Când mergem la cumpărături şi suntem în căutare unei paste de dinţi bune pentru sănătatea orală, ne dăm seama că există zeci de tipuri, însă puţini sunt cei care ştiu să îşi aleagă pasta de dinţi în funcţie de necesităţile individuale şi ingredientele pe care le conţine produsul. Medicul stomatolog Adrian Mina ne oferă câteva sfaturi utile când vine vorba de pasta de dinţi.
Pentru o igienă orală corespunzătoare, consultaţia medicului stomatolog joacă un rol foarte important. Pasta de dinţi nu se alege la întâmplare, ci în funcţie de nevoi, iar acestea pot fi descoperite doar în urma consultaţiei.
“Primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană pentru a avea o igienă orală corespunzătoare este să apeleze la sfatul medicului stomatolog, care, după consultaţie va oferi sfaturile indicate. Pasta de dinţi nu se alege la întâmplare”, spune medicul stomatolog.
Există persoane care au dinţii sensibili, alţii care au probleme parodontale sau persoane care îşi doresc să obţină o albire profundă a acestora. În funcţie de nevoile fiecărui pacient se alege o pastă de dinţi potrivită.
“Dacă ai dinţi sensibili trebuie să alegi o pastă de dinţi pentru această categorie. Genul aceste de pastă de dinţi conţine nitrat de potasiu – un agent ce căptuşeşte dentina şi nu permite stimulului să ajungă la dinte. Daca ai probleme parodontale atunci trebuie să foloseşti pasta de dinţi ce conţine clorhexidină ca substanţă activă. Pentru cei care îşi doresc dinti mai albi există pastele de dinţi cu carbon activ, calciu activ sau cele ce conţin particole fine de nisip ce curăţa petele de pe dinţi într-un mod eficient. Persoanelor ce suferă de halenă le recomand pastele de dinţi halicontrol, ce neutralizează respiraţia urât mirositoare”, ne sfătuieşte specialistul.
Atunci când ne spălăm pe dinţi trebuie să eliminăm resturile de mâncare, petele şi bacteriile. Aşadar, trebuie aleasă o pastă de dinţi care promite acest efect.
“Prima utilitate a unei paste de dinţi este aceea de a înlătura resturile de mâncare, bacteriile şi petele de pe dinţi. Acest lucru se obţine dacă pasta conţine agenţi abrazivi precum carbonat de calciu şi siliciu. Recomand tuturor să citească eticheta şi să aleagă, în primul rând, o pastă de dinţi care are rol anti-tartru”, continuă medicul Adrian Mina.
“Recomand doar acele paste de dinţi şi ape de gură ce nu conţin alcool sau SLS. Acesta din urmă este un suflat de sodium, un agent de spumare ce produce mai mult clăbuc în momentul în care ne spălăm pe dinţi şi dă impresia că tot procesul este mai eficient. SLS-ul este o substanţă dăunătoare organismului şi poate cauza complicaţii ale stării generale de sănătate pe termen lung. Trebuie să vă feriţi şi de pastele de dinţi ce conţin parabeni – conservanţi care sunt adăugaţi în pasta de dinţi şi care nu sunt benefici organismului”, mai spune medicul.