La fel ca şi în cazul adultilor, şi la copii igiena dentară este decisivă în a avea o dantură frumosă şi sănătoasă. Trebuie să acordăm aceeaşi atenţie igienei dentare la copii, fie că dinţii sunt temporari sau definitivi.
Dentiţia temporară începe să-şi facă apariţia de la 5-6 luni şi este completă cam în jurul vârstei de 2 ani jumatate – 3. În toată această perioadă se acordă atenţie metodelor de profilaxie (periajul dentar) şi alimentaţiei sănătoase, care au un rol decisiv în a avea dinţi permanenţi sănătoşi, fără carii. Părinţii ar trebui să ştie că igiena dentară începe chiar de la vârsta de 6 luni. Încă de pe atunci copilul trebuie să facă cunoştinţă cu periuţa de dinţi.
Pe piaţă există periuţe de dinţi pentru diferite vârste: pentru 6-24 luni, pentru 2-4 ani, pentru 5-7 ani pentru băieţi, pentru 5-7 ani pentru fete şi pentru copiii de peste 7 ani. Sunt chiar şi paste de dinţi pentru diferitele etape ale copilului.
Periuţa Stages 1 de la Oral-B (4-24 de luni). La această vârstă, bebeluşilor încep să le apară dinţii. Când apare primul dinte – de obicei între luna a 4-a şi luna a 6-a – e timpul să începeţi periajul. Periuţa Oral-B Stages 1 este proiectată pentru curăţarea dinţilor abia apăruţi şi a gingiilor sensibile.
Periuţa Stages 2 (2-4 ani). La această vârstă copiii învaţă să se spele pe dinţi, iar dinţii lor de lapte cresc în continuare. Deoarece gura lor este mică, iar mâna nu foarte sigură, este important să alegeţi o periuţă care să li se potrivească. Periuţa Oral-B Stages 2 vine în întâmpinarea nevoilor de la această vârstă.
Periuţa Stages 3 (5-7 ani). La această vârstă, molarii definitivi încep să crească, în timp ce unii dinţi de lapte cad. Copiii se spală singuri pe dinţi dar încă învaţă cum să manevreze periuţa corect. Periuţa Oral-B Stages 3 îi ajută pe cei mici să se spele bine pe dinţi.
Periuţa Stages 4 (+8 ani). Copiii de 8 ani şi mai mari au dinţi de lapte, dinţi permanenţi dar şi dinţi lipsă. Este important ca ei să se perieze foarte bine, dar toate aceste schimbări pot să le sensibilizeze gingia. Datorită perilor combinaţi, periuţa Oral-B Stages 4 ajută copiii să isi cureţe gura cât mai eficient.
Pasta de dinţi Stages de la Oral-B. Copiii vor dori să se perieze cu pasta de dinţi Oral-B pe al cărei ambalaj sunt imprimate personaje amuzante din desene animate. Această pastă de dinţi asigură protecţia eficientă impotriva cariilor, având aspectul unui gel cu gust de fructe, potrivit pentru copii.
Părinţii trebuie să cureţe cu periuţa specifică vârstei lui toate suprafata dinţilor, a limbi şi obrajilor copilului. De asemenea, trebuie sa fie foarte atenţi să nu lase peste noapte copilului biberonul cu lichide dulci, aceasta fiind cea mai frecventă cauză a apariţiei cariei de biberon la dentiţia temporară. Periajul dinţilor la vârste foarte mici se poate face cu mişcări circulare, având grijă să nu se rănească gingia.
Odată ce creşte, copilului trebuie să-i fie insuflată datoria de a se spăla pe dinţi. Poţi începe prin a-i oferi mici recompense după ce se spală singur, să-i faci un calendar sau să iniţiezi diferite jocuri cu abtibilduri pe care să le lipesti la baie lângă periuţă şi pasta de dinţi.
Astfel reuşeşti să faci copilul să se simtă bine în momentul în care se spală pe dinţi, să interpreteze acest proces ca pe un lucru normal, nu ca pe o pedepsă.
Nu uita să-l verifici dacă s-a spălat pe dinţi, mai ales înainte de culcare, asta până devine o obişnuită a copilului.
Dacă copilul este predispus la apariţia cariilor este posibil ca nici cea mai strictă igienă să nu-l ferească de probleme. În cazul în care copilul se plânge de dureri de dinţi, consultaţi medicul imediat. Medicina modernă permite obturarea cavitaţilor în condiţii sigure, fără durere.
Odată cu creşterea copilului, vizitele periodice la stomatolog variaza între trei şi 12 luni.
Nevoile de tratament dentar ale copilului dvs. pot creşte pe măsură ce timpul trece şi nu se intervine. Cariile se dezvoltă şi avansează rapid pe dinţii de lapte şi, indiferent de stadiul în care se află, acestea trebuie tratate pentru a evita transmiterea infecţiei prin fluxul sangvin la principalele organe.
Mai mult, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că afecţiunile dentare apărute la dinţii temporari se transmit dinţilor permanenţi, motiv pentru care copiii trebuie trataţi de către medicul dentist indiferent de vârstă, gradul de anxietate sau severitatea afecţiunilor dentare.
Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.
Citeşte şi: Frica de dentist