Folosim pasta de dinţi zilnic, astfel că sunt şanse mari ca, din grabă, să înghiţim spuma creată în timpul procesului de curăţare. Copiii sunt cei mai predispuşi să facă acest lucru, din curiozitate sau neîndemânare. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică dacă ne supunem cumva unor riscuri majore pentru sănătatea noastră.
Majoritatea pastelor de dinţi conţine un ingredient numit fluorură de sodiu. Fluorul este un mineral natural care se găseşte nu numai în pastele de dinţi, ci şi în apa potabilă şi chiar în unele alimente.
„În primul rând, fluorul este un ingredient cheie în pasta de dinţi. În principal, deoarece ne întăreşte smalţul dinţilor. Fluorul acţionează în timpul proceselor de demineralizare şi de remineralizare care au loc în mod natural la nivelul cavităţii bucale. Când smalţul nostru este puternic, dinţii sunt mai rezistenţi la carie.
În al doilea rând, cantitatea de fluor regăsită în apă variază în funcţie zona în care locuiţi. Dar este de obicei o doză mică, deloc periculoasă pentru sănătate. Fluorul din apa potabilă afectează cu siguranţă smalţul dinţilor, dar într-un mod pozitiv.
După mai bine de 60 de ani de cercetări, s-a descoperit că fluorizarea apei reduce apariţia cariilor dentare cu 40% – 60%”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.
„Totuşi, medicii stomatologi recomandă să nu înghiţiţi pasta de dinţi. Asta pentru că acest obicei poate contribui la o afecţiune cunoscută sub numele de fluoroză dentară. Este o intoxicaţie cu fluor ce afectează cromatica dentară la nivelul smalţului. Se manifestă în special la copiii mici. Dacă în organism este mai mult fluor decât limita, apar puncte sau pete opace, de culoare albă pe suprafaţa smalţului, ce devin apoi gălbui, maronii sau cenuşii. Afectează şi gradul de porozitate al dinţilor. Uneori, fluoroza dentară poate duce la apariţia unor denivelări ale smalţului dentar”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.
„Când se ingerează prea mult fluor în primii opt ani ai vieţii, există riscul dezvoltării fluorozei dentare. Deşi această afecţiune poate fi tratată cosmetic, daunele la nivelul smalţului sunt permanente!
Atunci când un copil înghite pasta de dinţi, o concentraţie crescută de fluor intră în sânge şi asta poate afecta negativ dezvoltarea dinţilor. Clătirea pastei de dinţi după periaj ajută la menţinerea unei cantităţi adecvate de fluor în organism”, ne recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.
„Potrivit ghidului de sănătate al New York Times, înghiţirea unei cantităţi mari de pastă de dinţi poate provoca dureri de stomac şi posibil blocaj intestinal. Dacă nu aţi prezentat simptome in 48 de ore după ingerarea pastei de dinţi, nu ar trebui să vă faceţi griji prea mari. În aceste cazuri, recuperarea este foarte probabilă.
Şansa dezvoltării fluorozei există până la vârsta de opt ani, deoarece dinţii sunt in proces de dezvoltare. O discuţie cu medicul dentist, medicul pediatru sau medicul de familie poate lămuri cantitatea de fluor care nu va afecta în mod negativ sănătatea celui mic”, mai spune medicul stomatolog Adrian Mina.