Rafturile din supermarketuri abundă în periuțe și paste de dinți, pentru diferite nevoi și cu diverse proprietăți: albire, anti-tartru, pentru întărirea gingiilor sensibile, protectare pentru smalțul dinților. Off…dar ce să alegi oare? Cum să alegi produsul potrivit nevoilor tale? Iată părerea specialistului:
„Pasta de dinți îndeplinește numeroase funcții importante, precum combaterea bacteriilor, purificarea gurii și, în general, funcții pentru prevenirea și combaterea problemelor cavității bucale. Tocmai de aceea, alegerea nu trebuie să fie la întâmplare, ci trebuie făcută cu mare atenție și conștientizare.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar.
Dincolo de design sau brand, în cazul periuței de dinți este importantă tehnica de periaj și frecvența periajului într-o zi. „Sunt de preferat periuțele manuale. Periuța electrică doar creează senzația că ar curăța mai bine, în realitate însă, nu se întamplă asta.”, este de părere specialistul.
Specialistul recomandă întotdeauna periuțele cu peri moi. „Chiar dacă un periaj viguros, cu o periuță dură poate părea revigorant, totuși el poate duce la formarea unor eroziuni dentare în timp. Având o tehnică corectă (maximum 3 minute), reușim să periem toți dinții cap-coadă, pe toate fețele. Aceste 3 minute de periaj corect fac mai mult decât orice brand de pastă de dinți și periuță la un loc. Putem folosi chiar bicarbonat, rezultatele vor fi la fel. De aceea, nu contează ce tip de periuță alegem. Același rezultat îl putem obține și cu o periuță primitivă din păr de cal, și cu una super sofisticată și costisitoare, dacă periem corect.”, completează dr. Nassar.
În magazine și farmacii găsim o mulțime de branduri de pastă de dinți, fiecare cu o gamă variată. „Totuși, dincolo de reclamă, caracteristici și alți factori, există câteva branduri de referință, care de-a lungul timpului s-au dovedit eficace și și-au întărit renumele prin studii de specialitate și aplicații clinice, devenind chiar referințe în domeniu. De exemplu, Parodontax, o pastă de dinți care încă de acum 18-20 de ani era indicată în mod deosebit de către medicii parodontologi și igieniști, pentru influențele benefice asupra stării parodontale/gingie, aparat de susținere a dinților etc. De aceea, noi, stomatologii, continuăm să o recomandăm pacienților noștri, acolo unde e cazul.”, punctează dr. Nassar de la Clinica de Implantologie Dr. Nassar.
„Guma de mestecat ajută pentru „autocurățarea dinților”. În timpul masticației se secretă o cantitate crescută de salivă, care spală dinții, astfel că guma este de ajutor în acest sens. Însă, în ce privește articulația dintre osul mandibular și craniu, guma e un dezastru. De obicei, mestecăm zilnic de aproximativ 5000 ori însă, folosind guma, ciclurile masticatorii se dublează sau triplează, solicitând articulația la maximum, în timp. Mai exact, este același lucru ca suprasolicitarea genunchilor la alergătorii de distanțe lungi. Recomand mai degrabă să fie consumat un măr sau un morcov, decât mestecarea unei gume. Se obține același efect de autocurățare, dar fără disconfortul articular.”, precizează stomatologul.
„Evident! Controlul stomatologic este indispensabil o dată la 6 luni, împreună cu un detartraj și un periaj profesional. În tot acest timp se pot depune depozite de tartru între dinți – piatră dentară – sau pot apărea carii incipiente pe diferite suprafețe ale dintelui, leziuni gingivale etc., ce pot fi depistate doar de către medicul dentist, deseori nefiind însoțite de durere.”, punctează dr. stomatolog Nassar.
Pe lângă controlul periodic la stomatolog, iată câteva recomandări pentru igiena și protejarea dinților: