Mersul la dentist, de cel puțin două ori pe an, între mit și realitate

Medicul stomatolog Adrian Mina explică de ce mersul la dentist este extrem de important pentru a ne meține dantura sănătoasă.
  • Publicat:
Mersul la dentist, de cel puțin două ori pe an, între mit și realitate
Mersul la dentist, de cel puțin două ori pe an, între mit și realitate

Controalele regulate sunt extrem de importante pentru a ne meține dantura sănătoasă. Este deja împământenită ideea că este necesar să ne prezentăm la dentist de cel puțin două ori pe an, chiar dacă nu avem dureri sau probleme vizibile. Este cu adevărat necesar să facem acest lucru? Medicul stomatolog Adrian Mina explică de ce s-a ajuns la o astfel de regulă nescrisă și de ce este atât de important mersul la dentist.

Întotdeauna este mai bine să prevenim decât să tratăm

„Cele mai multe boli ale dinților și ale gingiilor pot fi vindecate. Dar de ce să ajungem să vindecăm ceva care ar fi putut fi prevenit? Prevenția ne scutește de dureri, bătăi de cap și bani cheltuiți. Afecțiunile gingiei și ale dinților în stadiu incipient pot fi identificate și tratate ușor, atunci când sunt descoperite la timp. Un control periodic, o dată la 6 luni, te poate salva de proceduri neplăcute precum extracțiile spre exemplu”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Mersul la dentist: sdentist, controlănătatea dentară are impact asupra sănătății generale

„Pierderea dinților și igiena dentară deficitară sunt direct legate de o dietă și nutriție inadecvate. În plus, acestea au impact asupra stării generale de sănătate a pacientului. Bolile orale nu doar că reduc starea de bine și calitatea vieții, dar acționează și ca puncte din care alte infecții se pot răspândi în tot corpul. Există studii care au arătat legături între infecțiile orale și alte afecțiuni, cum ar fi bolile cardiace sau pulmonare. Infecțiile de la nivelul dinților sau al gingiilor cresc riscul de apariție a unui atac de cord sau accident vascular cerebral prin deplasarea către arterele inimii și împiedicarea fluxului sanguin. Concluzia este că vizitele regulate la medicul stomatolog asigură sănătatea orală, ceea ce duce la prevenirea altor boli conexe”, declară medicul stomatolog Adrian Mina.

Controlul regulat înseamnă mai mult decât curățarea dinților

„O examinare dentară amănunțită înseamnă mult mai mult decât o curățare profesională a dinților. Ea implică o examinare a zonei capului și a gâtului, precum și o examinare clinică dentară. Medicul examinează cu atenție fața și gâtul, verifică ganglionii limfatici și mișcarea articulației maxilarului inferior pentru a căuta indicatori neobișnuiți. Ei verifică starea dinților, a gingiilor, a limbii, salivei și mușcăturii”, adaugă specialistul.

Igiena dentară optimă nu poate fi realizată în totalitate acasă

„Periajul de două ori pe zi, folosirea aței dentare în mod regulat și menținerea unui stil de viață echilibrat sunt câteva modalități de a vă menține dinții sănătoși și puternici. Cu toate acestea, nu sunt suficiente pentru o sănătate dentară optimă. Periajul și folosirea aței dentare nu pot îndepărta tartrul, care se formează atunci când placa se acumulează pe dinte și se întărește. Medicul stomatolog poate însă îndepărta tartrul, ceea ce asigură prevenirea mai multor afecțiuni orale. Medicul dentist evaluează, de asemenea, spațiile dintre dinți și gingia pentru a verifica dacă nu există probleme”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.

Mersul la dentist prevenine bolile gingiei

„Există mai mulți factori de risc ce favorizează posibilitatea apariției unor boli la nivelul gingiilor. Printre ei se numără:

  • Diabet
  • Fumat
  • Sarcină
  • Predispoziție genetică datorată istoricului familial
  • Contracepție
  • Antidepresive
  • Medicamentație pentru inimă și alte afecțiuni

Medicul stomatolog poate detecta din timp apariția bolilor la nivelul gingiei, atunci când ele pot fi încă tratate”, încheie medicul stomatolog Adrian Mina.

Urmărește CSID.ro pe Google News