Problemele de poziționare ale dinților și sănătatea: „Copiii care au tendința de a respira oral, la vârstă adultă au o predispoziție pentru hipertensiune”

Sunt momente în care avem nevoie de ajutorul ortodonților pentru că problemele de poziționare ale dinților nu pot fi rezolvate fără ajutorul lor.
  • Publicat:
Problemele de poziționare ale dinților și sănătatea: „Copiii care au tendința de a respira oral, la vârstă adultă au o predispoziție pentru hipertensiune”
Foto: shutterstock

Știm cât de importantă este sănătatea danturii, dar sunt momente în care avem nevoie de ajutorul specialiștilor pentru că problemele de poziționare ale dinților nu pot fi rezolvate fără ajutorul lor. Despre importanța tratamentului ortodontic în obținerea unui zâmbet perfect, dar și ce probleme de sănătate asociate pot apărea dacă nu tratăm problemele ortodontice ne spune Dr. Teodorina Secară, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială.

CSID: Care sunt riscurile pentru sănătate dacă nu corectăm cu un tratament ortodontic problemele de poziționare ale dinților?

Dr. Teodorina Secară: Probleme de poziționare ale dinților generează o masticație ineficientă, cauzând astfel, în timp, diverse neplăceri, de la uzura excesivă a danturii, la afectarea țesuturilor de susținere a dinților în os și până la probleme de digestie.

Printre efectele secundare ale problemelor de poziționare ale dinților necorectate ortodontic la nivelul cavității bucale, cu implicații atât estetice, cât și funcționale se numără: mobilitate excesivă a dinților, retragerea gingiilor, resorbția osoasă. În plus, dinții înghesuiți sunt dificil de igienizat și astfel favorizează apariția cariilor și a complicațiilor acestora.

Pe scurt, malpoziționarea dinților duce la traume de mușcătură, disconfort, dureri, spasme la nivelul mușchilor feței, bruxism (scrâșnit din dinți), zgomote nefirești la nivelul maxilarului, dureri la nivelul articulațiilor care leagă mandibula de craniu, limitarea deschiderii gurii, trismus (imposibilitatea de a deschide gura), cefalee, dureri localizate la nivelul gâtului, umerilor, probleme de postură corporală per ansamblu.

CSID: Legătura dintre problemele ortodontice și bruxism, apnee în somn, sforăit. Cum explicăm științific?

Dr. Teodorina Secară: Dinții înghesuiți sunt o consecință a dezvoltării insuficiente a oaselor maxilare. Iar dezvoltarea insuficientă a oaselor sau dezechilibrul dintre ele afectează toate funcțiile în care sunt implicați dinții, adică masticație, deglutiție, fonație.

O mandibulă dezvoltată insuficient, poate fi însoțită și de probleme de respirație, pentru că spațiul pentru aer este micșorat. De asemenea, are și impact estetic negativ, oferind un suport deficitar părților moi, de unde și apariția bărbiei duble, numită în popor gușă. În general, persoanele care respire preponderent oral, în loc de nazal, au compresie de maxilar, adică maxilare mai strâmte, adică cerul gurii este mai mic, iar dinții lor sunt înghesuiți, sau mult înclinați spre față, expunându-i riscurilor de traumă. Asta face ca mușcătura să nu fie corectă și să ducă la uzura dinților și la o serie de probleme parodontale.

Copiii care au tendința de a respira oral pot avea deficit de atenție, somn agitat, coșmaruri, probleme de concentrare, memorare, iritabilitate accentuată. Au cearcăne, pomeții șterși și per ansamblu un aspect obosit cu umerii coborâți, aduși spre față. La vârstă adultă au o predispoziție pentru hipertensiune, probleme de somn, sforăit.

Dr. Teodorina Secară, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială.
Dr. Teodorina Secară, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială.

CSID: Cum punem un diagnostic ortodontic corect și cum ne ajută tehnologia în acest proces?

Dr. Teodorina Secară: Diagnosticarea corectă reprezintă principalul pas al tratamentului ortodontic. Această etapă constă în evaluarea clinică a pacientului (examinarea dinților, mucoaselor, mușchilor, deschiderea gurii etc.), dar și analiza dosarului ortodontic. Ce este și ce cuprinde acesta? Dosarul ortodontic este un instrument extrem de important pentru o diagnosticare corectă și cuprinde poze ale feței pacientului și poze cu dinții, respectiv poze care evidențiază mușcătura pacientului, teleradiografie de craniu, radiografie panoramică. În plus, este necesară cefalometria, adică un set de măsurători specifice pe radiografia de craniu, precum și analize suplimentare de tipul evaluării Modjaw (articulator digital), care surprind dinamica maxilarelor, în funcțiile în care sunt implicați dinții, adică masticație, vorbire, înghițire etc., și patologia de la nivelul articulațiilor care leagă mandibula de craniu. Pentru a realiza aceste măsurători, sunt necesare scanările arcadelor dentare (adică amprentarea lor digitală).

Desigur, nu trebuie neglijați nici alți factori care joacă un rol important și anume experienta și cazuistica ortodontului. Tratamentele ortodontice trebuie conduse exclusiv de ortodonți, pentru că există o mulțime de elemente ce țin de specificul acestei specializări pe care nu le poate cunoaște atât de în detaliu un stomatolog cu altă specializare.

CSID: Ce soluții avem pentru a nu resimți la nivel estetic un disconfort foarte mare atunci când punem un aparat dentar?

Dr. Teodorina Secară: Există o serie de aparate ortodontice estetice, aproape invizibile, cu ajutorul cărora putem obține un zâmbet irezistibil și o mușcătură corectă. Acestea sunt aparatele linguale, adică plasate pe fețele dinților care privesc spre limbă sau aparatele de tip gutieră/aligner, care înconjoară ca o mănușă subțire și transparentă suprafețele dinților. Acestea din urma, sunt ușor de purtat, confortabile, aproape imperceptibile și nu obligă pacientul la modificarea dietei, fiind ușor de folosit. Ele constau într-o succesiune de gutiere, care modifică poziția dinților printr-un efect cumulativ, în timp.

Dacă brackeții se foloseau încă din vremea când calculatoarele erau de dimensiunile unei camera, alignerele sau gutierele transparente, sunt soluțiile ortodontice corespondente secolul XXI, adică slim și aproape imperceptibile, în acord cu tendințele din tehnologie ale zilelor noastre, când este vremea smarthphone-ului și a digitalizării. Chiar poți monitoriza evoluția tratamentului tău, pe propriul telefon mobil, instalând-ți aplicația producătorului respectivului dispozitiv medical de tip aligner și astfel poți fi conectat cu progresul zilnic în procesul de îndreptare a dinților.

CSID: Care sunt diferențele dintre aparatul fix și cel invizibil? Aș vrea să ne faceți o comparație ca eficiență și să ne vorbiți atât de avantaje, cât și de dezavantaje.

Dr. Teodorina Secară: Bracketii, în forma pe care o cunoaștem noi astăzi, sunt dispozitive ortodontice de aliniere a dinților, folosite de aproximativ 70 de ani. Acestea și-au dovedit eficienta de-a lungul multor generații de pacienți. Însă, digitalizarea a pătruns și în ortodonție și a schimbat regulile jocului. În 1997, în California a fost inventat sistemul de gutiere transparente, ce se succed gradual și modifică printr-un efect cumulativ pozițiile dinților, ducându-i către o mușcătură perfect funcționala și armonioasă din punct de vedere estetic. Vreme de 20 de ani, inventatorii acestui prim aparat invizibil au fost apărați de patentul invenției, astfel încât s-au impus ca lider mondial, având astăzi în portofoliu peste 16 milioane de cazuri finalizate și 250 mii de doctori care lucrează cu acest sistem. Din 2017, principalii producători de brackeii de pe piață au replicat această rețetă de succes, astfel că acum sunt mii de branduri de alignere disponibile pe piață, acest segment de piață devenind extrem de competitiv.

Principalele avantaje ale alignerelor sunt confortul pe care îl oferă pacienților, eficiența tratamentelor personalizate, scurtarea duratei tratamentelor per ansamblu, absenta urgențelor și a episoadelor dureroase, pe care pacienții cu bracketii le experimentau în mod curent. În cazul tratamentelor cu aparate tradiționale, controalele sunt obligatorii în fiecare lună, pentru ajustarea acestora. De asemenea, pentru aparatele clasice exista o dietă strictă, care exclude alimentele crocante, dure sau lipicioase, de tip covrigei, caramele, bomboane gumate, cipsuri. Și nu în ultimul rând, igiena riguroasă este esențială, pacientul folosind un arsenal de periuțe pentru a îndepărta resturile alimentare de pe bracketi și de pe dinți.

În schimb, alignerele sunt invizibile, insesizabile, din acest motiv reprezintă aparatul preferat pentru toate categoriile de vârstă, de la adulți, persoane publice și până la adolescenții cool, care nu își doresc să fie evident faptul că sunt în cursul unui tratament ortodontic. Ușurința utilizării constă în faptul că se îndepărtează în timpul meselor și nu ești obligat să renunți la nici unul dintre alimentele tale preferate. Riscul de carii este de asemenea foarte scăzut, întrucât igienizarea dinților este facilă. Pe scurt, chiar dacă este puțin mai costisitoare, varianta alignerelor este preferată de pacienți pentru beneficiile în utilizarea produsului, iar invenția acestui tip de dispozitiv medical reprezintă o bornă importantă pentru ortodonție, o actualizare a practicii medicale și o formă de a rămâne în pas cu timpurile și cu nevoile pacienților. Digitalizarea în ortodonție nu este un moft, ci o necesitate, un element cheie ce asigură succesul tratamentului ortodontic și un aspect pe care noi, la clinică, îl valorizăm extrem de mult!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”