Scanerul intraoral in stomatologie: beneficii şi utilizare

Scanerele intraorale (Intraoral scanners sau IOS) realizeaza amprente digitale si colecteaza informatii despre forma si marimea arcadelor dentare prin emisia unui fascicul luminos.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Scanerul intraoral in stomatologie: beneficii şi utilizare

Revolutionarele scanere intraorale, introduse de curand in stomatologie, au castigat teren in cadrul ortodontiei, urmata de stomatologia restaurativa, in ceea ce priveste crearea de amprente digitale, renuntandu-se astfel la materialele clasice de amprentare. Medicul dentist Serban Atanasiu, expert in implanturi dentare, explica modul cum functioneaza scanerele orale.

Scanerele intraorale (Intraoral scanners sau IOS) sunt dispozitive utilizate pentru a reda amprente digitale si pentru a colecta informatii despre forma si marimea arcadelor dentare (sau pozitia implanturilor dentare) prin emisia unui fascicul luminos.

Ele proiecteaza o retea de lumina (lumina structurata sau laser) pe suprafata dintelui si capteaza, prin camere de inalta rezolutie, distorsiunea pe care un astfel de fascicul o sufera atunci cand se loveste de respectivele structuri. Informatiile colectate de aceste camere sunt prelucrate de un software puternic care reconstituie modelul tridimensional (3D) al structurilor dorite.

Amprentarea conventionala (clasica) realizata cu diferite materiale (siliconi si polieteri de exemplu) reprezinta un disconfort pentru pacient, in special pentru cei cu un reflex puternic de reflux. In plus, poate fi dificil pentru medic, in special in cazul unor amprentari complexe din punct de vedere tehnic (de exemplu pentru fabricarea reconstructiilor cu implantare pe termen lung). Amprentarea optica cu IOS rezolva toate aceste probleme: este bine tolerata de catre pacient, deoarece nu necesita utilizarea materialelor conventionale si este mai usoara din punct de vedere tehnica pentru medic.

Cum functioneaza scanerul intraoral?

Obiectivul unui scaner intraoral este de a inregistra exact geometria 3D a unui obiect, pentru a permite ca acesta sa fie folosit ulterior pentru a realiza dispozitive dentare personalizate. Imaginile obiectului de interes sunt apoi capturate de senzori de imagine in cadrul scanerului portabil si prelucrate de software. Aceasta are ca rezultat producerea unui model de suprafata 3D, cunoscut si sub numele de plasa.

Utilizarea unui IOS permite determinarea imediata a calitatii amprentei; sunt obtinute modele 3D virtuale ale pacientilor, care pot fi salvate pe calculator fara a le fi luat fizic un model de amprenta. Acest lucru economiseste timp si spatiu si ofera posibilitatea de a trimite cu usurinta modelele la laborator prin e-mail, reducand timpul si costurile.

In present IOS sunt utilizate pentru detectarea amprentelor necesare pentru modelarea si fabricarea unei serii intregi de restaurari (coroane unice, proteze partiale fixe si in cazuri selectate, punti fixe complete), dar si in domeniul chirurgical (integrat in procedurile de chirurgie ghidata) si in ortodontie (pentru fabricarea aparatelor dentare si a diferitelor dispozitive ortodontice personalizate).

Beneficiile scanarii intraorale, o tehnica moderna si de inalta calitate

De la introducerea lor de la inceputul anilor 1990, procesele si tehnologiile de scanare intraorala s-au imbunatatit si s-au diversificat. Amprentarea digitala reprezinta o tehnica care produce un rezultat de inalta calitate. Procesul este mai sigur, mai sanatos si mai placut pentru pacient si pentru medici.

Scanerul intraoral, o experienta mai rapida si mai confortabila pentru pacienti

Pacientii care au experimentat atat tehnica de amprentare conventionala cat si cea digitala constata o diferenta majora. Tehnica de amprentare clasica poate fi destul de deranjanta, pacientul fiind fortat sa muste suprafata unei cantitati mari de cauciuc timp de mai multe minute. Multi dintre pacienti se sufoca si sufera un mare discomfort in timpul acestei proceduri.

Tehnica digitala este mai confortabila deoarece:

  • scaneaza dintii in doar cateva minute
  • da posibilitatea de a arata pacientului o imagine 3D a dintilor pe un ecran imediat dupa ce a fost facuta ampentarea
  • are un rezultat final mai bun si potrivit. Restaurarile create dintr-un proces complet digital sunt livrate mai rapid si cu o ajustare mai precisa si mai putine ajustari ale scaunelor
  • confortului sporit al pacientului
  • reflux evitat
  • nu exista modele care sa necesite stocare fizica
  • optim pentru un singur dinte / implanturi / punti (pana la 5 unitati)
  • raspuns imediat in marime mare (adancime sub margine)
  • comunicarea cu pacientul imbunatatita

Autor: dr. Serban Atanasiu, medic stomatolog, ultraspecializat in implantologie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Şerban Atanasiu - Medic Specialist Implantologie Dentara
Dr. Șerban Atanasiu a absolvit Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină “Carol Davila” din București, iar în anul 2005 a obținut Competență în Implantologie Dentară. În anul 2007 s-a alăturat echipei Green Dental. Datorită talentului său ca medic implantolog, ...
citește mai mult