Pentru că atunci când vorbim despre cavitatea orală vorbim despre o poartă de intrare, organismul are de suferit când își fac apariția diverse afecțiuni dentare sau gingivale. De ce? Pentru că acestea pot dezvolta sau pot duce la progresia unor boli sistemice. Bacteriile pot intra în fluxul sanguin!
Dacă suferi de boli cardiovasculare, infecțiile și inflamațiile gingivale, precum boala parodontală, pot reprezenta un real pericol. Boala parodontală este o afecțiune inflamatorie cauzată de acumulare bacteriană, în special la nivel gingival. Aceasta, la nivel local, distruge țesuturile de susținere ale dinților.
La nivel sistemic, contribuie la formarea plăcilor aterosclerotice în vasele de sânge, fiind expus deci unui risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Inflamația existentă în cavitatea orală poate amplifica deci inflamația din întreg corpul, afectând negativ inima și arterele.
Dacă ai suferit în trecut un atac de cord sau un accident vascular cerebral și nu ai tratat, ținut sub control sau prevenit problemele dentare și gingivale, recuperarea va fi una mai dificilă, fiind împiedicată de stresul general, inflamația cronică și infecții.
O infecție gravă a valvelor sau a endocardului poartă numele de endocardită. Ea apare atunci când bacterii, inclusiv cele cu proveniență din cavitatea orală, ajung în sânge și au repercusiuni asupra inimii.
Persoanele cu boli parodontale severe sau probleme dentare netratate sunt mai predispuse la bacteriemie.
Mare atenție cei cu valve cardiace artificiale sau defecte congenitale ale inimii, pentru că aceștia au un risc foarte crescut!
Studiile arată că pacienții ce suferă de boală parodontală au un risc mai mare de a dezvolta în timp hipertensiune arterială.
Mecanismele de reglare a tensiunii arteriale pot fi influențate de inflamația cronică, tensiunea devenind mai greu de controlat.
Dacă suferi de hipertensiune, ia în calcul următoarele:
Persoanele cu boală parodontală au un risc cu 20-25% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, însă tratamentul bolii parodontale poate reduce markerii inflamatori din sânge asociați cu riscul cardiovascular.
În calitate de medic stomatolog, Dr. Carla Stan îți împărtășește sfaturi pe care să le pui în aplicare:
ATENȚIE!
Este foarte important să menționezi fiecare medicament care îți este prescris medicului stomatolog.
De asemenea, fiind predispus mult mai multor riscuri decât un pacient sănătos, uneori va fi nevoie de o colaborare multidisciplinară. O relație medic stomatolog-medic cardiolog este esențială!
Sursă foto: Shutterstock.