Ar fi o situaţie ideala să avem, cu toţii, dinţi perfect aliniaţi, din copilărie până la maturitate. Din păcate, nu tot ceea ce pare ideal, este natural şi uşor de obţinut, nici măcar un zâmbet perfect.
Dinţii strâmbi, îngrămădiţi, precum şi malocluziile ridică probleme care depăşesc sfera estetică, fiind semne serioase de afecţiuni dentare, deoarece fac igiena orală dificilă şi atrag de la sine o predisponiblitate mai mare pentru apariţia cariilor, a afecţiunilor gingivale, precum şi a altor probleme de sănătate despre care nici nu ai putea să te gândeşti că au legătură cu dinţii strâmbi.
Perioada ideală pentru purtarea aparatului dentar este copilăria, din perspectiva oricărui specialist în Ortodonţie şi Ortopedie facială. În copilărie se pot obţine cele mai bune rezultate de aliniere dentară. Pe de altă parte, dacă s-a întâmplat ca, din diverse motive, un adult să nu fi purtat în cel mai indicat moment aparat dentar, asta nu înseamnă că nu mai poate să poarte, mai târziu în viaţă.
Potrivit Asociaţiei Americane a Ortodonţilor, unul din cinci pacienţi care poartă aparat dentar are peste 18 ani.
Specialiştii sunt de părere că sănătatea şi igiena orală ar trebui să fie priorităţi zilnice, indiferent de vârstă, după cum sugerează dr. Ela Bănică, specialist în Ortodonţie şi Ortopedie Dento-Facială.
„Mulţi dintre pacienţii Ortho Institute întreabă la prima vizită dacă aparatul dentar la adulţi este eficient, astfel încât să poată corecta problemele danturii. Răspunsul este unul simplu: DA. Doar că tratamentul ortodontic la adulţi se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, în funcţie de fiecare caz şi complexitatea lui, mai mult decât tratamentul aplicat copiilor. Dar, făcut în mod corect, un tratament ortodontic la maturitate dă rezultate nemaipomenite!”, explică dr. Ela Bănică, medic ortodont.
Toate persoanele adulte care îşi doresc să se angajeze într-un tratament ortodontic eficient şi de durată, pentru a-şi corecta problemele cosmetice sau de muşcătură, ori pentru a preveni o iminentă pierdere a dinţilor, asociată cu probleme date de îngrămădirea acestora, ar trebui să ţină cont de câteva aspecte:
Potrivit dr. Ela Bănică, există şi alte semne care ar trebui să te trimită la ortodont, în afară de dinţii strâmbi, care sunt evidenţi: „În funcţie de tipul de afecţiune, simptomele pot fi subtile sau severe, precum dificultăţi în masticaţie, incizie, fonaţie. Totodată, se observă dinţi frontali protruzivi (poziţionaţi prea „în afară”), cu un risc de fractură sau avulsie, spaţieri sau înghesuiri dentare, respiraţie orală, durere sau zgomote în articulaţia temporo-mandibulară, scrâşnitul dinţilor în timpul zilei sau noaptea, forma anormală sau asimetrică a maxilarelor, bărbia ştearsă sau proeminentă, precum şi alte dezechilibre faciale.”
Ştiinţa Ortodonţiei se bazează pe aplicarea presiunii la nivelul dinţilor, astfel încât să fie forţată schimbarea poziţiei acestora. Specialistul în Ortodonţie aplică brackets pe dinţi, pentru a-i orienta în direcţia corectă, în mod mecanic.
În felul acesta, dinţii migrează în funcţie de presiune şi, dacă tratamentul ortodontic este efectuat corespunzător, dintele nu se va mai întoarce la poziţia iniţială. În unele cazuri, este necesară îndepărtarea unui dinte sau chiar a mai multor dinţi, pentru a crea spaţiu, astfel încât tratamentul ortodontic să livreze rezultatele urmărite.
Aparatele dentare fixe sunt cel mai utilizate de către specialişti, pe cadrul unui tratament ortodontic, fiind foarte versatile şi capabile să orienteze dinţii în mai multe direcţii, simultan, tratând concomitent mai mulţi dinţi. Aparatele fixe se aplică prin lipirea de bracket-uri pe fiecare dinte în parte, cu ajutorul unui aliaj special şi apoi se unesc bracket-uri cu arcuri. În felul acesta, este creată presiunea necesară mişcării dinţilor şi corectării poziţiei lor.
Aplicarea acestor mecanisme pe dinţi, de către medicul ortodont, poate dura în jur de o oră sau două. În primele zile, după aplicare, poţi resimţi o uşoară durere dentară sau o inflamare pe partea interioară a obrajilor, dar acestea vor trece, după o scurtă vreme. Totodată, te poţi confrunta cu un uşor disconfort în momentul mestecării alimentelor şi se recomandă să eviţi alimentele dure.
„Indiferent care este motivul pentru care ai nevoie de tratament ortodontic, important este să înţelegi, de la bun început, la ce rezultate te poţi aştepta”, explică dr. Ela Bănică.
Potrivit dr. Bănică, la prima întâlnire cu medicul ortodont, pacientul trebuie să îi pună acestuia toate întrebările la care aşteptă răspuns şi să ceară informaţiile necesare clarificării curiozităţilor legate de purtarea unui aparat dentar, ca adult.
Totodată, pacientul este încurajat să vorbească despre aşteptările pe care le are, de la rezultatul final:
„Este important sa te ghidezi în funcţie de recomandările oferite de ortodont, să încerci să pui în balanţă avantajele funcţionale şi estetice. Nu insista pe un anumit tip de aparat dentar, dacă acesta nu se potriveşte anomaliei existente. Doar pentru că un anume caz a apărut în presă, de exemplu, asta nu înseamnă că acel tratament care a funcţionat la acea persoană, va fi cel potrivit şi pentru tine.”, îi sfătuieşte dr. Ela Bănică pe pacienţii adulţi.
Aparatele dentare disponibile pe piaţă, în prezent, sunt mult mai confortabile şi comode decât erau în urmă cu ani buni. Sunt mai mici şi folosesc mai puţini bracket-uri, în timp ce arcurile sunt mai discrete, dar şi mai eficiente decât cele utilizate în trecut.
Aplicaţiile vin în multe variante, de la cele din oţel, deja cunoscute, la cele din ceramică, plastic, precum şi, pentru cei care ar opta pentru ceva diferit, din aur.
În ceea ce priveşte dezavantajele, bracket-urile de ceramică sau safir se pot rupe mai repede, necesitând înlocuirea lor, în schimb, cele din metal sunt mai rezisteţi, aderă mai bine pe dinţi şi se dezlipesc mai greu.
Alte dispozitive ortodontice apărute, în ultimii ani, pe piaţă sunt cele linguale, care se aplică pe partea din spate a dinţilor, fiind cele mai discrete, însă dezavantajul lor este acela că ar putea să necesite un timp de acomodare mai mare.
Alignerele sau gutierele transaprente prezintă mai multe avantaje, sunt comode şi detaşabile aşa că le vei putea scoate la periaj şi la masă, iar asta le face să fie preferate de către majoritatea pacienţilor adulţi şi adolescenţi.