Faţete din zirconiu: avantaje, când şi de ce le alegem

Iată ce trebuie să ştii despre faţetele din zirconiu.
  • Publicat:
Faţete din zirconiu: avantaje, când şi de ce le alegem
FOTO: shutterstock / Faţete din zirconiu: avantaje, când şi de ce le alegem

Zâmbetul este primul element al frumuseţii. Ne place să zâmbim, ba chiar să râdem cu toţi dinţii, dar trebuie să ne şi permitem acest gest frumos. Un gest care ţine de multe ori locul cuvintelor.

În acest sens, tehnica ne vine în ajutor, iar faţetele dentare sunt un mod rapid şi minim invaziv de a obţine un zâmbet frumos. Cosmetica dentară se bazează pe utilizarea diferitelor tipuri de restaurări ceramice care sunt lipite de suprafaţa dinţilor pentru a spori frumuseţea zâmbetului .

De ce şi cui recomandă specialistul o faţetă din zirconiu?

„Zirconiul reprezintă cea mai bună alegere pentru faţetele dentare, deoarece  este cel mai rezistent material, precum şi 100% biocompatibil. Este cel mai durabil şi deosebit de potrivit pentru molari, dinţi care exercită cea mai mare presiune în timpul mestecării ”, aflăm de la dr. implantolog Lorelai Nassar.

Experienţele de până acum au arătat că zirconiul este foarte bine acceptat de gingie, de aceea este indicat pacienţilor cu probleme parodontale.

„Alegerea zirconiului este o evoluţie clară în cadrul tratamentului dentar, diferenţa de preţ fiind oglindită de calitatea acestor lucrări, iar timpul de executare este mai scurt. Zirconiul este un metal care a câştigat teren în sfera stomatologiei moderne datorită proprietăţilor lui de a fi inert chimic şi biologic în cavitatea bucală, datorită culorii lui albe ce poate imita foarte bine culoarea naturală a dinţilor şi datorită durităţii sale, care oferă rezistenţă mecanică. În plus, zirconiul are o estetică deosebită în zonele laterale ale arcadelor dentare, iar în zona frontală poate fi placat cu ceramică, combinând astfel estetica şi rezistenţa.”, explică dr. Nassar.

De ce e de preferat să alegi faţete din zirconiu?

Faţetele realizate din oxid de zirconiu sau full zirconiu sunt cele mai delicate, rezistente şi durabile faţete dentare. Tratamentul reprezintă cea mai nouă tehnică în estetica dentară, efectul său armonios fiind impresionant, mai ales în schimbarea culorii şi formei dinţilor.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească o persoană pentru astfel de faţete?

Faţetele din zirconiu ţi se potrivesc dacă:

  • ai dinţi foarte spaţiaţi;
  • ai suferit fracturi (dinţii sunt ciobiţi/sparţi);
  • dinţii au căpătat o culoare neplăcută;
  • ai unul sau mai mulţi dinţi cu formă inestetică;
  • doreşti ca faţetele să fie rezistente şi să te ţină cel puţin 10 ani;
  • vrei un material estetic şi durabil, cu un preţ pe măsura calităţii ridicate.

Ce avantaje prezintă faţetele din zirconiu?

Ca şi în cazul faţetelor din compozit sau ceramică, faţetele din zirconiu întineresc aspectul facial şi creează un zâmbet perfect.  În plus, zirconiul se diferenţiază prin următoarele avantaje:​

  1. Invazivitate minimă

Faţetele din zirconiu ​necesită ca dinţii să fie mai puţin şlefuiţi, atât cât materialul să adere optim la suprafaţa dentară.

  1. Rezistenţă mare, risc minim de fractură

Cu toate că faţeta este foarte subţire, zirconiul are o rezistenţă mai mare decât ceramica la forţele exercitate în masticaţie. De aici rezultă un risc mai mic de fractură.

  1. Precizie şi estetică la cel mai înalt nivel

Realizarea faţetelor din zirconiu prin tehnologia CAD-CAM (frezare computerizată) oferă un rezultat estetic precis, eliminând eroarea umană în procesul de fabricare.

  1. Durabilitate maximă

De departe, zirconiul este cel mai longeviv material dentar folosit în prezent pentru faţetele dentare, durata sa de viaţă fiind maximă, comparativ cu celelalte variante disponibile la ora actuală. După realizarea procedurii, faţeta din zirconiu poate ţine chiar şi 20 de ani. În plus, coroanele de zirconiu sunt mai uşoare decât coroanele metal-ceramice şi cu până la 50% mai puternice.

Este de preferat o coroană de zirconiu în cazul unui implant?

„Implanturile dentare din zirconiu sunt o tendinţă şi o alegere mai nouă. Adesea, pacienţii noştri decid pentru coroana dentară de zirconiu, deoarece, din diferite motive, coroana dentară metal-ceramică nu este o opţiune satisfăcătoare pentru ei. Totuşi, implanturile din titan sunt susţinute de mult mai multe studii. Acestea au fost folosite în implantologie de peste 30 de ani şi există dovezi clare privind rata lor de succes.”, explică dr. Nassar.

Iniţial, zirconiul a fost folosit pentru confecţionarea lucrărilor dentare (coroane dentare, punţi dentare), dar odată ce implanturile dentare au devenit metoda preferată de înlocuire a dinţilor lipsă, s-a încercat introducerea zirconiului şi în implantologie.

„Momentan, datele despre acest tip de implanturi sunt încă limitate. Odată cu trecerea timpului, studiile vor confirma sau infirma calităţile acestuia.”, punctează dr. implantolog Lorelai Nassar.

Pentru cei nehotărâţi sau temători de aspectul implanturilor din titan, există şi varianta „hibridă”. În asemenea situaţii, un implant din titan cu un bont artificial din zirconiu ar putea reprezenta cea mai bună soluţie.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News