Scrâşnitul dinţilor în somn: cauze şi tratament

Nu este cunoscută cauza principală a bruxismului, dar se poate datora factorilor fizici, psihologici şi genetici.
  • Publicat:
Scrâşnitul dinţilor în somn: cauze şi tratament
FOTO: shutterstock / Scrâşnitul dinţilor în somn: cauze şi tratament
Scrâşnitul dinţilor, cunoscut şi sub denumirea de bruxism, este o problemă cu care se confruntă foarte mulţi oameni. În general, acest sindrom se manifestă pe timpul nopţii, în somn, şi se manifestă prin scrâşnitul dinţilor. Pe termen lung şi fără tratament adecvat, bruxismul poate cauza deteriorarea dinţilor şi alte probleme severe de sănătate orală. Iată ce recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.
 
Nu este cunoscută cauza principală a bruxismului, dar se poate datora unei combinaţii de factori diferiţi, care sunt cei fizici, psihologici şi genetici. Printre factorii de risc se numără:

Bruxism de la stres

O creştere a nivelului de stres poate provoca această problemă. Totodată, bruxismul poate fi un efect secundar al unor antidepresive comune, antipsihotice şi pilule psihotrope.

Bruxism de la tutun, alcool, cafea şi droguri

”Alte substanţe, cum ar fi tutunul, cofeina, alcoolul şi drogurile ilicite pot creşte, de asemenea, riscul de apariţie al bruxismului”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.
 
Medicul continuă explicaţiile astfel:

Tulburările de somn

Tulburările de somn fac parte din factorii de risc pentru scrâşnitul dinţilor, în special apneea obstructivă a somnului. Este o afecţiune severă în care căile respiratorii superioare se relaxează mai mult decât ar trebui în timpul somnului, perturbând fluxul de aer către plămâni şi întrerupând somnul. Apneea obstructivă afectează într-o măsură mai mare bărbaţii, iar aproximativ unul din patru pacienţi cu această afecţiune se confruntă cu problema bruxismului.
Tulburări ale articulaţiei temporomandibulare
 
”Tulburările articulaţiei temporomandibulare pot cauza încleştarea sau scrâşnitul dinţilor din pricina durerii. Tratamentul corect al afecţiunii poate ajuta la oprirea fenomenului de abrazie”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Muşcătura anormală

„O muşcătură anormală, cunoscută şi sub denumirea de malocluzie, este atunci când dinţii superiori şi inferiori nu se aliniază corect, putând creşte şansele de apariţie a bruxismului. Acest lucru poate apărea din cauza dinţilor lipsă sau aflaţi în malpoziţii, a diferenţelor dintre dimensiunea maxilarului şi cea a dinţilor, a dizabilităţilor congenitale”, adaugă Dr. Adrian Mina.

Tratamentul bruxismului

„Tratamentul pentru bruxismul sever vizează eliminarea oricărei dureri, reducerea încleştării sau abraziei dinţilor, restaurarea dinţilor cu leziuni carioase.
 
După examinarea corectă de către un medic dentist se va determina nivelul de deteriorare a dinţilor şi dezvoltarea ulterioară a unui plan de tratament eficient.
 
Este recomandată folosirea unor gutiere pentru a vă proteja dinţii superiori şi inferiori de bruxism nocturn. În cazurile severe în care abrazia dinţilor duce la sensibilitatea sau la dificultăţi în masticaţie, este posibil ca medicul stomatolog să fie nevoit să efectueze o procedură pentru a remodela suprafaţa oculzală a dinţilor sau să folosească coroane pentru a reface deteriorarea.
 
Gestionarea eficientă a stresului trebuie avută în vedere dacă bruxismul este cauzat de stres. Pentru reducerea tensiunii este indicat să se apeleze la tehnici de relaxare sau exerciţii, cum ar fi yoga sau meditaţia”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.
Urmărește CSID.ro pe Google News