Implantul dentar – mituri despre durere, complicaţii şi preţuri

Suntem convinşi că măcar o dată aţi auzit de faptul că organismul poate respinge implantul dentar sau că procedura e atât de dureroasă încât mai bine mânânci cu paiul tot restul vieţii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Implantul dentar – mituri despre durere, complicaţii şi preţuri
Sursa foto: Shutterstock

Ştirbă e gura de rai! Ca tine, gândesc şi alţi români, cu frică de stomatolog şi informaţii false răspândite de pacienţi care nu au obţinut un tratament de calitate.

Suntem convinşi că măcar o dată aţi auzit de faptul că organismul poate respinge implantul sau că procedura e atât de dureroasă încât mai bine mânânci cu paiul tot restul vieţii.

Despre implanturile dentare, ca despre orice subiect mai puţin cunoscut, s-au scris multe, s-au creat poveşti şi mituri pe care suntem gata să le dărâmăm.

Implantul dentar – ce este şi cum îmi rezolvă problema?

Implantul dentar este o piesă din titan, care apare, cel mai adesea, sub forma unui şurub. Acesta are rolul de a înlocui rădăcina naturală a dintelui lipsă.

Implanturile dentare se integrează în structura osoasă proprie a pacientului. Mai exact, se prezintă „ca o rădăcină artificială, plasată în mandibulă sau maxilar pentru a susţine o coroană sau o punte dentară”, adaugă dr. Ionuţ Leahu.
 
Procesul începe cu plasarea implantului, sub anestezie, şi durează o oră sau mai mult, în funcţie de numărul acestora.

Ulterior acestei proceduri este perioada de vindecare sau, în limbaj medical, „perioada de osteo-integrare, care poate dura de la 3, până la 6 luni”, precizează medicul.

În ultima etapă se ataşează bontul protetic, deasupra căruia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va înlocui dintele sau dinţii lipsă, care „arată, se simt şi se comportă exact ca dinţii naturali”, completează dr. Leahu.

Poate organismul să respingă implantul dentar?  

În popor, a apărut ideea că organismul poate respinge un implant dentar din cauza mediatizării transplanturilor de organe eşuate. Ei bine, este momentul să afli că implantul dentar nu se compară cu un organ viu, biologic activ, ci este un corp străin, „silenţios” din punct de vedere biologic, realizat din titan de înaltă puritate (BIOINERT – organismul nu reacţionează nici în favoarea, nici împotriva acestuia).

Materialul biocompatibil din care este realizat implantul permite integrarea biologică a acestuia în ţesutul osos, rapid şi fără complicaţii.

Cazurile de rejecţie sunt rare, „maximum 2% şi asta numai dacă pacientul are o alergie la obiecte din metal, are o igienă orală deficitară, neglijentă sau dacă procedura nu a fost realizată corect”, adaugă medicul.

Doare implantul dentar?

Deşi procedura presupune o operaţie de inserare si protezare, se face doar sub efectul anesteziei locale-regionale, deci nu doare.

După dispariţia efectului de anestezic şi apariţia traumei (inflamaţiei) locale, „este posibil să apară un uşor disconfort, dar care va dispărea odată cu administrarea antiinflamatoarelor şi a antibioticelor obişnuite. Astfel, pacientul îşi poate relua activitatea imediat”, spune specialistul.

Apar complicaţii?

Total neadevărat! Post-operator, poţi resimţi un disconfort local, o uşoară inflamare şi un risc minim de infecţii. De fapt, „toate aceste complicaţii sunt normale în cazul unei intervenţii de natură chirurgicală, care presupune incizii, suturi”, susţine dr. Leahu.

Durează o viaţă?

Durata implanturilor dentare diferă de la persoană la alta şi depinde mult şi ce tip de material este folosit.

Implanturile dentare realizate prin sistemul Fast & Fixed au o garanţie extrem de lungă, de până la 20 de ani, datorită formei.

„Secretul perioadei lungi de utilizare este modul în care sunt orientate implanturile angulate, la unghiuri de 0° şi 35°, care asigură o rezistenţă deosebită. Protezele ataşate implanturilor dentare au aceeaşi garanţie ca şi sistemul Fast & Fixed, pentru a oferi confort pe termen lung”, completează medicul.

Implant sau proteză?

În primul rând, alegând implantul, alegi să nu „strici” şi alţi dinţi. Soluţia clasică de înlocuire a dinţilor lipsă este puntea dentară, care are un dezavantaj major: dinţii alăturaţi, sănătoşi, sunt şlefuiţi (se înlătură smalţul) şi, eventual, li se „scoate” nervul.

Implantul dentar vine cu o serie de beneficii care elimină toate aceste neajunsuri: „Este cea mai avantajoasă, naturală şi durabilă soluţie de rezolvare a problemelor. Aduce atât avantaje de ordin estetic, cât mai ales funcţionale„, susţine dr. Leahu.

Contează vârsta?

Sub nicio formă! Acest tratament protetic este contraindicat doar persoanelor care nu au încheiat perioada de creştere a osoaselor maxilare. Dr. Leahu susţine că „ceea ce contează este vârsta edentaţiei, adică de cât timp lipseşte dintele de pe arcadă”.    

Nu există o limită superioară de vârstă, implanturile fiind ideale şi pentru pacienţii înaintaţi în vârstă, care au proteze totale.

Se întreţine greu un implant dentar?

Poveşti! Nu presupune o îngrijire mai specială decât cea în cazul dinţilor naturali. Este suficient periajul, utilizarea regulată a aţei dentare şi a apei de gură.

Aceste operaţii zilnice trebuie completate obligatoriu de vizita la medicul dentist, de cel puţin 2 ori pe an.

Dacă eşti fumător şi ai ales să îţi rezolvi problemele cu ajutorul implanturilor, e recomandat să renunţi la viciu.

Ai implant, nu faci RMN?      

Investigaţia prin Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) este o procedură minim invazivă, atraumatică şi neiradiantă, folosită pentru obţinerea imaginilor de înaltă rezoluţie ale corpului uman.

Deşi aparatele RMN pot interfera cu obiectele feroase sau feromagnetice, poţi sta liniştit. Materialele din care sunt confecţionate implanturile dentare (titanul, zirconiul etc.) nu sunt incluse în această categorie.

Costă prea mult?

În sfârşit, am ajuns la ce te ustură… buzunarul! Cea mai mare greşeală pe care o poţi face este să iei o decizie în funcţie de preţ şi nu de raportul preţ-calitate.

Chiar daca implantul dentar reprezintă, de cele mai multe ori, varianta ideală, el nu este propus de anumiţi medici. Dacă da, pacienţii au grijă să respingă uimitor de repede această „posibilitate”.

„Fast & Fixed este cel mai avantajos sistem de implanturi dentare pentru că „oferă posibilitatea planificării exacte a timpului necesar pentru intervenţie, a costurilor şi a gradului de eficienţă a tehnologiei”, completează dr. Leahu.

În plus, în aceeaşi şedinţă, se pot executa trei proceduri diferite: extracţii, inserare de implant dentar şi protezare imediată cu punte fixă). Tehnologia folosită este revoluţionară, în primul rând „pentru că foloseşte structura osoasă existentă a pacientului şi răspunde nevoilor acestuia”, completează medicul.

Astfel, sunt eliminate riscul unor cheltuieli suplimentare şi se asigură timpul necesar pentru realizarea unei lucrări permanente de calitate. Confortul oferit pacienţilor este foarte mare, acesta primind chiar în ziua intervenţiei, o construcţie fixă formată, cel mai adesea, din 10 dinţi. Aşa că te poţi bucura de rezultate rapide, la costuri mici, iar avantajul alegerii stă în buzunarul tău.

Pe final, nu uita! Un zâmbet frumos face cât o mie de cuvinte. Îţi garantează succesul, privirile şi invidia celorlalţi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ionuţ Leahu - Medic primar stomatologie generală
Dr. Ionuț Leahu – doctor și fondator al celei mai extinse rețea de clinici stomatologice din România. Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și master în implantologie orală și parodontologie este anteprenorul român care a construit în decursul a 12 ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult