Autorităţile române au emis recent o ordonanţă militară, în contextul riscului de răspândire a noului coronavirus, SARS-CoV-2. Un articol din această ordonanţă arată că „se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară”, însă există o excepţie: „sunt permise intervenţiile stomatologice de urgenţă”. Ulterior Colegiul Medicilor Stomatologi din România a trimis către toate cabinetele din ţară măsurile detaliate de desfăşurare a activitatii, spunând că „Tratamentele stomatologice, altele decât cele de urgenţă, sunt INTERZISE!”
Dr. Beatrice Pătraşcu, medic stomatolog, explică în detaliu ce înseamnă o urgenţă stomatologică şi ce situaţii sunt considerate de experţi non-urgenţe. De asemenea, vom afla în ce condiţii putem să mergem într-un cabinet stomatologic şi ce măsuri de protecţie trebuie îndeplinite de către cabinetele medicale care asigură urgentele.
Urgenţele la nivelul cavităţii bucale reprezintă acele evenimente care ar putea pune viaţa pacientului în pericol şi care necesită tratament imediat pentru a stopa sângerarea ţesutului, pentru a calma durerea severă sau infecţia.
Lista de urgenţe stomatologice include, potrivit unui document actualizat:
Aceasta se concentrează pe managementul unor afecţiuni care necesită atenţia imediată a medicului dentist, pentru a calma durerea severă şi/sau pentru a ameliora riscul unei infecţii. Aceste îngrijiri dentare de urgenţă ar trebui tratate minim-invaziv, pe cât posibil:
Pe lista procedurilor dentare non-urgente se regăsesc:
Pacienţii şi însoţitorii vor primi în sala de aşteptare măşti şi li se vor asigura măsuri de decontaminare şi de dezinfecţie. De asemenea, se va face nebulizarea cabinetului obligatoriu după fiecare pacient. După nebulizare se aşteaptă 2-4 ore, după care se poate prelua un alt pacient.
Nebulizarea înseamnă sterilizarea aerului din cabinet, deoarece tratamentele stomatologice generează aerosoli care pot fi proiectaţi în afara cavităţii bucale în spaţiul în care se lucrează.
Aceste recomandări pot să sufere modificări pe măsură ce pandemia de COVID-19 evoluează. Totodată, medicii dentişti sunt cei care vor judeca anumite cazuri şi vor determina dacă pacientul are nevoie sau nu de îngrijiri dentare de urgenţă.
Când aveţi o urgenţă stomatologică, este important să mergeţi cât mai repede posibil la cabinetul medicului dentist, discutând cu el înainte. Totodată, există câteva măsuri simple de precauţie de care trebuie să ţineţi cont în această perioadă, pentru a evita accidentările şi traumatismele dentare:
Pentru orice fel de întrebări şi nelămuriri, cel mai bine ar fi să îl sunaţi pe medicul dumneavoastră dentist sau să îl contactaţi prin metoda pe care v-a recomandat-o. Pentru pacienţii care reprezintă urgenţe în această perioadă, medicul dentist va trebui să ţină cont de recomandările autorităţilor, tratând doar urgenţele în contextul pandemiei de COVID-19.