Statisticile arată că doar 2% din totalul populației se bucură de o dantură perfect sănătoasă, fără a fi nevoie de intervenția medicului stomatolog. Așadar, cum îți poți corecta dinții într-un mod nedureros astfel încât să poți zâmbi cu încredere? Tot mai multe persoane, de vârste diferite, aleg să beneficieze de serviciile unui medic ortodont pentru a-și corecta dantura.
Există o mulțime de anomalii dentare care pot fi corectate prin intermediul unui aparat dentar, fără a necesita o intervenție chirurgicală, dintre care amintim:
Drept consecință, vizita la o clinică stomatologică îți va oferi o perspectivă clară asupra celui mai potrivit tratament și asupra duratei de timp pe care o va necesita corectarea danturii tale. Datorită diverselor tipuri de aparate dentare existente pe piață, vei avea posibilitatea de a alege cea mai potrivită variantă atât din punct de vedere financiar, cât și privind aspectul estetic.
Diferențiem două tipuri de aparate ortodontice și anume aparate dentare fixe și mobile. Aparatul dentar necesită o perioadă de purtare între 3 și 6 luni pentru a determina rezultate vizibile, însă cei mai mulți medici specialiști recomandă o perioadă de minim 2 ani. Aparatele ortodontice care au dovedit cea mai mare rată de succes sunt cele de tip invisalign.
După ce ai discutat cu medicul ortodont, urmează să realizezi niște investigații mai detaliate (amprente, radiografii) și să efectuezi măsurătorile pentru aparatul dentar, două proceduri care constituie inițierea tratamentului. În urma efectuării acestor proceduri, aparatul dentar va fi aplicat prin intermediul brackeților, atașați pe partea exterioară sau interioară a dinților.
Brackeții vor urma să fie conectați prin intermediul unei sârme (arc) care are rolul de a aplica presiune asupra danturii, astfel încât aceasta să capete în final un aspect simetric. Pentru a înfrumuseța aspectul aparatului, arcul se fixează pe brackeți cu ajutorul unor elastice colorate care sunt înlocuite periodic. Cei mai mulți pacienți preferă aparatele dentare din ceramică însă acestea pot fi fabricate și din metal.
Deoarece mecanismul de funcționare al aparatului dentar are ca principiu aplicarea presiunii asupra dinților, vei resimți o sensibilitate ridicată astfel că te sfătuim să eviți consumul de alimente prea calde sau prea reci și totodată cele care au o textură mai tare. Este de asemenea recomandabil să nu muști direct din alimente ca să eviți posibilitatea dezlipirii brackeților de pe dinți.
Pentru o îngrijire corespunzătoare a danturii pe perioada tratamentului, se recomandă folosirea unei periuțe electrice, cu capăt special ortodontic, periajul fiind realizat de minim 2 ori pe zi și într-un interval de cel puțin 2 minute. Ața dentară și apa de gură nu trebuie să lipsească din rutina de igienizare însă, pentru a evita depunerea plăcii bacteriene, cea mai bună soluție ar fi efectuarea unui periaj profesional în cadrul unei clinici stomatologice.
Apariția aftelor dentare în urma aplicării aparatului dentar este un fenomen perfect normal și poate fi remediat prin aplicarea de ceară dentară pe bracketul care a provocat afecțiunea. După finalizarea tratamentului și înlăturarea aparatului dentar, este indicat să realizezi un periaj profesional.
În următorul pas, este de preferat folosirea gutierelor pentru arcade sau atașarea de către medicul ortodont a unui fir de contenție pe partea inferioară a arcadei. Pentru a te bucura de rezultate optime, parcurgerea perioadei de contenție este absolut necesară iar daca te îngrijorează aspectul estetic, află ca gutierele sunt fabricate dintr-un material transparent care nu va afecta aspectul danturii tale.
Purtarea aparatului dentar determină o serie mare de beneficii dintre care amintim: o dicție corespunzătoare, alinierea simetrică a dinților, dar și o digestie benefică și un proces eficient de asimilare a nutrienților.
Prin urmare, dacă sesizezi apariția unor probleme asemănătoare celor descrise mai sus, este indicat să contactezi un medic specialist în domeniu care va acorda cel mai potrivit tratament pentru corectarea danturii copilului tău!