Problemele dentare la vârsta a treia – cum le rezolvăm?

  • Publicat:
Problemele dentare la vârsta a treia - cum le rezolvăm?
Sursa foto: Shutterstock @RossHelen

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul începe să scârțâie din toate încheieturile. Să accepți modificările naturale inerente înaintării în vârstă este absolut normal. Însă putem să ne îmbunătățim conduita pentru a avea de-a face cu cât mai puține probleme, din punct de vedere dentar, odată cu trecerea anilor.

La vârsta a treia este nevoie să acordăm o atenție suplimentară modului în care ne îngrijim dinții. Este complet greșită preconcepția că nu ne putem împotrivi cursului firesc al naturii și pierderii dinților la vârsta a treia. Dacă îi îngrijim cum trebuie, această problemă nu ar trebui să existe. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, detaliază ce putem face pentru a preveni problemele dentare la vârsta a treia.

Ce efecte are retracția gingivală la vârsta a treia

Odată cu înaintarea în vârstă, țesuturile moi încep să se resoarbă, să scadă în volum. Astfel apar retracțiile gingivale, lăsând descoperite rădăcinile dentare. Acestea din urmă pot deveni sensibile la factori chimici, termici, mecanici, întrucât cementul (substanța de înveliș a rădăcinii), un țesut moale, nu a fost proiectat pentru a trăi în mediu salivar.

Este esențial să întreținem o bună igienă, nu numai prin periaj corect, ci și prin folosirea mijloacelor auxiliare de igienă de tipul dușului bucal sau al periuțelor interdentare pentru a curăța bine spațiile mai mari devenite interdentare. Dacă nu procedăm astfel, ne vom expune la risc de carie și boală parodontală, explică medicul stomatolog.

Scade fluxul salivar pe măsură ce îmbătrânim

Fluxul salivar scade în mod natural odată cu trecerea anilor. Peste asta se suprapun și medicațiile de diverse tipuri care, la rândul lor, contribuie la scăderea fluxului salivar și predispun la xerostomie (senzația de gură uscată).

Putem crește cantitatea de salivă cu ajutorul unor produse specifice recomandate de medicul stomatolog.

Curățarea protezelor dentare este esențială la vârsta a treia

Este foarte important ca purtătorii de proteze dentare să le curețe și să le îndepărteze din cavitatea orală constant pentru a nu se expune infecțiilor. După fiecare masă, este recomandat să clătiți cu apă proteza pentru a îndepărta resturile alimentare.

Apoi, pe timpul nopții, este bine ca proteza să fie îndepărtată. Acest lucru permite țesuturilor din interiorul cavității orale să se recupereze. În tot acest timp, țineți proteza înmuiată în apă călduță, iar periodic folosiți produse speciale de curățare a protezelor pentru a ține departe bacteriile.

Atunci când o reintroduceți în cavitatea orală, aveți grijă să clătiți foarte bine proteza. În rest, o curățați zilnic cu o periuță cu peri moi, la fel cum ați face cu propriii dinți, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Controale regulate și corectarea bruxismului

E necesar să ne prezentăm la controale regulate periodice. Astfel vom surprinde orice problemă în fază incipientă și o vom rezolva mai simplu și mai ieftin.

Obiceiurile vicioase de tipul bruxismului (când obișnuim să strângem din dinți și să îi scrâșnim) au un impact negativ în timp, mai ales la vârsta a treia, când se diminuează înălțimea etajului inferior al feței dacă nu corectăm acest obicei, încheie medicul stomatolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News