Tehnologiile digitale de ultimă generaţie oferă predictibilitate, rapiditate, eficienţă şi încredere în rezultatul final atât medicilor stomatologi, cât mai ales pacienţilor.
În ultimii ani, medicina dentară a integrat tehnologia în majoritatea sferelor de activitate: în facilitarea comunicării dintre medic şi pacient prin tehnici de previzionare a zâmbetului final al pacientului, prin opţiuni extrem de precise de diagnosticare, ghiduri chirurgicale care devin suport pentru sucesul unei intervenţii cu implant pentru medicul dentist.
Lucrez îndeaproape cu tehnicienii dentari din clinicile DENT ESTET. Faptul că avem un laborator dentar integral digitalizat, cu specialişti ceramişti şi specialişti în CAD-CAM care lucrează zi de zi cu medicii după un protocol extrem de bine pus la punct, a adus întotdeauna cele mai mari beneficii pacienţilor mei.
Pentru că este scurtată durata tratamentului, de cele mai multe ori nu este nevoie de o a doua probă, pacientul este extrem de încântat că poate avea zâmbetul la care a visat mult mai repede şi fără a întâmpina situaţii neprevăzute, iar eu sunt mulţumită că îi pot oferi şi pot garanta că rezultatul final va fi cel mai potrivit pentru el.
Îmbunătăţirea comunicării dintre medicul specializat în estetică dentară şi tehnicianul dentar este cu siguranţă un avantaj major pe care l-a adus digitalizarea proceselor în stomatologie.
Tehn. dentar Pavel Ciulin şi Răzvan Tomoială
Prin intermediul tehnologiilor moderne, medicul are la dispoziţie toate pârghiile necesare pentru a-i oferi tehnicianului detaliile complete şi concrete despre lucrarea protetică (fie că vorbim despre faţete sau coroane dentare), iar tehnicianul dentar primeşte un dosar digital al pacientului care îl ajută să minimizeze erorile şi să desăvârşească lucrarea conform dorinţelor pacientului.
În plus, este eficientizat fluxul de lucru, medicul se concentrează exclusiv pe actul medical în cabinet, iar tehnicianul dentar – pe realizarea lucrării. Astfel, se reduce numărul probelor şi se diminuează durata tratamentului. În condiţii optime, un tratament de estetică dentară cu faţete şi coroane dentare poate fi finalizat în 3 vizite la cabinet.
O tehnologie care aduce numeroase avantaje pentru pacienţi şi medici este amprenta orală digitală, care înlocuieşte modalitatea clasică de execuţie a acestei manevre, care producea disconfort sporit pacienţilor, mai ales celor care suferă de reflux gastric.
Scannerul intraoral este o tehnologie care asigură precizie în preluarea amprentelor dentare şi permite trimiterea datelor în format digital către laboratorul dentar, astfel încât este redusă la zero eroarea umană.
Ulterior, medicul dentist trimite informaţia digitalizată către tehnician, acesta o prelucrează, o sincronizează cu restul dosarului digital al pacientului (culoarea, forma, materialul, dimensiunea noilor dinţi) şi realizează designul final şi preparaţia noilor dinţi.
Etapa finală în realizarea unei lucrări protetice presupune folosirea unor tehnologii de laborator prin care se controlează producerea fizică a lucrării protetice înainte de a fi şlefuită şi probată de pacient.
Însă baza relaţiei dintre medic şi tehnicianul dentar o reprezintă comunicarea, iar aceasta poate fi îmbunătăţită cu ajutorul numeroaselor tehnologii digitale din prezent care elimină distanţele şi confuzia, ajutând la clarificarea aşteptărilor, la predictibilitatea lucrării finale şi la cunoaşterea limitelor.
Fotografia digitală, de exemplu, a devenit o componentă esenţială în procesul estetic de reabilitare a zâmbetului – aceasta ajută pacientul să înţeleagă de unde a pornit şi unde a ajuns, vizualizează progresul şi acceptă soluţiile de tratament mai facil.
Astfel, folosind toate resorturile digitale pe care stomatologia modernă le pune la dispoziţia clinicilor şi tehnicienilor dentari, pacientul va avea numai de câştigat, de la un zâmbet estetic şi natural, la un nou mod de a privi şi de a savura viaţa.
Iar dacă vorbim despre cazuri complexe, precum reabilitarea integrală a unei arcade dentare, realizarea unei proteze fixe sau o reabilitare dentară completă, este necesar ca medicul dentist şi tehnicianul dentar să respecte cu stricteţe protocolul de lucru.
Aşadar, lucrurile mici sunt cele care fac diferenţa!