Profilaxia dentară și rolul ei

  • Publicat:
Profilaxia dentară și rolul ei

Cu un zâmbet sănătos și estetic copilul tău poate cuceri lumea. În plus, pe termen lung, o dantură sănătoasă înseamnă mai multă încredere în propria persoană și îl scutește pe copil de afecțiuni mai grave, cauzate de o sănătate precară a dinților.

Îl poți ajuta să aibă o sănătate dentară bună prin efectuarea controlului stomatologic periodic și a procedurilor profesionale de igienă dentară, esențiale atât pentru a preveni apariția unor probleme complexe, cât și pentru a depista afecțiuni aflate în stadiu incipient.

Ce presupune profilaxia dentară

O profilaxie dentară corectă ajută la dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase de la o vârstă fragedă. Un copil care învață să aibă obiceiuri sănătoase de mic (cum ar fi respectarea controlului stomatologic periodic sau menținerea unei igiene orale corecte) va deveni un adult atent și responsabil cu propria-i sănătate.

Așadar, după ce finalizezi tratamentul dentar, este bine ca ședințele de profilaxie și vizitele periodice la medicul stomatolog să devină un obicei.

Studii realizate de Academia Americană de Stomatologie recomandă realizarea profilaxiei dentare cel puțin o dată la șase luni.

Ședințele de profilaxie dentară includ o serie de proceduri stomatologice care se fac pentru a preveni apariția unor probleme precum cariile, de exemplu.

Avantajele ședințelor de profilaxie

Profilaxia dentară standard include controlul medical periodic și ședința de periaj profesional. În cadrul controlului stomatologic periodic medicul va analiza starea sănătății dentare a copilului și se va asigura că nu a apărut nicio afecțiune dentară.

De asemenea, în cadrul ședinței de profilaxie, asistentul de profilaxie va efectua, un periaj și o fluorizare. În funcție de caz, asistentul de profilaxie ar putea considera că este nevoie și de un detartraj cu ultrasunete sau de air-flow.

Principalele avantaje ale unei ședințe de profilaxie complete și corecte (periaj, detartraj, fluorizare, air-flow):

  • ajută la detectarea din timp a posibilelor afecțiuni dentare pe care le-ar putea avea copilul și care, în cazul în care ar rămâne nedescoperite, ar duce la apariția unor probleme mult mai grave, a căror rezolvare ar presupune costuri mai mari și timp mai mult;
  • ajută la menținerea sănătății dentare pe termen lung;
  • dacă medicul depistează în cadrul procedurilor de profilaxie afecțiuni dentare incipiente, va crea un plan de tratament personalizat care te va ajuta să tratezi problemele mai ușor, în doar câteva ședințe;
  • o profilaxie corectă și completă ajută, de asemenea, la menținerea sănătății generale a organismului, întrucât sănătatea orală afectează și imunitatea organismului, iar acest lucru este valabil, desigur, nu doar în cazul copiilor, ci și al adulților;
  • joacă un rol important în îndepărtarea plăcii bacteriene, care este posibilă doar prin periajul profesional pe care îl realizează medicul în cabinetul stomatologic;
  • o profilaxie dentară corectă îl ajută pe copilul tău să aibă o respirație proaspătă;
  • nu în ultimul rând, ședințele de profilaxie realizate periodic îl ajută pe micuțul tău să învețe de la o vârstă fragedă importanța sănătății orale.

În concluzie, profilaxia dentară are un rol esențial în menținerea sănătății orale a copilului tău. O simplă programare a acestuia la controlul medical periodic îi va asigura un zâmbet estetic și sănătos, cu care va putea cuceri lumea.

Urmărește CSID.ro pe Google News