Vă prezint mai jos care sunt etapele aplicării unui aparat dentar și informații legate de acest tratament, pentru a veni în întâmpinarea întrebărilor firești și pentru a nu lăsa frica să vă țină departe de tratamentul de îndreptare a dinților, cel care va creează un zâmbet minunat.
Tratamentul ortodontic este un tratament complet noninvaziv, nu afectează smalțul dentar, iar aplicarea aparatului dentar se realizează într-o ședință de aproximativ 40 de minute și este complet nedureroasă.
Procedeul se desfășoară prin succesiunea mai multor etape: periajul dentar, aplicarea unui gel demineralizant pe suprafața dinților care creează microretenții în smalț, urmată de aplicarea unui adeziv care fixează bracketul pe suprafața smalțului dentar. Urmează fotopolimerizarea, întărirea adezivului, astfel încât la plecare pacientul poate mânca sau bea fără să aștepte un timp.
Urmează aplicarea arcului dentar și fixarea acestuia cu ligaturile elastice colorate sau transparente la aparatele clasice sau prin clapete la cele autoligaturante Damon, iar la final pacientul primește indicațiile de îngrijire.
La câteva ore/o zi după aplicarea aparatului dentar, pacientul începe să resimtă tensiuni și presiuni în dinți, dinții pot deveni mai sensibili, motiv pentru care ar fi indicat să consume alimente mai moi. Dacă chiar resimte o durere mai intensă, i se recomandă un antiiinflamator (paracetamol sau ibuprofen).
Trebuie știut că durerea dentară nu se compară cu cea produsă de o carie sau de o pulpită (inflamarea nervului), este mult mai slabă și depinde de pragul de sensibilitate al fiecărui pacient. Sunt pacienți care resimt mult mai intens această tensiune în dinți, alții care nu resimt nicio durere, fără să însemne că aparatul nu acționează.
Această senzație dispare treptat în următoarele zile și mai poate să apară la unele controale, atunci când se schimbă arcul dentar cu unul de o altă dimensiune, care aplică o forță mai mare asupra dinților.
Dinții se fixează în os prin ligamentele parodontale, niște fibre elastice care mențin dintele ca într-un hamac. În spațiul parodontal, dintre dinte și os, se găsesc și vase de sânge și terminații nervoase care transmit durerea. Atunci când o forță se aplică asupra dintelui, de o parte a dintelui are loc compresia ligamentelor, de cealaltă parte apare elongația acestor fibre, ducând la procesul de remodelare osoasă, apoziție și resorbție.
Este foarte important ca forță aplicată asupra dintelui să fie o forță optimă, pentru a exista un raport de echilibru între resorbție și apoziție, producându-se cea mai rapidă deplasare a dintelui fără distrugerea țesuturilor.
Ca urmare, un tratament sigur și nedureros este asigurat de modul în care medicul conduce tratamentul, de intensitatea forțelor stabilite și de modul de aplicare a acestora.
Mulți pacienți își imaginează că se finalizează mai repede tratamentul ortodontic dacă medicul aplică o presiune mai mare sau dacă vine mai des la controale. În realitate nu se întâmplă așa, ba din contră, pot apărea complicații sau efecte secundare la nivelul dinților. Cu cât forța este mai mare, apare suferința la nivelul spațiului parodontal, vasele de sânge sunt comprimate și nu se mai produce deplasarea dintelui, apare o durerea dentară intensă, care nu cedează.
La aparatele dentare clasice, la care arcul este prins cu ligaturi elastice, forța este mai mare la început, după aplicare și după fiecare activare a aparatului, iar ulterior ea scade treptat în intensitate până la următorul control. Spre deosebire de acesta, aparatul autoligaturant (Damon), datorită tehnologiei cu clapete, menține tot timpul o forță constantă asupra dinților, de intensitate mai slabă și pacientul resimte o presiune mai mică.
Un alt tip de aparat dentar complet nedureros este cel care constă în purtarea unor aliniatori (tehnica Invisalign), complet detașabili, care se schimbă la 7-10 zile și care sunt foarte confortabili pentru pacienți.
Aparatul dentar, pe lângă tensiuni la nivelul dinților, poate cauza ușoare leziuni la nivelul buzelor sau obrajilor, cel pe exterior sau la nivelul limbii, cel lingual pe interior. Aceste leziuni pot fi prevenite prin aplicarea de ceară dentară specială la suprafața bracketului și a unui gel antiinflamator la nivelul leziunii.