Când tehnologia și inovația medicală aduc soluții din ce în ce mai precise, subiectul implantului dentar devine din ce în ce mai relevant pentru sănătatea dentară și calitatea vieții pacienților.
Pentru a înțelege mai bine ce presupune acest proces, dar mai ales ce rol joacă ghidul chirurgical în succesul unui implant dentar, am discutat cu Dr. Octavian Munteanu, medic stomatolog specializat în implantologie orală și parodontologie, fondatorul clinicii Omnia Dental. Cu o experiență vastă în integrarea armonioasă a implanturilor dentare printre dinții naturali, Dr. Munteanu are ca misiune principală păstrarea sănătății dentare naturale și evitarea intervențiilor invazive inutile. Iată ce ne-a povestit despre beneficiile și detaliile acestei proceduri.
Care sunt cele mai frecvente motive pentru care pacienții ajung să aibă nevoie de un implant dentar?
Dr. Octavian Munteanu: Tratamentul cu implanturi dentare este necesar pacienților care fie au pierdut deja unul sau mai mulți dinți, fie urmează să îi piardă din diverse motive.
Din păcate, boala parodontală sau parodontoza rămâne și în prezent cauza numărul 1 pentru pierderea dinților. Aceasta se întâmplă pentru că parodontoza este o afecțiune ce evoluează lent, dar sigur, fără să provoace în cele mai multe cazuri simptome suficient de supărătoare care să aducă pacientul la medic. De regulă, pacienții caută ajutor atunci când boala este într-un stadiu destul de avansat, iar daunele provocate sunt dificil de reparat. Însă, chiar și așa, înainte de toate trebuie luată în calcul posibilitatea de a salva un dinte, fără să ne grăbim să îl înlocuim cu un implant dentar.
Printre alte motive frecvente care pot duce la pierderea dinților putem menționa clasicele carii dentare, infecțiile endodontice și traumatismele mecanice.
Cum se desfășoară prima consultație pentru un pacient care își dorește un implant dentar? Ce informații esențiale trebuie să cunoască medicul?
Dr. Octavian Munteanu: Totul începe cu efectuarea anamnezei, adică cu culegerea datelor cu privire la starea generală de sănătate și istoricul medical al pacientului. În funcție de informațiile primite, pacientului i se va recomanda sau nu efectuarea unor analize de sânge mai mult sau mai puțin amănunțite. De aceea, este esențial ca pacientul să nu omită niciun detaliu cu privire la patologiile existente și la tratamentele medicamentoase pe care le urmează în prezent. De exemplu, nemenționarea diabetului poate compromite rezultatul tratamentului cu implanturi dentare, din pricina efectelor negative pe care această afecțiune le are asupra vindecării țesuturilor moi din cavitatea orală și asupra integrării osoase a implanturilor.
Apoi se examinează clinic cavitatea orală în totalitate, și nu doar zona în care avem lipsă, și se notează toate problemele existente. Este esențială rezolvarea tulburărilor existente pentru a nu compromite viitorul tratament.
La final, dar nu în ultimul rând, este obligatorie efectuarea unei computer tomografii pentru a examina și evalua radiologic oasele maxilare. Doar cu ajutorul CT-ului putem vedea volumul osos rămas și putem alcătui un plan de tratament corect și potrivit fiecărui caz în parte.
Fără excepție, fiecare pacient ce vine în clinica noastră pentru implanturi dentare trebuie să aibă cu el sau să facă direct în clinică un CT. Țin foarte mult ca fiecărui pacient să îi fie explicat amănunțit CT-ul, pentru ca să înțeleagă bine situația în care se află, precum și soluțiile de tratament posibil oferite. În alte cuvinte, țin foarte mult ca fiecare pacient să înțeleagă pe ce cheltuie banii și de ce, la ce rezultate să se aștepte, precum și ce modificări ale stilului de viață trebuie să și le asume pentru ca tratamentul să fie un succes pe termen lung. Varianta cu „A… îți lipsesc doi dinți… nicio problemă… sus pe scaun să punem niște implanturi” nu trebuie să mai fie o opțiune de luat în considerare pentru niciun pacient în ziua de azi.
Ce reprezintă ghidul chirurgical în implantologia dentară și cum a schimbat această tehnologie modul în care se realizează implanturile?
Dr. Octavian Munteanu: Ghidul chirurgical este o evoluție tehnică foarte benefică în implantologie. Este o piesă asemănătoare unei banale gutiere, însă are orificii în locurile în care trebuie inserate viitoarele implanturi. Astfel, ghidul chirurgical este conceput pentru a „conduce” instrumentele medicului și implantul dentar în poziția stabilită deja digital înainte de operație. Se reduce astfel la minim riscul de poziționare incorectă a implantului sau, astfel spus, riscul de eroare umană.
Dar asta nu înseamnă că oricine poate folosi un ghid chirurgical și este automat un maestru al implantologiei dentare. Este nevoie de o planificare amănunțită și de complexe cunoștințe tehnice și medicale pentru a realiza acest ghid în mod corect. Însă, în mâna unui medic implantolog cu experiență, devine o unealtă indispensabilă pentru succesul tratamentului.
Care sunt avantajele utilizării ghidului chirurgical atât pentru medic, cât și pentru pacient?
Dr. Octavian Munteanu: Avantajele sunt multiple, atât pentru medic, cât și pentru pacient. Pentru acesta din urmă, cred că cel mai important este că timpul operator este semnificativ redus, tăieturile sunt minime sau deloc, iar „urmările” operației sunt minore, variind de la o ușoară jenă dureroasă, la o mică umflătură pe obraz.
Pentru medic, operația este mult simplificată, de multe ori fiind mai banală decât tratarea unei carii. De asemenea, plasarea implantului în exact poziția dorită simplifică foarte mult și etapa protetică de încărcare a implantului cu coroana dentară.
Este ghidul chirurgical utilizat pentru toate implanturile dentare sau doar în anumite cazuri?
Dr. Octavian Munteanu: Există foarte puține cazuri care nu permit utilizarea unui ghid chirurgical. Ne referim aici la cazuri complexe, cu pierderi masive de os, la care nu ai cum sau pe ce să sprijini și să menții stabil ghidul chirurgical în timpul operației. Însă, există și cazuri în care poziția dinților rămași și/sau a structurilor anatomice ce trebuie protejate nu permit plasarea unui ghid chirurgical din lipsă de spațiu sau din pricina unei înclinări inadecvate.
Cum este realizat un ghid chirurgical? Ce etape presupune proiectarea și fabricarea acestuia?
Dr. Octavian Munteanu: Obținerea ghidului chirurgical poate părea, în aparență, o procedură destul de simplă, însă în realitate este un proces complex ce necesită ani de experiență pentru a fi realizat corect.
Pentru a obține ghidul avem nevoie de 2 lucruri: o scanare digitală a gurii pacientului și o computer tomografie.
Astfel, cu ajutorul unui scanner intraoral ultraperformant scanăm în detaliu gura pacientului, obținând o imagine digitală 3D, ce este o copie fidelă a realității. Apoi, efectuăm un CT pe care medicul implantolog planifică cu exactitate poziția optimă a fiecărui implant ce urmează să fie inserat. Practic, realizăm digital intervenția înainte de a pune pacientul pe scaun. Apoi, planificarea realizată pe CT este suprapusă peste imaginea 3D a arcadelor dentare, obținută prin scanare. Cu ajutorul unui program special, medicul specialist va crea digital ghidul astfel încât să conțină toate elementele necesare unui ghidaj corect și sigur. Ulterior, ghidul este printat cu o imprimantă 3D sau frezat pe o mașină Cad-Cam. La final, ghidul este finisat, întărit și sterilizat, fiind gata pentru operație.
Există contraindicații pentru implantul dentar sau pentru utilizarea ghidului chirurgical? Care sunt cele mai frecvente provocări întâlnite în astfel de proceduri?
Dr. Octavian Munteanu: Din fericire, puține sunt astăzi cazurile în care să nu putem apela la tratamentul cu implanturi dentare. Practic, aproape niciodată un pacient nu mai este “condamnat” la proteză mobilă dacă nu dorește acest lucru.
Când vorbim despre contraindicații avem de-a face cu contraindicații relative, în care tratamentul cu implant este posibil după managerierea corectă a cauzei, precum un diabet zaharat necontrolat, și cu contraindicații absolute, în care implanturile dentare și, în general, intervențiile chirurgicale sunt excluse. Printre aceste contraindicații absolute putem enumera:
Cum influențează planificarea preoperatorie și utilizarea ghidului chirurgical rata de succes a unui implant dentar?
Dr. Octavian Munteanu: Planificarea în detaliu a tuturor etapelor intervenției de inserare a implanturilor dentare este esențială pentru succesul pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung și foarte lung al tratamentului. Este esențial ca medicul să știe exact “ce va găsi sub gingie” și ce are de făcut cu mult înainte să intre în operație. Și cu toate acestea, tot există o șansă de eroare, și aici intervine ghidul chirurgical pentru a apropia această șansă de zero.
Vorba românului “Graba strică treaba”. Sigur, sună frumos ideea de a avea implanturi și dinții ficși noi uneori aproape înainte de a ne așeza pe scaun, însă este oare o idee fezabilă pe termen lung? Categoric nu. Nimic nu poate înlocui o planificare corectă și amănunțită a cazului și nici timpul ce trebuie oferit organismului nostru ca să se vindece și să accepte ceea ce este până la urmă un corp străin.
Ce ar trebui să știe un pacient despre recuperarea post-operatorie după un implant dentar? Există diferențe atunci când se folosește ghidul chirurgical?
Dr. Octavian Munteanu: În prezent, urmările unei intervenții de implant dentar sunt rezonabile, iar marea majoritate a pacienților le acceptă fără probleme. Dacă adaugi la asta și ajutorul oferit de ghidul chirurgical, atunci simptomele sunt de obicei banale și foarte ușor de manageriat cu un antialgic obișnuit (ex. Ibuprofen).
Desigur, există și cazuri mai dificile, ce necesită și manopere complexe de reconstrucție osoasă sau a țesuturilor moi, la care simptomele post-operatorii sunt mai serioase. Dar, chiar și în aceste cazuri, folosirea ghidului chirurgical contribuie semnificativ la reducerea disconfortului post-operator.
Important este ca toți pacienții să respecte cu strictețe indicațiile medicului și să mențină o igienă adecvată.
Care este mesajul dvs. pentru pacienții care se tem de complexitatea intervenției pentru un implant dentar? Cum îi încurajați să aibă încredere în acest proces?
Dr. Octavian Munteanu: “Nu vă fie teamă. Nu aveți de ce.” Tehnologiile disponibile în prezent au simplificat foarte mult procedura per ansamblu. În multe cazuri, a devenit mai ușor să “pui” un implant dentar decât să “cureți” o carie sau să faci un detartraj.
Este important de reținut că fiecare persoană este unică. Trebuie deci să avem curaj să facem primul pas, și anume să vizităm medicul implantolog pentru o consultație și un plan de tratament personalizat.