Cum se întrețin implanturile? Dr. Uleanu Raluca: „Este recomandată utilizarea zilnică a dușului bucal”

Implanturile se fac însă mai trebuie și întreținute! Igienizarea profesionala se face obligatoriu în clinica stomatologică și e menită să protejeze pe termen lung investiția făcută.
  • Publicat:
Cum se întrețin implanturile? Dr. Uleanu Raluca: „Este recomandată utilizarea zilnică a dușului bucal”
Cum se întrețin implanturile? Dr. Uleanu Raluca: „Este recomandată utilizarea zilnică a dușului bucal”

Implanturile se fac însă mai trebuie și întreținute! Ce nu se știe despre acest lucru și ce nu au întrebat poate pacienții despre întreținerea implanturilor, Doctor Uleanu Raluca a trecut în revistă un “must” al acestora. Igienizarea profesională e musai de făcut o dată la 4 sau la 6 luni, iar acasă pacienții trebuie să țină cont de niște reguli importante de îngrijire.

Cum se întrețin implanturile? Multă lume nu știe acest lucru!

Pentru a avea o dantură impecabilă, nu este suficient ca pacientul să apeleze la implanturi, fără să își asume din acel punct faptul că această lucrare stomatologică necesită ulterior o îngrijire avansată.

Implanturile se întrețin în primul rând de către pacient, la domiciliu, dar și prin mersul regulat la medicul dentist. Pacientul trebuie să aibă o igienă dublă, chiar triplă, față de cum era învățat până atunci.

Dacă înainte se putea spăla o singură dată pe zi, când avea timp sau când își amintea, după implanturi este obligatoriu să-și facă igiena după fiecare masă, cu periuța de dinți manuală, nu cu cea electrică, deoarece vibrațiile acesteia pot disloca lucrarea protetică.  Este recomandată de asemenea utilizarea zilnică a dușului bucal, de preferat seara, dar și folosirea apei de gură și a spray-urilor anti-placă bacteriană.

În plus, ar fi recomandat ca pacienții să renunțe de tot la fumat sau măcar să reducă frecvența acestui obicei nesănătos. S-a demonstrat științific că nicotina reduce drastic fluxul sanguin, inclusiv pe cel de la nivelul gurii. Țesuturile din cavitatea orală, ca de altfel toate țesuturile din organism, se hrănesc prin intermediul sângelui. Fumatul pipei poate fi și mai nociv decât fumatul țigărilor din cauza temperaturilor ridicate la care expunem cavitatea orală. Afectarea oricărui țesut din gură va afecta indirect și implantul dentar. Pacienții care nu întrerup fumatul înainte, dar și pe perioada vindecării implanturilor, și care nu respectă indicațiile stomatologului cu privire la igiena bucală se pot astepta la o rată crescută de complicații, în special de infecție a locului operat.

Un alt aspect foarte important, nu este indicată folosirea aței dentare, a periuțelor interdentare, a scobitorilor sau a altor lucruri care pot dăuna gingiei din jurul implanturilor.

Igienizarea profesionala se face obligatoriu în clinica stomatologică și e menită să protejeze pe termen lung investiția făcută în implanturile dentare.

De câte ori și la ce interval trebuie să mergi la dentist după ce ți-ai pus implanturile?

Este esențial, ca după ce ți-ai făcut un implant, să faci o igienizare profesională o dată la 4 sau la 6 luni. Pe lângă faptul că este foarte important cum își întreține și pacientul dantura acasă, igienizarea periodică protejează investiția făcută in implanturile dentare, astfel va beneficia de ele cât mai mult timp.

În cazul în care implanturile dentare au fost realizate într-o clinică și alegeți să efectuați igienizarea profesională în altă parte, cel mai bine ar fi să prezentați o radiografie panoramică sau să informați medicul dentist că aveți implanturi. Întrucât acestea nu se văd, coroanele artificiale susținute de implanturi pot fi confundate ușor cu coroane naturale sau coroane pe dinții naturali.

Mai mult, implanturile și coroanele acestora necesită instrumente speciale de curățare care să nu traumatizeze gingia și să nu zgârie porțiunea de titan din vecinătatea coroanei. Titanul se zgârie rapid și astfel pot apărea suprafețe aderente pentru placa bacteriană. Așadar, dacă igienizarea este efectuată necorespunzător, în scurt timp, placa bacteriană și tartrul vor invada zona curățată.

Aparatele comune cu ultrasunete, special create pentru curățarea dinților naturali pot produce adevărate dezastre la nivelul implanturilor. Ele nu permit o dozare fină a vibrațiilor produse de ultrasunete traumatizând ireversibil implantul. În plus, utilizează anse comune din oțel care distrug suprafața titanului.

Mare atenție și la air-flow. Utilizarea jeturilor de curățare cu pulberi abrazive necesită prudență, aparatură și pulberi speciale pentru implant.

Decontaminarea finală cu laser implică utilizarea unor dispozitive speciale, cu putere predozată și foarte bine controlată pentru a preveni combustia țesutului moale și înmagazinarea căldurii emanate de laser în implantul dentar. În plus, dentistul trebuie să dețină experiența necesară în igienizari speciale, astfel încât tratamentul să fie unul conservativ, nu unul distructiv care sa conducă la anularea unui tratament inițial de succes.

Care sunt cele mai căutate implanturi acum?

La mare căutare acum sunt implanturile din zirconiu, mai ales pentru pacienții alergici la titan, nichel sau la alte metale. Zirconiul este un metal ușor și biocompatibil, însă un dezvantaj ar fi faptul că este mult mai scump decât titanul.

Care este prețul celui mai ieftin implant. Dar cel mai scump?

Implantul de titan este cel mai frecvent utilizat, asta datorită costurilor mai mici pentru pacienți. Prețul unui astfel de implant pleacă de la 250 euro și poate ajunge până la 700 euro, în timp ce prețul unuia de zirconiu poate ajunge si până la 1500 euro. Acestea din urmă sunt mai costisitoare, dar sunt și cea mai nouă apariție în domeniul medical stomatologic. În plus, asa cum spuneam și mai sus, sunt ideale pentru pacienții alergici la alte metale, acesta fiind un metal cu grad crescut de biocompatibilitate.

De ce credeți că nu vin oamenii în număr mai mare la stomatolog?

De cele mai multe ori, oamenii ajung la dentist doar în cazuri urgente, fie atunci când au dureri de dinți, fie atunci când devine imperios necesar să-și facă un implant, pentru că le este afectată masticația.

Mulți se tem de dentist, însă cu răbdare și comunicare se învinge această teamă. În plus, la noi la clincă, îmi place să spun că nu există durere. Folosim mai multe tipuri de anestezie, astfel încât pacientul vine cu drag la noi, nu cu teamă, ca și la un tratament cosmetic. Atunci când știi că ești pe maini bune, frica dispare.

Unora le este teamă și de COVID, însă noi folosim teste PCR pentru pacienți și ne-am luat toate măsurile de siguranță, utilizăm mai mult instrumente de unică folosință, programările sunt decalate, astfel încât nu mai există aglomerație la cabinet, tocmai pentru a avea timp să sterilizăm și să igienizăm instrumentarul și incinta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”