Periuțele de dinți electrice, ca și cele manuale, sunt instrumente foarte eficiente pentru a ne menține dinții curați și gingiile puternice. Stomatologii recomandă curățarea dinților de două ori pe zi, timp de două minute, periajul părții frontale a dinților, dar și zona din spatele dinților, precum și măselele de la extremități.
Din păcate, multe persoane nu respectă acest ritual de 2 minute periaj pe zi și de aceea se confruntă des cu probleme de dinți sau gingii. Aici intervine utilitatea unei periuțe electrice.
Știi că atunci când folosești o periuță de dinți manuală, ajungi la circa 300 de bătăi pe minut? O periuță electrică de dinți poate ajunge însă la mii sau chiar zeci de mii în aceeași perioadă de timp. Există mai multe studii care dovedesc eficacitatea periuțelor de dinți electrice în reducerea acumulării plăcii bacteriene și dezvoltarea problemelor de gingivită.
Oricine se poate bucura de avantajele unei periuțe electrice, dar în special:
– persoanele care au probleme cu mâinile (pentru că periajul necesită puțin efort și dexteritate)
– copiii mici (pentru ei, periuțele electrice sunt mai distractive și mai eficiente)
– persoanele cu aparat dentar
– persoanele care se confruntă cu o acumulare mare de tartru
Multe periuțe electrice au cronometru încorporat (de 2 minute), iar acesta este un avantaj enorm. Există și modele care avertizează la fiecare 30 de secunde pentru a trece la următoarea secțiune a gurii. Când periați dinții, ar trebui să împărțiți gura în 4 secțiuni:
– partea frontală a dinților
– partea din spate a dinților
– suprafețele de mestecat ale dinților
– limba și cerul gurii
Când folosiți periuța electrică de dinți nu e nevoie să apăsați puternic sau să frecați în timp ce periați. În schimb, ghidați ușor periuța. Există modele avansate de periuțe cu senzori de presiune, care vă avertizează dacă apăsați prea tare. Acestea pot fi foarte utile pentru un periaj cât mai corect. În general, ar trebui să periați dinte cu dinte.
– Înainte de periaj, asigură-te că periuța de dinți este încărcată suficient. De asemenea, ar trebui să folosești ață dentară înainte de a începe periajul.
– Când începi periajul, ține periuța de dinți electrică la un unghi de 45 de grade. Începe cu suprafețele exterioare ale dinților și ghidează ușor capul periuței, de la un dinte la altul. Urmărește forma fiecărui dinte și curba gingiilor.
– Repetă acțiunile de curățare pe suprafețele interioare ale dinților, iar apoi pe suprafețele de mestecat. Nu uita: dinții poziționați în spate.
– Direcționează capul periuței de-a lungul liniei gingiilor pentru a îndepărta placa bacteriană rămasă (dar, nu apăsa prea tare pentru a evita iritarea).
– Curăță limba și cerul gurii.
Spălarea eficientă a dinților este o parte esențială a oricărei rutine de igienă orală și ajută la combaterea plăcii bacteriene, la prevenirea afecțiunilor gingivale. O periuță de dinți electrică poate face ca această operațiune destul de meticuloasă să fie mult mai ușoară și eficientă.