Legătura dintre sport şi sănătatea dentară explicată de un medic stomatolog

Dr. Adrian Mina, medic stomatolog, ne vorbeşte despre legătura dintre sport şi sănătatea dentară.
  • Publicat:
Legătura dintre sport şi sănătatea dentară explicată de un medic stomatolog
Nu te speli corect pe dinți – asta înseamnă că te speli doar o dată pe zi (sau mai rău, o dată la câteva zile) și atunci incorect, prea puțin timp. Periajul dentar trebuie realizat de minimum 2 ori pe zi, dimineața și seara, nu trebuie să dureze mai puțin de 2 minute și este recomandată folosirea aței dentare. În caz contrar, toate bacteriile din gură care rămân prinse între dinți sau pe limbă se multiplică și duc la apariția halitozei, adică mirosul urât al gurii, care se va resimți și în masca de protecție.

Exerciţiile fizice au atât de multe beneficii demonstrate ştiinţific, inclusiv capacitatea de a scădea riscul  bolilor cardiovasculare, obezitatea, diabetul de tip 2 şi unele tipuri de cancer. Iată însă că cercetările indică faptul că pot stimula şi sănătatea orală.

„Un studiu publicat în Journal of Dentistry arată că activitatea fizică regulată poate stimula sănătatea parodontală. Mai exact, persoanele care au făcut exerciţii fizice au avut o probabilitate mai mică cu 54% de a dezvolta boala parodontală comparativ cu cei care au dus vieţi sedentare.

Studiul a dezvăluit, de asemenea, că persoanele care au făcut exerciţii fizice de trei ori pe săptămână sau mai puţin au o probabilitate mai mică de a dezvolta boala parodontala cu 33%”, dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina.

Legătura dintre indicele de masă corporală şi sănătatea orală

„Există o legătură vitală între indicele de masă corporală (IMC) şi sănătatea orală. Cercetările arată că persoanele care menţin o greutate normală şi fac regulat sport au o probabilitate mai mică de a dezvolta boala parodontală. Alte comportamente care îmbunătăţesc sănătatea includ o alimentaţie sănătoasă, în stil mediteranean, cu un conţinut scăzut de zaharuri rafinate şi bogate în fibre, fructe, legume şi grăsimi sănătoase”, adaugă Adrian Mina.

Cât sport trebuie să facem zilnic pentru dinţi sănătoşi

„Timpul acordat exerciţiilor fizice pentru a stimula sănătatea orală variază în funcţie de vârstă. Pentru majoritatea adulţilor sănătoşi, se recomandă aproximativ 150 de minute de exerciţii cardio moderate sau 75 de minute de exerciţii cardio viguroase.

Antrenamentul de forţă este, de asemenea, indicat cel puţin de două ori pe săptămână pentru grupele musculare majore. Oamenii care încep să facă acest lucru încet, trebuie să creasca progresiv timpul de antrenament şi intensităţile pe măsură ce avansează”, recomandă Dr. Adrian Mina.

Dinţi sănătoşi = o inimă sănătoasă

 „Ştim că exerciţiile fizice pot influenţa sănătatea orală, dar mecanismul funcţionează şi invers. Adică, o mai mare grija a igienei cavităţii orale vă poate ajuta să vă protejaţi inima şi, prin urmare, capacitatea de a rămâne în formă şi activ.

Un studiu recent realizat de Societatea Europeană de Cardiologie a constatat că spălarea dinţilor frecvent este legată de un risc mai mic de fibrilaţie atrială şi insuficienţă cardiacă. Un motiv posibil, au menţionat oamenii de ştiinţă, este faptul că periajul frecvent reduce cantitatea de bacterii care trăiesc în spatiul parodontal, între dinţi şi gingii, ţinând astfel bacteriile departe de fluxul sanguin”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Pericol pentru sportivii de performanţă

„În ciuda beneficiilor pe care le poate avea exerciţiul fizic pentru sănătatea orală, cei care se antrenează intens (cum ar fi sportivii profesionişti sau semi-profesionişti) ar trebui să ţină cont de un studiu care arată că antrenamentele grele pot contribui la problemele de sănătate orală. Mai exact, sportul intensiv poate duce la eroziunea smalţului.

Unele dintre cauzele principale ale slăbiciunii smalţului sunt băuturile sportive acide şi respiraţia cu gura deschisă în timpul exerciţiului fizic.

Sportivii pot contracara aceste efecte, optând pentru o soluţie de apă cu electroliţi şi urmărind să respire cu gura închisă”, recomandă medicul Adrian Mina.

Concluzii

„În general, exerciţiile fizice pot conduce la o mai bună sănătate orală. În special la sănătatea gingiilor. Cu toate acestea, atunci când este efectuat intens, poate eroda smalţul. În loc să renunţe la exerciţii fizice, sportivii trebuie pur şi simplu să aibă grijă să evite băuturile acide şi să respire prin nas. Respiraţia cu gura deschisă poate duce la xerostomie, lăsând astfel smalţul expus bacteriilor dăunătoare”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.

Urmărește CSID.ro pe Google News