Te-ai gândit vreodată cât este de important să mergi regulat la dentist, chiar dacă nu simți vreo durere? Multe persoane amână vizita la cabinet până când este prea târziu, fără să știe că anumite afecțiuni se dezvoltă fără simptome evidente. De multe ori, acestea evoluează lent și pot fi detectate doar printr-un consult de specialitate. Descoperă mai departe când este recomandat să-ți faci o programare la medicul stomatolog, ce implică un control stomatologic complet și de ce prevenția este cheia unui zâmbet sănătos.
De obicei, este recomandat să te programezi la medicul dentist cel puțin o dată la șase luni. Totuși, nu există o regulă general valabilă pentru toată lumea. Frecvența vizitelor depinde de mai multe aspecte, precum sănătatea dinților tăi, istoricul medical și igiena orală. Dacă ai carii recurente, gingii sensibile sau porțiuni unde se acumulează mult tartru, este o bună idee să-ți faci un control amănunțit mai des.
În unele cazuri, chiar și persoanele care nu au probleme dentare evidente ar trebui să meargă periodic la dentist. De exemplu, dacă porți aparat dentar, ai un implant sau suferi de anumite afecțiuni gingivale, monitorizarea constantă este importantă. De asemenea, fumatul, consumul frecvent de cafea sau vin roșu pot favoriza acumularea de tartru, ceea ce necesită curățarea dinților la intervale mai scurte.
Uneori, problemele dentare apar brusc și nu pot fi ignorate. O durere insuportabilă, însoțită de o inflamație puternică, necesită o intervenție rapidă. În astfel de situații, urgentele stomatologice nonstop sunt o soluție la care poți apela. Fie că este weekend, fie că ora este una târzie, anumite clinici stomatologice au un program special dedicat pentru rezolvarea unor astfel de cazuri.
Pentru început, medicul stomatolog analizează cu atenție dinții și gingiile, căutând semne distinctive, care pot indica dezvoltarea incipientă a unei afecțiuni. Dacă este nevoie, acesta poate recomanda o radiografie dentară, pentru a verifica mai bine structurile invizibile ochiului liber.
Mai departe, tartrul și placa bacteriană sunt îndepărtate printr-o igienizare profesională, iar dacă există pete de la cafea, ceai sau tutun, periajul special și airflow-ul ajută la îndepărtarea acestora. Astfel, o curățare temeinică reduce riscul de inflamații și sângerări gingivale.
În timpul controlului, medicul poate descoperi probleme incipiente, cum ar fi mici fisuri în smalț sau inflamații ale gingiilor. De exemplu, o simplă carie ignorată pentru o perioadă mai lungă se poate extinde și ajunge la nerv, necesitând tratamente mai complexe. În cazul unor boli parodontale aflate în stadiu avansat, atunci când dintele afectat nu mai poate fi salvat, medicul stomatolog îți poate propune ca variantă de tratament extractia dentara. Deși pare o procedură drastică, uneori este singura opțiune pentru a menține sănătatea orală generală.
Majoritatea afecțiunilor dentare se pot dezvolta în timp, fără să-ți dai seama. Desigur, există și situația în care ignori disconfortul resimțit, îl pui în plan secund și amâni pe cât posibil vizita la medicul dentist. De multe ori, această teamă legată de stomatolog este susținută de anxietate ori de anumite experiențe neplăcute pe care le-ai avut în trecut.
Chiar dacă este dificil să treci peste aceste momente, vei observa că lucrurile s-au schimbat pe parcurs. Acum, datorită tehnologiei, sunt disponibile mai multe variante de tratament noninvazive, care scurtează timpul petrecut în cabinet și reduc considerabil disconfortul. Materialele moderne, echipamentele performante și tehnicile avansate permit intervenții rapide, precise și mai puțin dureroase.
De asemenea, medicul dentist este cea mai potrivită persoană care îți poate face recomandări personalizate, în ceea ce privește menținerea unor dinți și gingii sănătoase. Nu ezita să-i ceri sfatul de câte ori simți nevoia ori ai o neclaritate în legătură cu utilizarea periuței de dinți sau a irigatorului bucal. Ține cont de faptul că nu există întrebări greșite sau redundante, iar stomatologul te va asculta cu atenție și îți va explica detaliat informațiile.
Așadar, prevenția rămâne una dintre cele mai eficiente strategii la care poți apela, cu scopul de a avea mereu un zâmbet strălucitor și sănătos. Imediat ce simți că ceva nu este în regulă sau ai un disconfort major atunci când mănânci, programează-te la medicul dentist.
Sursă foto: Freepik.com