Dr. Beatrice Pătraşcu, medic stomatolog, lămureşte ce este considerat „urgenţă stomatologică” şi ce este non-urgenţă

Urgenţele la nivelul cavităţii bucale reprezintă acele evenimente care ar putea pune viaţa pacientului în pericol şi care necesită tratament imediat.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Beatrice Pătraşcu, medic stomatolog, lămureşte ce este considerat „urgenţă stomatologică” şi ce este non-urgenţă

Autorităţile române au emis recent o ordonanţă militară, în contextul riscului de răspândire a noului coronavirus, SARS-CoV-2. Un articol din această ordonanţă arată că „se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară”, însă există o excepţie: „sunt permise intervenţiile stomatologice de urgenţă”. Ulterior Colegiul Medicilor Stomatologi din România a trimis către toate cabinetele din ţară măsurile detaliate de desfăşurare a activitatii, spunând că „Tratamentele stomatologice, altele decât cele de urgenţă, sunt INTERZISE!”

Dr. Beatrice Pătraşcu, medic stomatolog, explică în detaliu ce înseamnă o urgenţă stomatologică şi ce situaţii sunt considerate de experţi non-urgenţe. De asemenea, vom afla în ce condiţii putem să mergem într-un cabinet stomatologic şi ce măsuri de protecţie trebuie îndeplinite de către cabinetele medicale care asigură urgentele.

Lista de urgenţe stomatologice

Urgenţele la nivelul cavităţii bucale reprezintă acele evenimente care ar putea pune viaţa pacientului în pericol şi care necesită tratament imediat pentru a stopa sângerarea ţesutului, pentru a calma durerea severă sau infecţia.

Lista de urgenţe stomatologice include, potrivit unui document actualizat:

  • Sângerare care nu poate fi controlată
  • Celulita infecţioasă sau o infecţie bacteriană difuză a ţesuturilor moi, cu edemul intra-oral sau extra-oral care ar putea compromite căile respiratorii ale pacientului
  • Traumatisme care au loc la oasele faciale, care ar putea compromite căile respiratorii ale pacientului.

Ce înseamnă îngrijirea dentară de urgenţă

Aceasta se concentrează pe managementul unor afecţiuni care necesită atenţia imediată a medicului dentist, pentru a calma durerea severă şi/sau pentru a ameliora riscul unei infecţii. Aceste îngrijiri dentare de urgenţă ar trebui tratate minim-invaziv, pe cât posibil:

  • Durere dentară severă cauzată de inflamaţia pulpei dentare
  • Pericoronarită sau durerea celui de-al treilea molar
  • Abcese sau infecţii bacteriene localizate care rezultă într-o durere localizată
  • Fractură dentară ce are drept rezultat durere
  • Traumatisme dentare cu avulsie ori luxaţie
  • Tratament dentar care se cere înaintea unor proceduri medicale extrem de importante
  • Cariile dentare extensive sau restaurările dentare care provoacă durere

Proceduri dentare care nu sunt considerate urgenţe

Pe lista procedurilor dentare non-urgente se regăsesc:

  • Examinările orale iniţiale sau periodice sau vizitele la cabinet (când medicul dentist recheamă pacientul), inclusiv radiografiile de rutină
  • Procedurile de rutină de curăţare a dinţilor şi terapiile preventive
  • Procedurile ortodontice – altele decât cele care se adresează unor probleme acute (cele mai bune exemple: durerea, infecţia, traumatismele)
  • Extracţia unui dinte asimptomatic
  • Procedurile dentare de restaurare, printre care tratamentul unor carii sau leziuni asimptomatice
  • Procedurile de estetică dentară

Măsurile de protecţie care trebuie respectate de cabinetele stomatologice

Pacienţii şi însoţitorii vor primi în sala de aşteptare măşti şi li se vor asigura măsuri de decontaminare şi de dezinfecţie. De asemenea, se va face nebulizarea cabinetului obligatoriu după fiecare pacient. După nebulizare se aşteaptă 2-4 ore, după care se poate prelua un alt pacient.

Nebulizarea înseamnă sterilizarea aerului din cabinet, deoarece tratamentele stomatologice generează aerosoli care pot fi proiectaţi în afara cavităţii bucale în spaţiul în care se lucrează.

Aceste recomandări pot să sufere modificări pe măsură ce pandemia de COVID-19 evoluează. Totodată, medicii dentişti sunt cei care vor judeca anumite cazuri şi vor determina dacă pacientul are nevoie sau nu de îngrijiri dentare de urgenţă.

Măsuri simple de precauţie pentru pacienţi

Când aveţi o urgenţă stomatologică, este important să mergeţi cât mai repede posibil la cabinetul medicului dentist, discutând cu el înainte. Totodată, există câteva măsuri simple de precauţie de care trebuie să ţineţi cont în această perioadă, pentru a evita accidentările şi traumatismele dentare:

  • Nu mestecaţi gheaţă, cuburi de gheaţă, boabe tari de porumb (rămase de la popcorn, pe fundul castronului) şi nu mestecaţi bomboane sau caramele tari, pentru că toate acestea sunt exemple de alimente care pot crăpa dintele.
  • Când tăiaţi etichete sau anumite obiecte, folosiţi foarfeca, niciodată dinţii pentru a rupe ceva, chiar dacă vi se pare uşor de rupt cu dinţii.

Pentru orice fel de întrebări şi nelămuriri, cel mai bine ar fi să îl sunaţi pe medicul dumneavoastră dentist sau să îl contactaţi prin metoda pe care v-a recomandat-o. Pentru pacienţii care reprezintă urgenţe în această perioadă, medicul dentist va trebui să ţină cont de recomandările autorităţilor, tratând doar urgenţele în contextul pandemiei de COVID-19.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Pătrașcu - Medic stomatolog
Bine te-am găsit! Sunt dr. Beatrice Pătraşcu, medic stomatolog, specialist în laser stomatologic, pedodonţie şi inhalosedare la Clinica Gentle Dentist. Sunt aici să te scap de frica de dentist şi sper să te conving că a preveni problemele dentare este întotdeauna mai uşor decât să ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult