Singura soluție eficientă împotriva petelor negre de nicotină de pe dinți

Singura soluție eficientă împotriva petelor negre de nicotină de pe dinți
Foto: Shutterstock

Petele de nicotină pe dinți sunt o problemă des întâlnită în cazul fumătorilor. Aceste pete sunt negre, extrem de inestetice, dar vestea bună este că pot fi ușor îndepărtate cu o vizită la dentist. 

Ce șanse au fumătorii să scape de petele de nicotină și aibă din nou dantura de un alb imaculat ne spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Efectele negative ale fumatului asupra danturii

Studiile arată că România se află în topul țărilor cu cei mai mulți fumători din Uniunea Europeană, cu peste 30% din populație care are acest viciu.

Fumatul are efecte negative inclusiv asupra sănătății gingiilor, favorizând dezvoltarea plăcii bacteriene și a bolii parodontale. În plus, și îngălbenește dinții.

Este cunoscut impactul negativ pe care fumatul îl are asupra sănătății dentare. Sunt din ce în ce mai multe dovezi care arată că fumatul grăbește progresia bolii parodontale și îngreunează procesul de vindecare.

În plus, fumătorii au inevitabil dinții mai galbeni, ceea ce nu este deloc plăcut din punct de vedere estetic.

Petele de nicotină
Foto: Shutterstock

Petele de nicotină se îndepărtează prin detartraj și airflow

În general, dinții fumătorilor se pătează foarte tare din cauza nicotinei. Petele de nicotină sunt negre și foarte inestetice. Dar pot fi ușor îndepărtate dacă apelăm la ajutorul dentistului.

Petele de nicotină dispar printr-un simplu detartraj și airflow, ambele proceduri fiind realizate în cabinetul stomatologic.

Albirea dentară – cât de eficientă e în cazul fumătorilor?

Dacă vorbim de albire dentară ca proces chimic, în ce măsură se vor albi dinții în urma acestei proceduri este un aspect ce variază de la o persoană la alta. Abia la finalul procedurii se vede cât de intens este rezultatul obținut.

În general, albirea este cu atât mai eficientă și mai evidentă cu cât substanța folosită pătrunde mai în profunzimea țesutului dentar. Cu cât un pacient este mai tânăr, canaliculele lui dentare sunt mai largi și permit pătrunderea gelului mai în profunzimea țesutului dentar.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, acestea se strâmtează, astfel că gelul nu va mai ajunge atât de adânc și rezultatul va fi mai puțin evident.

Sfaturi de igienă dentară pentru fumători

Se recomandă efectuarea zilnică a unei igiene orale corecte, care include periajul de două ori pe zi, precum și folosirea mijloacelor auxiliare de igienă orală, precum dușul bucal, apa de gură, periuțele interdentare etc.

Totodată, atunci când avem posibilitatea, trebuie să ne spălăm pe dinți după ce am fumat. Asta nu doar că ne ajută să avem o respirație proaspătă, dar reduce și timpul în care nicotina și gudronul din țigară stau în contact cu dinții și gingiile noastre.

De asemenea, fumătorii ar trebui să consume multă apă, deoarece deshidratarea organismului este unul dintre efectele fumatului. Deshidratarea duce la reducerea cantității de salivă, despre care știm că are rolul de a echilibra pH-ului din gură și de a curăța bacteriile și resturile de alimente de pe dinți, prevenind apariția plăcii bacteriene.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Sorina Stroe - Medic stomatolog
Sorina Stroe este medic stomatolog în cadrul Clinicii MG Dental. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 2014. Deține un doctorat în Biomateriale de adiție. Sorina Stroe este, de asemenea, asistent universitar doctor la Catedra de Estetică ...
citește mai mult