Fiecare moment din viața noastră trebuie să fie însoțit de un zâmbet frumos și sănătos. Indiferent de vârstă, cu toții ne dorim să avem încredere în zâmbetul și există mai multe metode prin care poți obține o dantură perfectă. Aparatul dentar este secretul care te poate ajuta să te bucuri de un zâmbet de vis, indiferent de vârstă.
Acesta este un tratament stomatologic cu ajutorul căruia îți poți rezolva problemele estetice și de funcționalitate ale danturii. Îngrijirea zâmbetului în timpul purtării unui aparat dentar are un rol important în ceea ce privește rezultatul final. Haideți să aflăm împreună sfaturile și recomandările medicilor stomatologi.
Odată cu dezvoltarea tehnologiei din zilele noastre, putem alege mai multe tipuri de aparate dentare. Aici sunt explicate diferențele dintre ele.
Astfel, aparatele dentare sunt de două feluri: vizibile și invizibile (transparente).
Cele vizibile se lipesc pe fața exterioară a dinților și sunt denumite de către medicii specialiști aparate clasice, cu brackeți metalici ficși. Cele invizibile, aduc un beneficiu major aspectului estetic, deoarece sunt create pentru a ajuta persoanele care vor să poarte un aparat dentar, dar nu vor ca acesta să fie observat.
Aparatele dentare vizibile, adică cele metalice fixe sunt soluția aleasă de zeci de ani de majoritatea oamenilor, datorită rezultatelor excelente pe care le oferă. Posibilitatea personalizării cu elastice colorate pe brackeți, transformă acest tip de aparat dentar într-unul apreciat chiar și de către cei mici.
Aparatele care au brackeți din ceramică sunt ideale pentru cei care își doresc ca aparatul dentar să fie mai greu de observat. Ele sunt o cale de mijloc între aparatele dentare metalice și cele invizibile.
Atunci când alegi să porți un aparat clasic este foarte important să acorzi o atenție deosebită îngrijirii orale. Medicii specialiști recomandă periajul dentar după fiecare masă. De asemenea, este bine să eviți anumite alimente dure, cum ar fi: alunele, semințele, pâinea prăjită, bomboanele etc.
Aparatele dentare invizibile pot fi la rândul lor de mai multe tipuri, și anume: cele fixate pe partea interioară a dinților, care nu pot fi observate atunci când zâmbești, și cele transparente, care nu au brackeți și sârme de susținere, ci sunt reprezentate de o serie de gutiere transparente, ce se poziționează pe suprafața întregii danturi.
Și aparatele dentare moderne necesită o îngrijire riguroasă, periajul dentar este recomandat, de asemenea, după fiecare masă.
Indiferent de tipul de aparat dentar pe care îl alegi, este necesar să acorzi o atenție cât mai mare îngrijirii orale. Sfatul medicilor ortodonți este să folosești întotdeauna mijloace auxiliare de curățare a danturii, precum: ața dentară specială, apa de gură, dușul bucal și periuțele interdentare.
Toate acestea au rolul de a te ajuta să îndepărtezi resturile alimentare din spațiile greu accesibile periuței de dinți.
După finalizarea tratamentului cu aparat dentar se recomandă purtarea unei gutiere de contenție. Rolul ei este acela de a stabiliza poziția corectă a dinților și de a evita reapariția problemelor.
Igiena orală este la fel de importantă și după terminarea tratamentului cu aparat dentar. Astfel, pe lângă igiena orală trebuie să realizezi și igiena gutierei, dacă aceasta este una mobilă.
Igiena dentară este foarte importantă pentru noi toți, fie că purtăm aparat dentar, fie că nu. În timpul tratamentului cu aparat dentar, atenția acordată igienei orale trebuie să fie foarte mare, deoarece acest lucru poate influența modul în care tratamentul decurge și rezultatul final. Periajul dentar trebuie realizat după fiecare masă, iar dacă acest lucru nu este posibil și în timpul zilei, este indicată clătirea cu apă de gură sau cu apă simplă.
Conform WebMD, durata purtării unui aparat dentar poate varia între 1 și 3 ani. Totul depinde de problemele cu care te confrunți la începutul tratamentului, de distanța dintre dinți, dar și de sănătatea lor și a gingiilor.
În toată această perioadă este necesar să mergi periodic la medicul stomatolog, care pe lângă controlul necesar verificării tratamentului, va realiza și o igienizare profesională a danturii. Aceasta are scopul de a îndepărta placa bacteriană și tartrul dentar, brackeții aparatului dentar fiind elemente care rețin placa bacteriană și îngreunează periajul dentar.
În timpul purtării aparatului dentar este recomandat ca periuțele dentare să fie moi sau foarte moi. Schimbarea lor se recomandă o dată la 2 luni, deoarece acestea se uzează mult mai repede având contact direct cu materialul din care este conceput aparatul dentar.
Când porți aparat dentar, ești mai responsabil cu privire la igiena orală zilnică și mai atent asupra stilului alimentar. De asemenea, aspectul estetic și frumusețea zâmbetului sunt un atu esențial pentru încrederea și respectul de sine. Practic, zâmbetul este oglinda ta la fiecare întâlnire.