Unul dintre motivele care îi impiedică pe oameni să zâmbească cu încredere sau să râdă cu poftă este lipsa unuia sau a mai multor dinţi. Reprezintă o problemă frecventă, pentru care majoritatea pacienţilor apelează la medicul stomatolog. Dr. Claudiu Lupaşcu, medic stomatolog, ne face o comparaţie a implantului dentar cu celelalte metode de tratament.
Implantul dentar a devenit foarte utilizat în ultimii ani, fiind recomandat ca primă variantă optimă de tratament în cazul edentaţiilor. Se poate reface lipsa unui dinte fără a şlefui dinţii alăturaţi sănătoşi. Astfel, ne putem păstra dinţii vitali cât mai mult timp, fără a se recurge la devitalizarea lor (la scoaterea nervului şi tratarea lor pe canal). Principalul avantaj al implanturilor dentare este rezistenţa în timp. Dacă sunt îngrijite corespunzător, pot să ţină o viaţă întreagă. Mai mult, dinţii reconstituiţi prin implanturi se simt şi arată la fel ca dinţii naturali.
Proteza dentară este o opţiune rapidă pentru a rezolva problema dinţilor lipsă. Pe termen lung însă, nu sunt suficiente argumente din punct de vedere medical care să susţină alegerea protezei în locul implantului. Principalele dezavantaje sunt favorizarea resorbţiei osoase a maxilarelor şi a lipsei de confort. Astfel că protezele dentare trebuie adaptate şi chiar înlocuite periodic. De asemenea, au un impact ridicat asupra alimentaţiei. Spre deosebire de implanturile dentare, care permit consumarea alimentelor preferate cu toată încrederea, protezele limitează consumul anumitor produse alimentare.
Un alt avantaj al tratamentului cu implanturi dentare este confortul semnificativ al pacientului, factor ce nu poate fi contorizat financiar. Astfel, deşi au costuri mai ridicate, în raport cu protezele dentare, pe termen lung implanturile reprezintă cea mai bună variantă, datorită faptului că rezistă mult şi aduc un mare plus calităţii vieţii. Cu o igienă orală corespunzătoare, vizite regulate la medicul stomatolog pentru control şi şedinţe de profilaxie, rezistenţa lor este îndelungată.