Implantul dentar: candidatul ideal, fazele de inserare, riscuri pentru sănătate

Lipsa unuia sau mai multor dinți poate duce la apariția unor probleme psihologice legate de estetică. Poți lua în calcul implantul dentar.
  • Publicat:
Implantul dentar: candidatul ideal, fazele de inserare, riscuri pentru sănătate
Implantul dentar: candidatul ideal, fazele de inserare, riscuri pentru sănătate

Te confrunți cu lipsa dinților sau alte probleme dentare? Lipsa unuia sau mai multor dinți poate duce la apariția unor probleme psihologice legate de estetică, ocluzie și dificultăți de mestecat. În consecință, toate acestea afectează zilnic obiceiurile alimentare ale persoanei în cauză. Dacă te afli într-o astfel de situație poți lua în calcul implantul dentar. Ba chiar îți poate fi recomandat în urma unor tratamente stomatologice, pentru a asigura mușcătura corectă și pentru a nu pune presiune pe o coroniță aflată în partea opusă zonei cu probleme.

„Ce opțiuni am? Ce tip de implant să aleg, care e cel mai potrivit pentru mine? Implantul dentar implică anumite riscuri pentru sănătate?” – sunt întrebări pe care și le poate pune orice persoană aflată în situația de a avea nevoie de un implant dentar. Adică un dispozitiv fix de protezare care permite înlocuirea dinților lipsă în arcul superior sau inferior al gurii.

Să ne reamintim ce este implantul dentar!

Este o tehnică dentară care permite înlocuirea unuia sau mai multor dinți naturali cu tot atâția artificiali. De obicei, implanturile sunt  realizate din titan, un material biocompatibil, care este inserat în os, în locul unde, odată, au fost prezenți dinții naturali, și unde se integrează perfect pentru a deveni un punct de ancorare pentru coroana dentara (dinte de înlocuire).”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar.

Cine este candidatul ideal pentru implantul dentar?

Instalarea unui implant dentar este o intervenție chirurgicală. Un pacient se poate confrunta cu implantologie dentară la orice vârstă, dar oricine este supus operației trebuie să aibă absolut gingii și țesut osos maxilar sau mandibular în stare bună de sănătate. Dacă aceste cerințe nu există, pacientul va trebui să opteze pentru puntea dentară.”, adaugă specialistul.

Când se poate folosi implantologia?

Situația în care ai mai mulți dinți lipsă este de departe cea care se pretează cel mai mult unui implant dentar. Așadar, atunci când mai mulți dinți lipsă:

  • afectează puterea de mestecat și mușcătura;
  • afectează funcția fonetică;
  • poate provoca deplasarea altor dinți sănătoși;
  • creează un disconfort estetic.

Care sunt fazele de inserare pentru implantul dentar? Ce trebuie să știi înainte de intervenție?

Mai întâi de toate ți se va face o anestezie, iar imediat după aceasta, medicul dentist va începe să introducă implantul dentar urmând câțiva pași:

  • incizia și ridicarea unei clape a gingiei pentru a ajunge la maxilarul sau mandibula subiacentă;
  • puncția osului care susține implantul;
  • introducerea implantului în gaură;
  • atașarea bontului, a șurubului de îmbinare și adăugarea coroanei.

În ceea ce privește ultimul pas, acesta poate fi efectuat imediat după inserarea implantului sau după câteva săptămâni, în combinație cu procesul de osteointegrare.

Există riscuri pentru sănătate? Am motive să mă tem?

În ceea ce privește implanturile dentare, acestea nu implică niciun risc de sănătate. Implantul este o soluție modernă și 100% biocompatibilă cu organismul uman. Procedura a ajuns la un nivel extrem de avansat, superioritatea sa față de orice altă soluție de restaurare a dinților lipsă fiind incontestabilă.”, precizează dr. Nassar.

Ce trebuie făcut după operație?

De asemenea, trebuie să știi că în faza postoperatorie pot apărea unele vânătăi sau umflături în țesuturile moi ale gurii, ceea ce este o reacție absolut normală. Odată ce efectul anesteziei a trecut, pentru a preveni apariția durerii, este necesar să iei analgezice și să urmezi o antibioterapie (prescrisă de medic), pentru a reduce riscul de infecție a gingiilor. De asemenea, este indicat să consumi alimente moi și să renunți la alimentele și băuturile prea calde sau prea reci, cel puțin o săptămână.

Cum pot beneficia de cel mai bun implant, adaptat nevoilor mele?

Ei bine, pentru fiecare dintre noi există un tip de implant ce se adaptează optim situației particulare în care ne aflăm. Pentru a putea beneficia de implanturi dentare, mai întâi este necesar să te prezinți la clinica de implantologie cu o radiografie panoramică, pentru examinarea situației tale dentare. Apoi, în decursul consultației, doctorul chirurg va analiza și va stabili etapele necesare planului de tratament.

Urmărește CSID.ro pe Google News