veniţi la tratament să se simtă confortabil atunci când sunt pe scaun. Unii dentişti folosesc tehnici precum numirea unui instrument dentar şi demonstrarea ca poate să îi numere degetele, apoi folosindu-l în tratamentul dentar. De asemenea, cooperarea, distragerea atenţiei, participarea părinţilor sunt alte posibilităţi care îi conferă copilului încrederea în medic.
Fără nicio îndoială, tehnica preferată este lauda. Fiecare copil face ceva bine în timpul vizitei la dentist, iar medicul trebuie să îi spună copilului acest lucru.
Familiarizarea cu cabinetul stomatologic trebuie să se realizeze treptat, prin tehnici obişnuite şi sub îndrumarea atentă a specialiştilor în psihologie infantilă. Un medic dentist pediatru are la bază o pregătire specială care ajută la ameliorarea anxietăţii copilului şi îl face să se simtă în siguranţă în timpul tratamentului dentar.
Mai nou, există clinici stomatologice speciale pentru copii, unde aceştia se simt în largul lor prin ambient, personal, etc. Angajaţii unei asemenea clinici aleg să lucreze într-un astfel de mediu pentru că au o pregătire în ceea ce priveşte psihologia copilului. Motiv pentru care majoritatea copiilor sunt calmi, se simt confortabil în astfel de clinici şi au încredere în medicii dentişti.
Copiii mici se simt în siguranţă şi au mai multă încredere atunci când părinţii sunt în preajma lor în timpul tratamentului, însă nu trebuie distraşi de la comunicarea cu medicul. În ceea ce priveşte copiii mai mari, comunicarea doctor-pacient este de cele mai multe ori întărită dacă părinţii rămân în sala de aşteptare.
Uneori însă comportamentul unui copil în timpul tratamentului la dentist are nevoie de anumite decizii clare pentru a-l proteja de posibilele accidente. Controlul vocii (medicul vorbeşte calm, dar ferm) e de obicei cea mai eficientă metodă de calmare a copilului dacă acesta devine nervos sau agitat.
Unii copii necesită imobilizarea uşoară a mâinilor şi a picioarelor, însă făcută cu atenţie pentru a nu crea panică. Sedarea uşoară cu oxigen sau cu protoxid de azot sau cu un alt sedativ vine în ajutorul copiilor care se tem de dentist. Acest lucru le conferă o stare euforică, fiind cooperanţi pe întreaga durată a tratamentului. În cazul în care copilul are nevoie de un tratament extins, se recomandă alte tehnici de sedare sau o anestezie generală pentru ca tratamentul să decurgă normal, fără neplăceri.
Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.
Citeşte şi: Igiena dentară la copii
Care sunt problemele frecvente de sănătate dentară la copii
Foloseşte periuţa de dinţi potrivită
Respiraţie proaspătă, în fiecare zi