Problemele dentare influențează atât calitatea vieții, cât și estetica unui pacient. Aceste probleme pot avea cauze diverse, de la factorul genetic, la igiena necorespunzătoare. În multe dintre cazuri, soluția optimă pentru a rezolva aceste probleme este implantul dentar.
Dacă te confrunți cu astfel de probleme și ai nevoie de implanturi dentare, trebuie să știi că procedura prin care se înlocuiesc unul sau mai mulți dinți lipsă, printr-o operație cu implant dentar, este un proces care cuprinde mai multe etape.
La clinica de stomatogie specializată pe implantologie se insistă mult asupra planului de tratament personalizat elaborat, individual, pentru fiecare pacient, în baza unei radiografii 3D, numită și CBCT sau Computer Tomograf. Aceasta este, practic, și prima etapă a unui tratament cu implanturi dentare.
Etapele tratamentului cu implanturi dentare sunt următoarele:
– radiografia 3D (CBCT-ul) și consultația inițială: această primă etapă presupune realizarea unei radiografii 3D a danturi (CBCT) în zona unde ar urma să fie inserat implantul dentar. De obicei, pentru o evaluare corectă, se recomandă efectuarea unui CBCT Bimaxilar. După efectuarea radiografiei, medicul va analiza poziția formațiunilor anatomice (nervi și sinus maxilar), înălțimea, lățimea și densitatea osoasă și va putea determina poziția, lungimea și tipul implantului dentar, dar și numărul implanturilor dentare necesare pentru pentru cel mai bun tratament. Evident, aceste detalii vor fi stabilite de către medic împreună cu pacientul tocmai din motivul de a respecta dorințele și nevoile pacientului, dar și de a-i oferi soluția optimă, din punct de vedere medical;
– inserarea implantului dentar: în cadrul acestei etape, după completarea fișei medicale și aprobarea planului de tratament, pacientului i se administrează anestezie locală, iar dintele care nu mai poate fi salvat și în locul căruia va fi inserat implantul, va fi extras. Dacă dintele este deja lipsă, atunci se insereaza direct implantul. Mai exact, medicul efectuează o incizie în țesutul gingival pentru a ajunge la țesutul osos, apoi osul unde urmează să fie inserat implantul, este pregătit cu o serie de freze speciale, care cresc treptat în dimensiune pentru a se potrivi exact cu dimensiunea viitorulului implantului dentar. Pentru a preveni supraîncălzirea osoasă, în mod constant, este folosit ser fiziologic steril. După ce țesutul osos a fost pregătit, cu ajutorul unei chei dinamometrice, este inserat implantul dentar. Este bine de știut că fiecare implant dentar are propria trusa de instrumente, atât pentru etapa chirurgicală, cât și pentru etapa protetică. Procedura de inserție a implantului durează în jur de 30 si 120 de minute, în funcție de complexitatea cazului. Partea chirurgicală mai poate necesita adiție ososă ori sinus lift, în cazul în care nu există suficient os pentru inserție. Dupa inserarea implantului, gingia este așezată înapoi în situsulul implantului și este cusută (suturată), astfel încât să acopere osul. Aceste suturi sunt resorbabile, dar se pot îndepărta, de catre medic, după 2 săptămâni de la operație. Pentru următoarele 4-6 luni va urma perioada de vindecare, în care implantul dentar se va osteointegra cu țesuturile osoase și va forma o fundație solidă pentru coroana/ lucrarea definitivă.
– osteointegrarea implantului dentar: este procesul prin care implantul dentar se integrează cu osul maxilar. Acesta dureaza în jur de 4-6 luni și constă, de fapt, în formarea unei conexiuni dintre implantul dentar și osul din jurul său. Osteointegrarea este esențială pentru succesul procedurii și pentru o durată îndelungată de viață a implantului dentar;
– montarea/ fixarea coroanei dentare definitive sau a lucrării finale pe implantul sau implanturile dentare: după o perioadă de 4-6 luni de la etapa de inserare a implantului dentar, se va fixa coroana/ lucrarea dentară definitivă pe implantul dentar. Dacă pe durata osteointegrării impntului dentar individual a fost pusă o coroană dentară provizorie, atunci se poate pune direct bontul protetic și se poate lua amprenta pentru coroana definitivă. Dacă nu a fost pusă o coroană provizorie, atunci înainte de bontul protetic se pune un bont de vindecare care crează o etanșeizare și pregătești gingia pentru bontul protetic și pentru amprentă. După mulajul amprentei este efectuată coroana definitivă. Aceasta se va fixa pe acel bont protetic. Rolul bontului protetic este, practic, de a face legătura între implantul dentar și coroana definitivă. În funcție de numărul probelor, dar și de necesitatea ajustării, de la prima amprentă finală și pănă la fixarea coroanei definitive, durata este în jur de 2-3 săptămâni;
– controalele periodice: ultima etapă sunt controalele periodice, acestea trebuie efectuate anual. Controalele periodice joacă un rol foarte important. Prin respectarea acestora, ne asigurăm de faptul că totul decurge conform tratamentului și că toate componentele implantului sunt într-o stare optimă, astfel încât pacientul să se bucure cât mai mult timp de o dantură frumoasă și sănătoasă.