Caria dentară este o afecţiune des întâlnită despre care puţini ştiu că este totodată contagioasă. Transmiterea ei de la o persoană la alta este posibilă prin contactul cu bacteriile cauzatoare de carii. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, spune că una dintre cele mai frecvente bacterii este Streptococcus mutans, care se poate transmite prin salivă, iar deosebit de vulnerabili la aceasta sunt copiii şi sugarii.
Aşadar, zahărul nu este singurul vinovat pentru apariţia cariilor dentare, deşi acesta este descompus de către bacteriile din cavitatea bucală în acizi care atacă smalţul dinţilor.
“Distrugerea smalţului este primul pas în apariţia cariilor, care încep să se răspândească din ce în ce mai rapid pe măsură ce ajung la stratul de dentină, aflat chiar sub smalţ. Acesta este exact motivul pentru care este atât de important controlul stomatologic regulat, deoarece, în lipsa unor măsuri de protecţie dintele se va degrada din ce în ce mai mult. În cele din urmă, cariile ajung la nervul dintelui şi atunci îşi face apariţia şi durerea”, explică specialistul ortodont. “Însă caria dentară este contagioasă şi poate apărea chiar şi în prezenţa unei bune igiene orale. Principala bacterie implicată în apariţia ei, Streptococul mutans, poate fi cu uşurinţă transmisă de la o persoană la alta sau de la un dinte la altul, creând mediul propice dezvoltării cariilor”, completează Dr. Mihaela Dan.
Bebeluşii şi copiii sunt deosebit de sensibili la această bacterie deoarece flora cavităţii lor orale abia a început să se dezvolte.
“La naştere gura copilului este sterilă, fără bacterii, pentru că în interiorul burticii mamei copilul este foarte bine protejat, sistemul lui imunitar nefiind încă bine format. Imediat după naştere, acesta vine în contact cu numeroase bacterii, iar Streptococul mutans, principalul responsabil de apariţia cariei, ajunge în gura copilului de la adulţii care îl îngrijesc: prin salivă, atunci când copilul este pupat pe faţă sau mânuţe, pe care apoi le introduce în gură. O altă modalitate frecventă este reprezentată de gustarea sau testarea temperaturii mâncării/laptelui prin introducerea linguriţei sau tetinei biberonului în gura adultului, chiar dacă acesta nu are carii active. Nu este recomandat nici ca cei mici să mănânce din alimente (de exemplu fructe) din care a gustat adultul”, atenţionează specialistul ortodont.
În cazul adulţilor, nu există riscul de transmitere a cariei prin sărut sau folosirea aceloraşi tacâmuri, însă se pot confrunta cu bacterii foarte rezistente întâlnite în parodontoză, care se pot transmite.
Acest lucru este des întâlnit în cazul cariilor interdentare, care apar atunci când resturile alimentare stagnează în caria de pe un dinte, iar apoi, încet-încet atacă şi dintele vecin. Cea mai bună metodă de prevenire în acest sens este periajul şi folosirea aţei dentare şi a apei de gură în mod regulat, dar şi evitarea alimentelor şi băuturilor care pot avea efecte negative asupra dinţilor. Atunci când nu există posibilitatea de a ne spăla pe dinţi imediat după masă, poate fi de ajutor o gumă de mestecat fără zahăr, care va stimula producerea de salivă, neutralizând astfel acizii. Toate băuturile dulci, chiar şi cele necarbogazoase, pot distruge smalţul dinţilor, fiind de preferat să renunţăm la ele sau, cel puţin, să fie consumate folosind un pai, pentru a limita contactul cu dinţii.
Nu în ultimul rând, genetica joacă un rol semnificativ în apariţia cariilor, unele persoane având un smalţ natural mai puternic, în timp ce altele au un număr mai mare de bacterii dăunătoare.