Zâmbetul are un rol important în ceea ce priveşte prima impresie pe care o facem celor din jur.
De asemenea, acesta este unul dintre factorii care influenţează nivelul încrederii în propria persoană, demnitatea şi felul în care ne simţim.
Tocmai pentru că sănătatea danturii este atât de importantă pentru noi, alegerea medicului dentist poate fi uneori dificilă.
Pentru că există mai multe lucruri la care trebuie să fim atenţi atunci când ne alegem stomatologul şi pentru că uneori ne putem simţi copleşiţi de volumul informaţiilor, am pregătit o listă cu 4 dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştim înainte de a începe un tratament stomatologic complex.
O alegere informată a medicului dentist reprezintă cheia unui zâmbet sănătos şi frumos. Astfel, indiferent de motivul pentru care ne aflăm în căutarea unui nou doctor este important să ne asigurăm că acesta are pregătirea necesară pentru rezolvarea problemei cu care ne confruntăm.
În ziua de astăzi, medicii dentişti nu le mai fac pe toate, fiecare ramură a stomatologiei având specializări diferite. În general, clinicile dentare din Bucureşti dispun de echipe interdisciplinare. Astfel, pacienţii pot apela atât la medici oro-maxilo-faciali, medici implantologi, medici endodonţi, medici ortodonţi, medici proteticieni, medici parodontologi, medici pedodonţi, cât şi la medici care se ocupă cu stomatologia generală.
Faptul că fiecare medic stomatolog are specializarea lui şi efectuează tratamente în sfera în care este pregătit aduce rezultate mult mai bune pacienţilor, care se pot bucura de tratamente realizate strict în funcţie de nevoile fiecăruia.
Domeniul stomatologiei a evoluat atât de mult încât medicii generalişti nu mai pot realiza orice tip de tratament. Aşa cum atunci când avem probleme cu inima mergem la un medic cardiolog, nu la medicul de familie, la fel trebuie să apelăm la un medic chirurg pentru inserarea unui implant dentar, nu la un medic dentist generalist.
Înainte de a alege medicul dentist la care să ne rezolvăm problemele stomatologice, este important să analizăm care sunt ramurile stomatologiei şi să aflăm la ce medic trebuie să apelăm pentru a beneficia de cel mai bun tratament.
Prietenii, familia, colegii de muncă sau vecinii sunt de cele mai multe ori persoanele cu care ne sfătuim înainte de a face anumite alegeri. Tocmai de aceea, şi atunci când ne aflăm în căutarea unui medic potrivit pentru noi, este recomandat să discutăm cu persoanele cele mai apropiate. De asemenea, dacă simţim nevoia putem cere chiar şi recomandarea medicului de familie.
În primul rând, este bine să întrebăm cum s-a simţit persoana respectivă în cabinetul medicului, apoi putem întreba despre ce i-a plăcut cel mai mult şi chiar ce i-a displăcut.
În urma unei astfel de discuţii putem să primim suficiente informaţii pentru a ne face o părere atât despre medic, cât şi despre mediul de lucru.
Aşa cum putem observa şi în ghidul oferit de către Asociaţia Medicilor Dentişti din SUA referitor la modul în care trebuie să ne alegem medicul dentist, referinţele din mediul online reprezintă un prilej bun pentru a înţelege care este părerea reală a pacienţilor.
Atunci când vorbim despre părerile persoanelor apropiate nouă, putem să ne gândim şi la o uşoară influenţă a opiniei. Astfel, înainte de a decide care este medicul care ne va ajuta să scăpăm de problemele dentare, este bine să aflăm care sunt părerile celorlalţi pacienţi.
Putem folosi site-urile de specialitate sau chiar recomandările din cadrul reţelelor sociale.
Cu toate acestea, este important să conştientizăm faptul că toate persoanele sunt diferite, iar ceea ce se potriveşte unui pacient ar putea să nu ni se potrivească nouă. Una sau două recenzii mai puţin bune nu înseamnă că medicul respectiv nu este un medic profesionist care nu îşi cunoaşte meseria. Recomandările din mediul online pot fi privite drept un ajutor în plus, dar nu singurul mod prin care ne putem forma o părere.
Un rezultat bun al tratamentului stomatologic poate fi atins atunci când între medic şi pacient există o relaţie bazată pe încredere. Astfel, pentru a ne asigura că facem cea mai bună alegere, este recomandat ca înainte să începem tratamentul să mergem să vedem cum decurge un consult de rutină. Doar în acest fel vom putea vedea exact dacă medicul pe care l-am ales în urma recomandărilor este potrivit pentru noi.
De asemenea, în cadrul unui astfel de control putem să găsim toate răspunsurile de care avem nevoie. În cazul în care este necesar, putem întreba medicul despre metodele de anestezie pe care o să le folosească în timpul intervenţiilor, putem cere informaţii suplimentare referitoare la paşii pe care urmează să îi parcurgem şi chiar putem să solicităm informaţii despre echipa care va lua parte la realizarea intervenţiei chirurgicale.