Frica de dentist este un motiv des întâlnit pentru amânarea intervențiilor stomatologice. Durerea este principala temere a celor care ajung mult prea rar la medicul dentist.
În trecut, nu toți medicii foloseau anestezic de calitate, iar aparatura și instrumentarul nu arătau tocmai prietenos. Între timp, lucrurile s-au schimbat, există și sunt folosite cu încredere anestezice sigure și eficiente pentru a elimina durerea din timpul tratamentelor, astfel încât pacienții să se simtă relaxați și confortabil.
În plus, noile instrumente din cabinetul stomatologic sunt mai silențioase și au un aspect mai puțin „fioros” decât în trecut.
Dacă pacientul este fricos, medicul trebuie să fie foarte deschis, să înțeleagă evenimentele prin care a trecut pacientul și care i-au determinat frica de dentist.
Specialistul trebuie să asculte atent care sunt problemele pacientului, să stabilească împreună cu el ședințe de tratament scurte și să îi explice toți pașii actului medical. Astfel, pacientul se va obișnui cu mediul din cabinet, dar și cu medicul care efectuează tratamentul, creându-se o relație de încredere.
Un alt sfat util constă în stabilirea unui semnal atunci când pacientul are un disconfort în timpul tratamentului (de ex.: ridică mâna, spune „Aaa”). Este foarte important ca medicul să respecte acest semnal, să se oprească.
De cele mai multe ori, tratamentul începe cu un detartraj sau curățarea unei carii superficiale, pentru ca pacientul să se obișnuiască cu medicul, cu instrumentele și astfel să devină mai relaxat pe măsură ce intervențiile devin mai complexe.
Frica de dentist poate fi atenuată și cu meditație. Înainte de vizita la medic, poți folosi tehnici de meditație și relaxare, să asculți muzică etc. Sau îți poți lua o zi liberă atunci când ai programat un tratament stomatologic.
Și ședințele de psihoterapie pot fi utile pentru a scăpa de anxietatea generată de mersul la dentist.
Dacă ai întrebări pentru Dr. Alexandra Mircea, îi poți scrie pe pagina de Instagram sau TikTok.