Primele zile cu aparat dentar: cum ne obişnuim cu purtarea lui

Fie că s-a documentat vreme îndelungată pe internet sau printre prieteni purtători de bracketuri, fie că medicul ortodont a furnizat toate informaţiile, odată cu montarea aparatului dentar, la pacienţi apar în mod inevitabil situaţii noi, care cer anumite schimbări ale stilului de viaţă. Acest moment poate fi depăşit, însă, de fiecare pacient în parte cu răbdare şi, mai ales, dacă este păstrat în minte scopul final al acestei călătorii: obţinerea zâmbetului perfect mult visat.
  • Publicat:
Primele zile cu aparat dentar: cum ne obişnuim cu purtarea lui

Odată făcut pasul cel mare către un zâmbet perfect şi sănătos prin începerea tratamentului ortodontic, fiecare pacient va trece printr-o perioadă de acomodare cu purtarea aparatului dentar. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, descrie această etapă ca fiind una dintre cele mai importante, în primele zile pacientul fiind nevoit să se adapteze unor mici schimbări ale stilului de viaţă şi să ţină cont de anumite restricţii, îndeosebi alimentare, de care depinde obţinerea rezultatelor dorite într-un timp cât mai scurt.

Fie că s-a documentat vreme îndelungată pe internet sau printre prieteni purtători de bracketuri, fie că medicul ortodont a furnizat toate informaţiile, odată cu montarea aparatului dentar, la pacienţi apar în mod inevitabil situaţii noi, care cer anumite schimbări ale stilului de viaţă. Acest moment poate fi depăşit, însă, de fiecare pacient în parte cu răbdare şi, mai ales, dacă este păstrat în minte scopul final al acestei călătorii: obţinerea zâmbetului perfect mult visat.

Acomodarea psihologică
Printre adolescenţi aparatul dentar a devenit o modă, astfel încât o mare parte dintre aceştia îl acceptă cu mult entuziasm, ba chiar mai mult, şi-l doresc, iar adaptarea este foarte uşoară. Ei preferă bracketurile metalice, cât mai vizibile, cu elastice colorate, nerăbdători să le arate prietenilor noul lor zâmbet. Copiii mai timizi şi o mare parte dintre adulţi, încă au reţineri şi preferă aparatul dentar fix de safir sau ceramic, cât mai discret.

“Din fericire, acomodarea psihologică se produce destul de rapid, în primele câteva zile, maxim 2-3 săptămâni. Acest proces este facilitat şi de faptul că cei din jur, atunci când observă, uneori după o lungă perioada de timp, aparatul au, în general, reacţii pozitive. Acest lucru confirmă încă o dată că fiecare dintre noi suntem foarte critici cu propria persoană, observându-ne şi exagerandu-ne micile imperfecţiuni, în timp ce ceilalţi ne acceptă şi ne admiră pentru ceea ce suntem. Acceptarea lor să ne ajută să ne acceptăm şi noi, acest lucru fiind valabil şi în cazul aparatului dentar”, explică medicul.

Acomodarea fizică
Aplicarea aparatului în cabinetul stomatologic este complet nedureroasă, însă după câteva ore, acasă, este posibil să apară un oarecare disconfort, deoarece dinţii nu sunt obişnuiţi cu tracţiunile exercitate de bracketuri asupra lor. De asemenea, nu este neobişnuit ca buzele, obrajii şi limba să se irite pe măsură ce se acomodează cu aparatul dentar. Acest disconfort dispare în câteva zile şi, în funcţie de pragul de sensibilitate al fiecărei persoane, poate fi necesară administrarea de antialgice pentru diminuarea lui.

“În primele zile după montarea aparatului dentar este posibil ca pacientul să aibă impresia că nu reuşeşte să apropie bine buzele pentru a închide gura, iar uneori bracketurile sau capătul sârmei (arcului) pot produce mici leziuni ale buzelor şi obrajilor. Acomodarea se va produce în câteva zile, însă până atunci se poate folosi o ceară specială care să acopere bracketurile care creează probleme”, explică specialistul ortodont.

Din fericire, în cele mai multe cazuri, tratamentul ortodontic începe prin folosirea unui arc (sârmă) cu proprietăţi speciale: se activează la temperatura corpului. Dacă tracţiunile sunt prea mari şi nu ne-am obişnuit cu ele, putem clăti gura cu apă rece, pentru a inactiva temporar sarma şi a scădea disconfortul.

La activările ulterioare lunare se va simţi doar o tensiune timp de 1-2 zile. Important este ca la fiecare şedinţă, înainte de a părăsi cabinetul, pacientul să verifice cu degetul sau cu limba capătul sârmei, să nu deranjeze.

Acomodarea cu schimbările de dietă şi igienă dentară
Mâncatul poate deveni o adevărată provocare pe durata timpul primelor săptămâni de purtare a aparatului dentar fix, însă această perioada va fi depăşită cu succes prin adoptarea unor schimbări în dietă. “Odată cu începerea tratamentului vor trebui evitate alimentele lipicioase sau dure (alune, floricele de porumb, pâinea prăjită, morcovii, caramelele, gheaţa etc.) deoarece pot dezlipi bracketurile sau îndoi sarma, ceea ce produce efecte secundare nedorite şi prelungirea duratei tratamentului”, atenţionează medicul Mihaela Dan.

“La rândul ei, igiena dentară va suferi modificări: periajul dentar este indicat de cel puţin două ori pe zi, ideal după fiecare masă, întâi cu periuţa normală, manuală sau electrică, apoi cu periuţa interdentară. Duşul bucal, clătirea cu apă de gură şi aţa dentară, folosită cu grijă, pentru a nu dezlipi bracketuri, sunt de mare ajutor în îndepărtarea resturilor alimentare care se acumulează mult mai uşor printre bracketuri”, recomandă specialistul ortodont.

Aşadar, cu toate că începerea tratamentului ortodontic presupune o scurtă perioadă de acomodare, vestea bună este că după aproximativ o lună disconfortul va dispărea, iar după şase luni nici nu vom mai observa purtarea aparatului dentar şi ne vom afla tot mai aproape de rezultatul dorit: un zâmbet perfect.

Urmărește CSID.ro pe Google News