Tratamentele ortodontice în secolul vitezei. Interviu cu dr. Anca Oltean, medic primar ortodonție și estetică dento-facială

Trăim în secolul vitezei și aproape tot ce ne înconjoară poartă amprenta tehnologiei. Nici ortodonția nu este ocolită de progresul tehnologic, care aduce cu sine timp de tratament redus considerabil.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tratamentele ortodontice în secolul vitezei. Interviu cu dr. Anca Oltean, medic primar ortodonție și estetică dento-facială

Aparatele dentare nu mai sunt de mult un subiect ocolit de adolescenți sau adulți și multe mituri care planau asupra tratamentelor ortodontice au fost dărâmate deja. Rămâne doar disconfortul că tratamentul „e de durată” și în fiecare lună trebuie să ne plimbăm pe la cabinetul medicului.

Dar dacă și această ultimă problemă ar avea rezolvare? Am discutat cu dr. Anca Oltean, medic primar ortodonție și estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de peste 16 ani.

Este primul medic român şi singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) și ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăţi de ortodonţie linguală din lume. Totodată, este singurul medic român care a participat între 14-16 octombrie 2020 la Conferința online European Carriere Sympozium, un eveniment reprezentativ care pune în lumină tehnologia de ultimă oră în ceea ce privește tratamentele ortodontice.

Soluțiile inovative prezentate de compania Henry Schein în cadrul conferinței vizează întocmai problema timpului și aliniază, astfel, tratamentele ortodontice la vremurile de viteză și progres tehnologic pe care le trăim.

Less is More – mai puțin înseamnă mai mult!

Noua tendință în materie de tratamente dentare constă în realizarea unui plan pentru pacient care să presupună cât mai puține vizite la cabinet. Minimum touch: ședințe cât mai puține și timp mai scurt de tratament. Este posibil? Cu aceleași rezultate medicale? Da.

Se urmărește principiul tehnicii Sagittal First. Aceasta este, pur și simplu, o nouă filosofie în domeniul ortodonticii, care vine să simplifice și să scurteze cât mai mult caracteristicile tratamentului malocluziei de tip II si III. În prima etapă a tratamentului se folosesc niște aparate dentare numite carriere motion care înlocuiesc clasicele elastice intermaxilare.

Acestea se poartă timp de aproximativ 4-6 luni și permit crearea unui spațiu în zona frontală. Cu ajutorul carriere motion se rezolvă cea mai dificilă parte a tratamentului și se reușește transformarea malocluziilor de tip II și III în malocluzii de tip I. În etapa a doua, se poate opta fie pentru purtarea unui aparat fix, fie a unor gutiere tip alignere timp de 6 luni, în funcție și de dorința pacientului, dar și de complexitatea cazului și recomandările medicului.

Astfel se scurtează până la aproape jumătate atât timpul pe care pacientul îl petrece la controale, cât și timpul de tratament. Se ajunge la un număr total de aprox. 6-8 controale, efectuate la 6-8-12 săptămâni. Între controale, comunicarea medic-pacient se desfășoară pe whatsapp. Pacientul primește acasă un depărtător, este instruit cum să îl aplice, după care trimite medicului poze cu evoluția danturii și a ocluziei, spune dr. Anca Oltean, medic primar ortodont.

Vrem rezultate cât mai rapide în tot ceea ce întreprindem pentru că viața însăși cere multe de la noi, iar noi, la rândul nostru, încercăm să avem bifate cât mai multe task-uri la finalul unei zile. Iată că și ortodonția vine în sprijinul nostru, pentru ca pacienții să nu simtă ritmul vietii lor afectat de controale medicale frecvente sau de un timp prea îndelungat de tratament.

Totul într-o zi

Prin intermediul dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, am putut afla că la Conferința online European Carriere Sympozium a fost prezentată o metodă de lucru care deja funcționează în alte țări, SDS – Same Day Starting.

Prima zi în care pacientul se prezintă la consultația ortodontică este și prima zi de tratament. Aparatura avansată face diferența: cu ajutorul unui computer tomograf de tip CBCT (tomografie dentară computerizată cu fascicul conic), a unui scanner digital și al unei imprimante 3D se pot face pacientului toate investigațiile necesare stabilirii unui plan de tratament și se poate aplica aparatul chiar în aceeași zi.

Ambele părți au de câștigat în acest fel: atât pacientul, cât și medicul. Frustrarea de a nu putea oferi pacientului încredere și optimism prin rezultate cât mai rapide poate fi ceva de domeniul trecutului dacă luăm în considerare aceste noi tehnici împărtășite de dr. Anca Oltean ca urmare a participării la Conferința European Carriere Sympozium.

Avantajele pentru pacient sunt: scurtarea timpului de tratament, tehnica simplificată prin confort mărit în purtarea aparatelor și scurtarea timpului de purtare, controale mai puține și, în consecință, o expunere mai mică la o eventuală contaminare, spune specialista.

Câștigul emoțional este și el un aspect deloc de neglijat: timpul de tratament redus conduce la rezultate mai rapide și, implicit, la menținerea unui nivel de flexibilitate și entuziasm ale pacientului cu mult mai ridicat.

Gutierele de tip aligner pe care nu le vezi și nu le simți

Pentru cei care decid ca după primele 4 luni de purtare a dispozitivelor carriere motion să continue tratamentul cu alignere, nu cu aparat fix, dr. Anca Oltean ne-a vorbit despre altă inovație în domeniul ortodonției prezentată în cadrul conferinței: noile gutiere de tip aligner SLX Clear Aligner, marca Henry Schein. Față de alte tipuri de alignere, acestea prezintă următoarele avantaje:

  • Proces avansat de fabricație cu material clearwear, complet transparent, care asigură un aspect estetic perfect
  • O precizie foarte înaltă a controlului pe fiecare dinte, astfel încât să nu mai fie nevoie de vreun alt accesoriu inestetic
  • Potrivire circulară perfectă pe fiecare dinte, fără necesitatea unor elemente de atașare
  • Terminația materialului de la nivelul marginii gingivale este cu mult mai netedă și atent tăiată, deci orice disconfort este redus considerabil

Într-o lume în care pacienții caută eficiența, timp redus de tratament și estetica, iar medicii au nevoie de cooperarea pacientului pe toată durata tratamentului și se străduiesc din răsputeri să mențină entuziasmul și atenția acestuia pe obiective și pe rezultatul final iată că, prin cele împărtășite mai sus din cadrul Conferinței European Carriere Sympozium, medicul primar ortodont Anca Oltean ne redă speranța că se poate.

Urmărește CSID.ro pe Google News