Haideţi să ne imaginăm pentru câteva minute cavitatea bucală prezentată ca la un documentar de pe Discovery. Ca şi cum o cameră minusculă ar filma cu încetinitorul toate schimbările care au loc atunci când noi nici măcar nu suntem conştienţi că se întâmplă ceva. Cum ajung să se formeze cariile, spre exemplu?
Ne periem dinţii de două ori pe zi, folosim din când în când aţa dentară şi apa de gură şi cu toate acestea, bacteriile sunt mereu prezente în cavitatea bucală. Oamenii au în medie peste 500 de tipuri de bacterii în gură. Ei bine, bacteriile se formează în mod constant în cavitatea bucală, hrănindu-se cu resturile de alimente şi cu salivă.
Să spunem că ai luat prânzul şi nu ai la îndemână periuţa şi pasta de dinţi. Foloseşti, în cel mai fericit caz, aţa dentară sau apa de gură, însă apariţia plăcii bacteriene este foarte rapidă. Necombătute, bacteriile cauzează tartru, probleme gingivale şi respiraţie neplăcută. Imaginează-ţi că prânzul a fost însoţit şi de un desert dulce. Acesta se depune pe dinţi şi este foarte greu de îndepărtat din anumite zone cum ar fi partea interioară a dinţilor de sus.
De aceea, ai nevoie de o periuţă de dinţi performantă, cum ar fi Oral B Clinical Pro-Flex, care ajunge în zonele greu accesibile unui periaj normal cu o periuţa de dinţi obişnuită şi de o pastă de dinţi care luptă eficient împotriva bacteriilor.
Stop cadru! Să recapitulăm!
Bacteriile se hrănesc cu resturile de alimente şi cu salivă, se depun pe dinţi, se transformă în placă pentru ca mai apoi să devină tartru, factor principal în formarea cariilor.
Cadrul 2!
Lucrurile pot evolua! Biofilmul realizat de către placa bacteriană va determina înglobarea altor bacterii, acţionând direct asupra ţesutului parodontal şi provocând apariţia leziunilor parodontale. Filmuleţul apariţiei cariilor este de acum mult mai uşor de înţeles, nu-i aşa? Noi putem să punem oricând pe pauză acest proces, urmând paşii de bază în îngrijirea cavităţii bucale.
Placa bacteriană se poate îndepărta prin periaj, aşadar ai mare grijă la alegerea periuţei şi a pastei de dinţi – o pastă de dinţi cu staniu te poate feri de problema tartrului, ajutată bineînţeles de periuţa potrivită.
Atenţie, însă! Formarea plăcii are loc la două ore de la periaj, astfel încât repetarea periajului, de două ori pe zi este esenţială, la fel ca şi utilizarea zilnică a aţei dentare. Tartrul, de cealaltă parte, se poate îndepărta numai prin detartraj efectuat de către medicul stomatolog, însă nu ne dorim să ajungem în acest punct. Tartrul irită gingiile, care se inflamează, iar la un moment dat încep să se retragă de pe dinţi, fapt ce duce la formarea unor pungi parodontale între gingie şi dinte.
Spune stop! Programează-ţi o vizită la dentist, află care sunt problemele cu care te confrunţi şi ia atitudine!
Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.
Citeşte şi: Inovaţie pentru frumuseţe: tehnologia computerizată, în slujba zâmbetului tău
Cum prevenim placa bacteriană pentru o dantură fără griji
Sensibilitatea dentară, o problemă tot mai frecventă