Albirea dentară este o procedură simplă și rapidă prin care se schimbă culoarea dinților într-o singură ședință, îmbunătățind considerabil aspectul lor. Zâmbetul pacienților devenind mult mai alb, strălucitor, rezultatul fiind unul vizibil imediat. Dr. Anca Stănescu, medic stomatolog, ne-a răspuns mai multor întrebări legate de albirea dentară.
Ce se întâmplă doctore: Când avem nevoie de o albire dentară?
Dr. Anca Stănescu: Albirea dentară este dorită atunci când pacientii au dinții închiși la culoare sau când dinții se îngălbenesc din mai multe motive. Odată cu înaintarea în vârstă dinții capătă o nuanță mai închisă, iar acest lucru poate fi atribuit formării secundare de dentină și subțierii smalțului, ceea ce contribuie la o scădere semnificativă a luminozității și la expunerea unei nuanțe gălbui. Un alt motiv care determină pacientii să-și dorească o albire dentară este pătarea sau decolorarea dinților care nu se remediază simplu, mecanic, printr-o ședință de igienizare. Dinții devitali (fără nerv) nu mai primesc substanțele nutritive de care au nevoie din cauza întreruperii aportului sangvin, iar culoarea acestora se duce către galben, maro deschis, gri sau negru. Hiplopazia smalțului reprezintă scăderea grosimii și rezistentei acestuia și produce o decolorare galben maronie. Toate aceste colorații și pete se pot rezolva printr-o ședință de albire profesională în cabinetul dentar.
C.S.Î.D.: Ce presupune albirea dentară?
Dr. A.S.: Înainte de această procedură este necesar să tratezi toate afecțiunile dentare și gingivale, și, foarte important, albirea trebuie realizată după o igienizare profesională a întregii danturi. Albirea dentară este recomandat să se facă ÎN CABINET. Se aplică un strat de protecție fotopolimerizabil pe țesuturile moi din jurul dinților pentru a reduce riscul de arsuri chimice, după care aplicăm agentul de albire, îl lăsăm să acționeze 15-20 de minute după care spălăm și repetăm procedura de 3-4 ori în funcție de sensibilitatea dinților pacientului și de nivelul de albire dorit. La albirea dentară există și posibilitatea folosirii unei lămpi cu lumină care poate accelera procesul. Rezultatele nu diferă de metoda clasică, ele doar conțin o notă puternică de marketing.
Albirea internă este o procedură care se utilizează după ce un dinte a fost tratat pe canal, iar acesta și-a modificat nuanța. Metoda prin care se realizează această manoperă este aplicarea gelului în interiorul dintelui și înlocuirea acestuia la 24 ore pânâ când se obține nuanța dorită.
Există și varianta albirii LA DOMICILIU, dar eu NU o recomand pacienților mei. La această tehnică se folosește un gel cu o concentrație mai mică aplicat într-o gutieră specială realizată de către un tehnician dentar, iar pacientul o poartă câteva ore noaptea sau ziua. Dezavantajul la această manoperă este că lipsa de precizie în aplicarea gelului pe dinți face ca rezultatul să fie neuniform, iar lipsa protecției țesuturilor moi în timpul procedurii, duce la arsuri inevitabile ale țesuturilor de susținere ale dinților, uneori fără posibilitatea de a le mai repara vreodată.
Contraindicații: la aceste manopere există anumite grupe de risc și posibilitatea aparițiilor efectelor adverse cum ar fi: alergii, eroziune acidă, iritare gingivală și sensibilitate dentară.
Atenție! Albirea dentară nu modifică culoarea obturațiilor sau a altor materiale restaurative. Acordați o atenție deosebită dinților câteva zile după albire, evitând băuturile sau alimentele puternic colorate, smalțul fiind predispus să absoarbă orice pigment și continuați cu igienizările profesionale la un interval de 3 luni pentru a menține albul dorit cât mai strălucitor.
În final doresc să mai precizez că orice altă încercare de albire a dinților cu bicarbonat sau diverse paste de dinți nu va avea niciodată ca rezultat albirea dinților, pentru că aceste substanțe nu au puterea să treacă dincolo de stratul de smalț, în dentină, și să schimbe real nuanța dinților. Ele pot cel mult să curețe depozitele de placă bacteriană sau petele alimentare de pe suprafața dinților. Însă acesta este un proces fals de albire dentară in adevaratul sens al exprimării.