Periajul dentar corect

De ce să nu recunoaştem că cei mai mulţi pacienţi nu dau o mare importanţă periajului dentar şi de multe ori el este făcut pe fugă, înainte de a ieşi din casă dimineaţa sau seara înainte de somn, cu ochii întredeschişi, abia apăsând pe suprafaţa dentară. Să nu mai aducem în discuţie şi clătirea cu apă de gură sau folosirea aţei dentare pe care le descoperă doar prin cabinete sau farmacii. Cu puţină ambiţie şi atenţie, putem preveni multe dintre problemele dentare. E nevoie doar să învăţăm să ne periem corect dinţii.
  • Publicat:
Periajul dentar corect

De ce să nu recunoaştem că cei mai mulţi pacienţi nu dau o mare importanţă periajului dentar şi de multe ori el este făcut pe fugă, înainte de a ieşi din casă dimineaţa sau seara înainte de somn, cu ochii întredeschişi, abia apăsând pe suprafaţa dentară. Să nu mai aducem în discuţie şi clătirea cu apă de gură sau folosirea aţei dentare pe care le descoperă doar prin cabinete sau farmacii. Cu puţină ambiţie şi atenţie, putem preveni multe dintre problemele dentare. E nevoie doar să învăţăm să ne periem corect dinţii.

Aşadar, instruirea pacientului pentru efectuarea unui periaj gingivo-dentar eficient se face de către asistenta medicală de profilaxie sau de către medic, pe un model pe care sunt reproduse direcţiile de deplasare ale periuţei de dinţi. Pacientul va continua în faţa oglinzii periajul cu o perie umezită, fiind corectat în eforturile sale de însuşire a unei tehnici eficiente de periaj. Evidenţierea în prealabil a plăcii microbiene prin colorare uşurează şi orientează aceste încercări ale pacientului de a efectua un periaj corect.
           
Pentru un periaj corect, periuţa se aşază la 45 de grade faţă de suprafaţa verticală a dinţilor şi se efectuează mişcări verticale dinspre gingie spre dinte (de la roşu la alb). Periuţa nu se apasă în mod excesiv, placa bacteriană este îndepărtată în special de către vârfurile perilor periuţei de dinţi.

Prin mişcări repetate (minim 5 pentru fiecare suprafaţă) se periază feţele externe (situate spre obraz) şi cele interne (spre limbă). Cu mişcări de du-te-vino se periază numai suprafeţele ocluzale. Periajul trebuie să dureze minim 3-4 minute. Exista sisteme care te ajută să efectuezi un periaj corect – dispozitivul Smart Guide care vine împreună cu periuţa electrică Oral B Triumph. Este indicat să periaţi şi limba pentru a avea o respiraţie proaspătă. De asemenea, pentru spaţiile interdentare unde este greu de curăţat există soluţii – capetele de periuţe electrice Oral B Floss Action au peri ce ajung interdentar îndepărtând placa bacteriană. Plus că atât periuţele manuale cât şi cele electrice au peri albaştri ce indică când trebuie înlocuite.

Există câteva metode de periaj din care vă vom exemplifica pe scurt pe cele mai importante:

1. Metoda BASS (periajul şanţului gingival). Urmăreşte îndepărtarea plăcii bacteriene de pe marginea gingivală liberă şi din şanţul gingival, pe o adâncime de 0,5-1 mm. Se folosesc perii cu filamente de 0,2 mm, din material plastic, cu capătul rotunjit. Toate periuţele Oral B, fie că sunt manuale sau electrice, folosesc tehnologia periilor rotunjiţi la capăt pentru a nu răni gingia. Peria se aplică la un unghi de 45 de grade faţă de axul lung al dinţilor cu capătul filamentelor orientate spre şanţul gingival şi se exercită o uşoară presiune în axul firelor şi de vibraţie înainte şi înpoi, pe direcţia şanţului gingival. Se efectuează pentru fiecare grupă de dinţi, vestibular şi oral, cca. 20 de curse vibratorii, timp de 10 secunde.

2. Metoda STILLMAN. Foloseşte periuţe de dinţi cu filamente de consistenţă medie spre tare, care se aplică sub un unghi de 45 de grade faţă de axul longitudinal al  dintelui, în porţiunea de colet, atât pe dinte, cât şi pe gingia adiacentă.  Periajul se efectuează prin mişcări vibratorii scurte, în sens meziodistal, concomitent cu deplasarea periuţei dinspre gingia fixă către marginea gingivală liberă şi suprafaţa dintelui, până la nivel ocluzal sau incizal. Metoda realizează un masaj gingival foarte bun. Periuţa Oral B Triumph are un mod special de periaj denumit masaj care este delicat cu gingia şi previne rănirea acesteia.

3. Metoda CHARTERS (periajul interdentar). Periuţa de consistenţă medie spre tare se aplică sub un unghi de 45 de grade faţă de axul longitudinal al dintelui, astfel încât filamentele să se angajeze interdentar, cu porţiunea terminală spre ocluzal. Se aplică scurte mişcări vibratorii în sens meziodistal în spaţiile interdentare, cu deplasarea dinspre ambrazura gingivală spre cea ocluzală atât vestibular, cât şi oral. Acest periaj poate fi completat şi prin folosire periilor interdentare Oral B care oferă confort şi curăţare în profunzime a zonelor greu accesibile.

4. Metoda periajului prin rotire. Periuţa este aplicată în porţiunea cea mai înaltă la maxilar sau cea mai declivă la mandibulă a fundului de sac vestibular. Pacientul menţine gura întredeschisă. Periuţa exercită o presiune accentuată asupra părţilor moi şi se deplasează uşor prin rotire în jurul axului mânerului. După depăşirea marginii incizale sau a suprafeţei ocluzale, periuţa se desprinde de pe dinţi şi revine în poziţia iniţială.

Pentru suprafeţele orale se procedează la fel, aplicând periuţa pe gingie şi mucoasă după care se execută mişcarea de rotaţie spre ocluzal sau iniţial. Se fac deplasări de rotire pentru fiecare grupă de dinţi. Principiul acestei metode pleacă de la constatarea că în mod normal alimentele sunt deflectate de pe suprafeţele ocluzale şi marginile incizale spre gingival şi apical, şi de aceea se consideră că şi periajul trebuie efectuat în aceeaşi direcţie „fiziologică”. Metoda este indicată la persoane cu parodonţiul sănătos.

Pentru aceasta poţi folosi periuţa Oral B Pro Flex ce are o tehnologie inovatoare cu cele două părţi laterale flexibile ce oferă o curăţare superioară.

5.Metoda FONES. Această metodă se realizează la început pe feţele vestibulare, cu dinţii în ocluzie. Periuţa execută mişcări viguroase, ample, circulare, cu un diametru cât mai mare posibil. După deschiderea gurii se procedează la fel pe feţele palatinale şi linguale. Metoda este indicată la copii ca un mijloc de însuşire a tehnicii de periaj, care ulterior va fi corectată printr-una din metodele consacrat.

O metodă mai uşoară pentru ca cei mici să însuşească perierea corectă este folosirea periuţelor adaptate vârstei lor, ca de exemplu periuţa electrică Oral B Stages – aceasta oferă curăţarea suprafeţei de mestecare printr-o zona cu peri mai ridicaţi, ultra moi.

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Citeşte şi: Tratamentul inovator al lunii: microscopul endodontic în stomatologie

Cum prevenim şi tratăm gingivita?

Foloseşte periuţa de dinţi potrivită

Urmărește CSID.ro pe Google News