Stresul ne distruge și dinții, nu doar pielea, părul, unghiile, inima, sufletul! Trăim fiecare zi ca pe o cursă, ca pe un maraton, pentru ca apoi să tragem ponoasele.
Stresul, tensiunile, agitația lasă urme adânci asupra noastră, pe care căutăm ulterior să le rezolvăm la medici și specialiști.
Psihicul impactează sănătatea dentară prin stresul de zi cu zi. Un om stresat scrâșnește din dinți și chiar îi poate sparge sau toci, își uzează articulațiile masticatorii și mușchii. Un om stresat are o secreție scăzută de salivă și face carii multe sau chiar parodontoză. Un om stresat se îmbolnăvește de o glandă endocrină și/sau de inimă, tensiune și altele și uită de dinți, dar și de vizitele la stomatolog, punctează dr. Lorelei Nassar, specialist implantolog.
Apropo, știai că și cortizolul poate fi măsurat chiar în salivă? În cazul unei perioade de stres prelungit, organismul nostru generează un nivel continuu, crescut al hormonilor de stres.
Și ce legătură are toată frica și stresul cu dantura noastră? Ei bine, saliva scade cantitativ și devine mai vâscoasă. Pe scurt: ea nu mai spală dinții! Adică, autocurățarea cavității orale, prin fluxul natural de salivă, nu se mai realizează.
De aceea, odată cu stresul nu mai avem saliva suficientă, deci ne alegem și cu placă bacteriană, depozite de tartru, gingii roșii și inflamate.
De mare ajutor, pe lângă un stomatolog bun, sunt și sfaturile unui psiholog, care să te ajute să-ți învingi temerile, să scapi de stres și de urmările acestuia.
Dar ce zici de o combinație între cele două specializări? Un mix unic, irepetabil: conceptul psychodentistry, un concept inovator pentru tratamente stomatologice fără frică. Pe scurt: într-un singur loc, și la psiholog, și la dentist!
Am început să studiez Hipnoza Medicală în Israel, iar acest lucru mi-a deschis apetitul de a învăța psihologia, pe care am desăvârșit-o. Ulterior, am făcut și un Master și alte formări profesionale în Psihologie Transpersonală, mărturisește medicul de la Clinica de Implantologie dr. Lorelei Nassar.
De altfel, utilizarea terapeutică a hipnozei a fost descrisă încă din India antică, unde oamenii cu probleme de sănătate erau vindecați prin transe hipnotice. Și azi, hipnoza medicală este folosită de zeci de ani în țări precum Germania, Anglia, Franța ca metodă de sedare, iar acum și în România!
Personalitatea oricărui medic este extrem de importantă pentru calitatea actului terapeutic. Este foarte important să știe să asculte, să fie empatic, să se creeze această legătură ce va asigura coeziunea și reușita actului medical. Eu cred că un medic nu poate avea mână ușoară, dacă nu are empatie și căldură. Pentru că în fața unui om rece și necomunicativ te închizi și te crispezi, deci simți de 3 ori mai acut ce ți se face, punctează dr. Nassar.
Prevenția ar trebui să primeze. De ce? Parodontoza este un pericol al zilelor noastre, însă putem apela la cele mai simple și mai accesibile soluții pentru a o preveni.
Eu cred că parodontoza chiar este un pericol al zilelor noastre – deseori am denumit-o boala secolului. Pentru că debutează atât de insidios și fără să dea de veste! Și e prezentă la majoritatea persoanelor. Trei din cinci pacienți care vin la clinică sunt diagnosticați cu parodontoză, fără ca aceștia să fi bănuit că se confruntă cu așa ceva, spune medicul.
Dar putem preveni această afecțiune prin adoptarea unor măsuri simple și revizuirea comportamentului față de sănătatea noastră dentară:
De ce să ne complicăm, dacă e atât de simplu?! Și un pont: beți multă apă! Apa fluidizează saliva și duce la autocurățarea dinților. Simplu și eficient!