Măseaua de minte: despre durere, complicaţii şi tratament

Măseaua de minte aduce o mulţime de necazuri. Ne spune care sunt acestea dr. Ionuț Leahu, specialist în Implantologie orală.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Măseaua de minte: despre durere, complicaţii şi tratament

O vorbă din popor spune că dacă ti-a iesit măseaua de minte (molarul 3), să te bucuri! Înseamnă că ţi-a venit mintea la cap. Adevărat! O confirmă un studiu britanic care a demonstrat că persoana căreia îi creşte o măsea de minte este capabilă să rezolve o problemă de matematică în câteva secunde.

Dar bătaia de cap, la propriu şi la figurat, abia începe pentru că, de cele mai multe ori, se întâmplă ca ea să-şi facă simţită prezenţa prin dureri şi victime colaterale – afectarea măselelor din jurul său. Aşa că extracţia devine soluţia optimă pentru nopţi liniştite.

Durerea, aşadar, este cea care te-ar pune urgent faţă în faţă cu stomatologul. Dar nu numai. O intervenţie de extracţie ar trebui să aibă loc şi în cazul în care dinţii nu au loc pe arcadă.

Dr. Ionuț  Leahu, specialist în Implantologie orală, ne spune care sunt complicațiile pe care le poate aduce măseaua de minte și oferă câteva sfaturi.

Măseaua de minte aduce o mulţime de necazuri

Deşi apar ultimii în cavitatea bucală, la vârsta maturităţii, molarii de minte nu sunt atât de diferiţi de ceilalţi dinţi. Ba mai mult. Ei  pot deveni la fel de utili ca ceilalţi, dacă vor creşte corect şi vor fi susţinuţi de gingii sănătoase. În caz contrar, ei pot modifica chiar şi aspectul estetic.

Există, însă, şi situaţii în care dintele rămâne încarcerat în gingii, ţesuturile din jurul său se pot inflama, iar de aici până la infecţie nu mai e decât un singur pas. Medicul dentist este cel care decide tratamentul şi tot el recomandă extracţia, în cazul unei inflamaţii repetate.

Alte complicaţii care pot apărea:  retenţia crescută a plăcii dentare, carii foarte greu de tratat, atât pe molari, cât şi pe dinţii alăturaţi.

Netratate, aceste carii cauzează dureri intense la nivelul mandibulei, probleme la mestecat şi chiar senzaţia de zvâcnire a nervului în locul afectat.

În plus, prezenţa molarilor bolnavi pot duce la complicaţii precum boli gingivale, infecţii severe ce pot provoca chiar şi încleştarea gurii (gingivita purulentă), nemaivorbind de înghesuirea dinţilor, carii sau chisturi.

Oricare dintre aceste probleme impune, aşadar, o vizită la cabinetul stomatologului.

Extracţia măselei de minte

O simplă radiografie panoramică îi va arăta medicului tău ce are de făcut. De cele mai multe ori, însă, extracţia rămâne varianta cea mai probabilă, procedura fiind denumită germectomie.

Aveţi în vedere că extracţia este dureroasă doar atunci când dentistul foloseşte un instrumentar clasic. Şi asta pentru că acesta nu este deloc flexibil, adeseori, faţă de intrumentele moderne care pot uşura semnificativ procesul.

Recomandări după extracţia molarilor de minte

După extractie, este recomandat să:

  • Luăm un analgezic în caz de durere
  • Nu consumăm lapte şi alcool, dar mai ales să nu fumăm
  • Aplicăm comprese reci pe zonă pentru a reduce inflamaţia
  • Evităm masticaţia în acel loc timp până la 48 de ore
Dr. Ionuț  Leahu, specialist în Implantologie orală
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ionuţ Leahu - Medic primar stomatologie generală
Dr. Ionuț Leahu – doctor și fondator al celei mai extinse rețea de clinici stomatologice din România. Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și master în implantologie orală și parodontologie este anteprenorul român care a construit în decursul a 12 ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult