Reguli pentru protecţia dinţilor de Paşte: cum consumăm corect alimentele ca să nu riscăm probleme dentare

Cu ajutorul unor măsuri de precauţie adecvate, oricine se poate bucura câte puţin de fiecare din bunătăţile de pe masa de Paşte fără a-şi deteriora dinţii.
  • Publicat:
Reguli pentru protecţia dinţilor de Paşte: cum consumăm corect alimentele ca să nu riscăm probleme dentare

Pe măsură ce Paştele se apropie, rafturile magazinelor abundă în produse culinare de tot felul, care sunt deopotrivă apetisante şi dăunătoare pentru dantură. Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont, explică ce măsuri de precauţie trebuie să luăm pentru a ne bucura de bunătăţile de pe masa de Paşte fără a ne pune în pericol sănătatea dentară.

În perioada sărbătorilor mulţi dintre noi suntem tentaţi să ne răsfăţăm din punct de vedere culinar mai mult decât de obicei, deşi conştienţi de efectele negative pe care zahărul în exces le poate avea atât asupra dietei, cât şi a danturii. Din fericire, cu ajutorul unor măsuri de precauţie adecvate, oricine se poate bucura câte puţin de fiecare din bunătăţile de pe masa de Paşte fără a-şi deteriora dinţii.

1. Controlul stomatologic de rutină
Aşa cum ne pregătim casa pentru sărbători, făcând curăţenia de primăvară, tot aşa ar trebui să ne programăm şi o vizită la cabinet stomatologic, pentru un control şi o igienizare profesională de rutină. Cu această ocazie s-ar putea rezolva şi anumite probleme neidentificate sau neglijate până la acel moment. Lăsate pentru mai târziu, acestea pot declanşa complicaţii care să ne strice sărbătorile, iar în perioada Paştelui un stomatolog s-ar putea să fie foarte greu de găsit.

2. Alegerea unor alimente benefice pentru dantură
Spre deosebire de sărbătorile de iarnă, când friptura era asortată cu murături, care prin acizii continuţi demineralizează dinţii, sărbătorile de primăvară prezintă avantajul de a veni cu o abundenţă de salate şi verdeţuri proaspete din piaţă, cu efect benefic nu doar asupra dinţilor, ci asupra întregului organism.

“Atât ceapa verde, cât şi usturoiul proaspăt, specifice acestei perioade, au efect antimicrobian, protejându-ne dinţii şi gingiile, chiar dacă vin cu dezavantajul mirosului mai puţin plăcut. În plus, consumul de fructe şi legume crocante, cum ar fi morcovi, mere şi ţelină va stimula producţia de salivă. Acest lucru este benefic pentru dantură, deoarece saliva ajută la protejarea dinţilor de bacterii prin îndepărtarea resturilor de alimente care ar putea rămâne blocate printre dinţi”, explică medicul Mihaela Dan.

3. Alimente de evitat
Dacă nu putem rezista dorinţei de a mânca ceva dulce, este indicat să optăm pentru ciocolată, neagră de preferat, în detrimentul jeleurilor sau caramelelor. Alimentele lipicioase şi care conţin zahăr pot fi foarte dăunătoare pentru dinţi deoarece permit zahărului să rămână pe suprafaţa lor, favorizând apariţia de bacterii. Fructele confiate sunt şi ele de evitat deoarece odată ce un fruct este uscat, zaharurile naturale din el devin extrem de concentrate. Fructele uscate acţionează, astfel, precum caramele lipicioase în cavitatea bucală, fiind la fel de dăunătoare.

“Totodată, este recomandată reducerea consumului de băuturi acidulate sau alcoolice şi înlocuirea lor cu multă apă, care să spele resturile de mâncare dintre dinţi şi să asigure producerea unui flux constant de salivă cu rol protector împotriva cariilor”, completează specialistul ortodont.

4. Mese regulate
Deşi este aproape inevitabil să mâncăm dulciuri de Paşte, putem totuşi minimiza daunele pe care acestea le provoacă prin limitarea consumului lor doar la un moment specific al zilei.

“Dulciurile pregătite în casă, iepuraşii şi ouăle de ciocolată trebuie consumate, de preferat, în timpul mesei. După consumarea lor este indicat să mâncăm fructe sau legume ţări, pentru a îndepărta resturile rămase între dinţi sau să consumăm o bucăţică de brânză, care să neutralizeze acizii produşi prin metabolizarea carbohidraţilor. Mare atenţie şi la cozonacii pufoşi pregătiţi de bunici: dacă muşcăm cu poftă dintr-unul în care au scăpat neobservate câteva coji de nucă, dinţii se pot fisura sau chiar fractura. În această situaţie, dacă suntem purtători de aparat dentar fix, cu siguranţă unul dintre bracketuri se va dezlipi”, explică specialistul ortodont.

Aşadar, respectând anumite măsuri de prevenţie, ne putem bucura pe deplin această perioada a anului, fără a afecta dinţii şi fără a face vreun compromis cu privire la ceea ce mâncăm şi bem.

Urmărește CSID.ro pe Google News