Atunci când vine vorba despre îngrijirea dinților, există o mulțime de concepții greșite ale oamenilor. Să îți menții sănătatea orală nu este greu. Dar e important să știm că practicile greșite pe care le includem în rutina zilnică pot provoca daune grave. Iată șase din cele ai des întâlnite mituri de care ar fi bine să te ferești.
„Periajul prea puternic sau cu o perie de dinți prea abrazivă (medie sau fermă) poate dăuna dinților. Puteți astfel eroda o parte din smalțul dur care protejează interiorul dintelui de carii. În plus, puteți deteriora sănătatea gingiilor. Recomand întotdeauna periajul ușor și folosirea unei periuțe de dinți cu peri moi”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.
„Facă ne curățăm dinții doar cu periuța de dinți, doar 40% din suprafața dentară este curățată, iar resturi de mâncare minuscule rămân între dinți și la nivelul gingiilor. Acestea duc la apariția celor mai des întâlnite probleme de sănătate orală. De aceea este necesar să folosim și ața dentară de fiecare dată când ne curățăm dinții”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.
„Dacă acest lucru ar fi adevărat, copiii de pretutindeni ar fi tare bucuroși. Dar nu este. E adevărat că guma de mestecat fără zahăr, în special guma cu xilitol, poate avea un efect protector asupra dinților. Mestecatul ei stimulează producția de salivă, fapt ce ajută la curățarea acizilor care erodează smalțul. Dar guma de mestecat nu înlocuiește periajul și ața dentară pentru îndepărtarea plăcii de pe toate suprafețele dinților. Trebuie să periem dinții de cel puțin două ori pe zi timp de aproximativ două minute”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.
„Singurul lucru care cauzează sângerarea gingiilor este inflamația. Se întâmplă adesea ca bacteriile și placa să rămână blocate între dinți, acolo unde periuța nu poate ajunge prea bine. Pe măsură ce timpul trece, bacteriile se acumulează și cauzează inflamarea gingiilor, ceea ce duce la sângerare. Tocmai de aceea, trebuie să folosim ața dentară în mod regulat. Nu doar o dată pe lună sau înainte de a merge la dentist. Dacă facem din ața dentară un obicei, inflamația și sângerarea vor dispărea cu timpul”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.
„Cât se poate de fals. Fără un periaj regulat și folosirea aței dentare, în timp se formează un tartru tare în jurul dinților. Un simplu periaj nu te scapă de inflamația gingiilor care apare atunci când placa și tartrul s-au acumulat de-a lungul unei perioade mai lungi de timp. Așa că nu veți putea păcăli medicul”, adaugă Dr. Adrian Mina.
„O concepție cum nu se poate mai greșită. Și cea mai răspândită. Problemele dentare nu cauzează neapărat durere în stadii incipiente. Nici nu simțim cariile și gingivita atunci când ele încep să se formeze. Odată cu apariția simptomelor, problema este deja instalată și mai greu de remediat. Dacă ajungi la dentist cu o carie abia când te doare, poți avea nevoie de o extracție ori o lucrare pe canal. Lucruri ce puteau fi simplu evitate prin controale de rutină. Scopul mersului la dentist este să prevină problemele dentare înainte ca ele să cauzeze daune”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.